Κόβουν τις επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές

30 Ιουλίου 2010

green-global.jpg Αναιρεί προεκλογιές δεσμεύσεις η κυβέρνηση 

Οι πιέσεις της τρόικας απέδωσαν καρπούς αναγκάζοντας την υπουργό Οικονομίας να βγάλει εκτός του αναπτυξιακού νόμου τις επιδοτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το αιτιολογικό ότι έχουν υψηλές τιμές μεταπώλησης και συνεπώς δεν χρειάζονται επιδότηση.

Η κίνηση αυτή αναιρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για ώθηση στην πράσινη οικονομία και τις ΑΠΕ.

Η κα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την εξαίρεση των φωτοβολταϊκών και των αιολικών συστημάτων από τον υπό κατάθεση αναπτυξιακό νόμο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι επιτυγχάνουν υψηλές τιμές και κατά συνέπεια «δεν χρειάζεται πρόσθετη επιδότηση».

Η υπουργός ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα εξαιρεθούν από τον αναπτυξιακό νόμο τα σχέδια που αφορούν στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών (πάνελ) για φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς και πυλώνων για τις ανεμογεννήτριες.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι, από τα 3.163 επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, που εκκρεμούν προς αξιολόγηση, περισσότερα από 2.000 αφορούν φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σημειώνεται ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα στο Διαδίκτυο και θα ενταχθεί προς επεξεργασία στο β’ θερινό τμήμα του κοινοβουλίου, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

.