Απόστολος Τζιτζικώστας: Ομιλία του στο 1ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού της Ν.Δ.

27 Ιουνίου 2010

Ο αναπληρωτής Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την ομιλία του στο 1ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ομογένειας στην οικονομική ανάπτυξη και στην προάσπιση και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Πρότεινε τη δημιουργία ενός Διεθνούς Ελληνικού Επιμελητηρίου, λέγοντας:

 «Σε μια περίοδο που η Ελλάδα ψάχνει κεφάλαια για την πραγματοποίηση επενδύσεων, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν τη διάθεση και την οικονομική επιφάνεια να επενδύσουν στην πατρίδα μας.

 Για να το πετύχουμε αυτό, προτείνω τη δημιουργία ενός Επιμελητηρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες της Διασποράς που δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό τομέα. 

Μέσα από αυτό το Διεθνές Ελληνικό Επιμελητήριο, θα πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και θα παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και βοήθεια για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας ανά τον κόσμο», ενώ πρότεινε το Επιμελητήριο αυτό να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ΣΑΕ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία ενός ισχυρού ελληνικού lobby στο εξωτερικό για την προάσπιση των εθνικών μας θέσεων:

«Δυστυχώς το ελληνικό lobbying δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα με ένα κεντρικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματα που κατορθώνουμε να πετύχουμε, είναι προϊόν της ικανότητας των ανθρώπων μας που κινούνται είτε μεμονωμένα, είτε μέσα από τις ελληνικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Ενώ σε πολλές χώρες, παρατηρείται το λυπηρό φαινόμενο της διχόνοιας και των αντιδικιών ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής κοινότητας, με αποτέλεσμα να βγαίνουμε ζημιωμένοι όλοι μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει και να οργανώσουμε ένα σοβαρό ελληνικό lobby. Με συγκεκριμένους στόχους, με ξεκάθαρη πολιτική, με απτά αποτελέσματα ».

Στο τέλος της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία ενός παγκόσμιου μητρώου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στηλίτευσε την στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του δικαιώματος ψήφου των Αποδήμων.

Γραφείο Τύπου 

.