Ζητάνε πίσω την Αγιά Σοφιά, οι «Αγιασοφίτες»

25 Αυγούστου 2010

agia_sofia300.jpgΟ Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κ. Κρις Σπύρου, κάλεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αποκατασατήσει τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, την έδρα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης για πάνω από 1000 χρόνια, την Αγία Σοφία, που βρίσκεται εις την Πόλη της Τουρκίας, σε λειτουργούσα Ορθόδοξη Εκκλησία.

 Η Αγία Σοφία, η οποία έχει πάρει το όνομά της από την του Θεού Αγία Σοφία, παράνομα και με βίαιο τρόπο κατακτήθηκε από τις Οθωμανικές Τουρκικές δυνάμεις κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

 

 Μετά την κατάκτησή της μετατράπηκε σε τζαμί, και οι θρησκευτικές εικόνες, νωπογραφίες, και τα ιερά κειμήλιά της λεηλατήθηκαν και εξαφανίστηκαν. Σήμερα λειτουργεί ως Τουρκικό κυβερνητικό μουσείο.

«Να αρθεί ο αποκλεισμός 557 χρόνων στον Ιερό μας Ναό της Αγίας Σοφίας – έτσι ώστε να λειτουργηθούμε εντός της», είπε ο κ. Κρις Σπύρου.

 Μια αντιπροσωπευτική ομάδα μελών της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας θα ταξιδέψει εις την Πόλη στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 για να τελέσουν Θεία Λειτουργία στην Βασιλική της Ορθοδοξίας μετά από 557 χρόνια.

 Η Παγκόσμια Ενορία έχει προσκαλέσει τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, ηγέτες της Μουσουλμανικής θρησκείας και άτομα κάθε θρησκείας να συναντηθούν στις 17 Σεπτεμβρίου και να συν-προσευχηθούν για την ειρήνη στον κόσμο. Νομικός Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας είναι ο κ. Λάννυ Ντέηβις, δικηγόρος ειδικευόμενος σε θέματα νομικά / δημοσιογραφικά / νομοθετικά, της δικηγορικής εταιρείας Lanny J. Davis & Associates.

 Ο κ. Λάννυ Ντέηβις διατέλεσε Ειδικός Νομικός Σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον στον Λευκό Οίκο την περίοδο 1996-98 και μέλος της «Επιτροπής Ατομικών Ελευθεριών», διορισμένος από τον Πρόεδρο Μπους, την περίοδο 2006-07.

Σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2010 και διαβιβασμένη στον Τούρκο Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Ναμίκ Ταν, ο κ. Λάννυ Ντέηβις τονίζει:

 «Κ. Ερντογάν, είμαι βέβαιος ότι μέσα σας γνωρίζετε καλά την διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους και τι σημαίνει να πράττετε το σωστό ανεξάρτητα από πολιτικές συνέπειες.» Ο κ. Ντέηβις πρόσθεσε:

«Πιστεύω ακράδαντα, κ. Πρωθυπουργέ, ότι δεν τίθεται θέμα για το τι αποτελεί το σωστό σε αυτή την περίσταση, δηλαδή να αποκατασταθεί η Αγία Σοφία, ο ιερός χώρος, η καρδιά και η ψυχή της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, στην αρχική της υπόσταση, ως Χριστιανικός Ναός.» Ο κ. Λάννυ Ντέηβις πρότεινε στον Τούρκο Πρωθυπουργό να συναντηθούν ούτως ώστε «να επιλύσουμε το θέμα της Αγίας Σοφίας κατά τρόπο αποδεκτό για σας και την Κυβέρνησή σας, πράττοντας έτσι το σωστό και πρέπον.» /kalami

556 χρόνια από την Άλωση της Πόλης!

.