H Περαντζάδα μετά τις διακοπές

30 Αυγούστου 2010

sirtaki3.bmpΛόγω που ότι απολάμβανα τα μπάνια του λαού, δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στις τρεις μεγάλες πρεμιέρες των σχημάτων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε νυχτερινά κέντρα της περιοχής αεροδρομίου.

Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά των ρεπορτάζ μου, να λείπω από τέτοια γεγονότα. Ωστόσο είχα πλήρη ενημέρωση από στενό μου συνεργάτη, ο οποίος παρευρέθει και στα τρία σχήματα, του Νίκου Βέρτη, του Γιάννη Πλούταρχου, και του Αντώνη Ρέμου.

Τουλάχιστον οι επιχειρηματίες, αλλά και οι καλλιτέχνες θα ήταν ευχαριστημένοι από την ολιγοήμερη απουσία μου. Έτσι τουλάχιστον νόμιζα, καθώς πριν ακόμα επιστρέψω τα τηλέφωνα έπεφταν βροχή, απ΄ αυτούς που πίστευα ότι δεν θα τους λείψω και πολύ, γιατί δεν είμαι στα νυχτερινά κέντρα τους.

Αυτό είναι και το μεγάλο παράπονο που εισέπραξα, όταν προχθές την Παρασκευή βρέθηκα στην περιοχή της λεωφόρου των μπουζουκιών, επισκεπτόμενος όλα τα νυχτερινά κέντρα. Πάντως ο συνεργάτης μου  τις πρεμιέρες μου τις περιέγραψε θετικά, καθώς είδε πολύ κοσμοσυρροή, και στα τρία μεγάλα σχήματα, εν συγκρίσει με τους προηγούμενους μήνες, και τα προηγούμενα  σχήματα στην ίδια περιοχή όπου η έλλειψη του κοινού ήταν αισθητή.

Παρά δε τον καύσωνα ο κόσμος τίμησε και τους τρεις καλλιτέχνες, Ν. Βέρτη, Γ. Πλούταρχο, Α. Ρέμο, όχι μόνο στις πρεμιέρες τους, αλλά και αυτήν την εβδομάδα ίσως ακόμα καλύτερα.

Έτσι λοιπόν, η περατζάδα μου ημέρα Παρασκευή ξεκίνησε από το νυχτερινό κέντρο “Μαμούνια Live”, όπου εμφανίζεται ο Ανδρέας Στάμος και η Ελεάνα Παπαϊωάννου.

Η κίνηση δεν ήταν η ανάλογη, και αυτό γιατί την κρέμα πήραν τα τρία μεγάλα σχήματα στην ίδια περιοχή. Στο καμαρίνι ο Ανδρέας μου ενημέρωσε ότι οι τελευταίες εμφανίσεις του θα είναι μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Έπειτα θα κατηφορίσει για την Αθήνα όπου θα εμφανίζεται στο νυχτερινό κέντρο “Frangelico”.

Η συζήτηση μας κατέληξε στο κουτσομπολιό , περιγράφοντας την κατάσταση στην λεωφόρο των μπουζουκιών, και βέβαια για τις τρεις μεγάλες πρεμιέρες που έγιναν ταυτοχρόνως. Για τον δήθεν επικείμενο γάμο του ο Ανδρέας Στάμος μου απάντησε χαρακτηριστικά: “Βάνη, ο πρώτος καλεσμένος θα είσαι εσύ, όταν θα παντρευτώ”.

Πριν φύγω συνάντησα και τον επιχειρηματία του νυχτερινού κέντρου, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στα δρώμενα της διασκέδασης. Το είδα πολύ σκεπτικό, με την ανασκόπηση που κάναμε εν όψει και της χειμερινής περιόδου, η οποία μου είπε ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για όλους μας. Το χειμερινό νυχτερινό κέντρο “Μαμούνια Live” θα ανοίξει αρχές Οκτωβρίου.

Έφυγα για το νυχτερινό κέντρο “Όραμα” όπου εμφανίζεται ο Νίκος Βέρτης, μαζί του είναι ο Χρήστος Ανδρουλάκης και πολλά άλλα νέα παιδιά. Στην είσοδο με υποδέχθηκαν πολύ θερμά. Μόλις προχώρησα πιο μέσα, από αριστερά μου άκουσα κάποιος να με φωνάζει, “Βάνη που είσαι τόσο καιρό;;”

 Ήταν ο επιχειρηματίας του νυχτερινού κέντρου. Αφού χαιρετηθήκαμε, συνέχισε να μου τα χώνει λέγοντας:

 “ μαύρα μάτια κάναμε για να σε δούμε, ούτε στην πρεμιέρα του Νίκου να μην έλθεις;; Έτσι κάνει ο κόσμος;; Αυτό ήταν πρωτοφανές για μας, άλλες χρονιές δεν έλειπες ποτέ”

 Προσφέρθηκε να με βολέψει κάπου, παρ΄ όλο που το κέντρο ήταν γεμάτο από κόσμο, και τα 1100 καθίσματα, ήταν γεμάτα, άλλα και πολλούς ορθίους. Γύρω στα 1400 άτομα θα πρέπει να είχαν, όπως υπολόγισα. Για ημέρα Παρασκευή παρέα με τον καύσωνα, και κυρίως την μεγάλη αφραγκία που έχει χτυπήσει την Βόρεια Ελλάδα, αυτή η κίνηση θεωρείτε “σπέσιαλ”.

Το κοινό ήταν κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα, όμως υπήρχε και πολύς κόσμος από την Αθήνα. Το “Όραμα” ανακαινίστηκε πλήρως, μέχρι και τα πατώματα έχουν αλλαχθεί. Ο δε ήχος ήταν κρυστάλλινος.

Εκείνη την ώρα ο Νίκος Βέρτης βγήκε στην πίστα ερμηνεύοντας τα πρώτα του τραγούδια, ενώ ο κόσμος δεν σταμάτησε να τον χειροκροτεί.

Το Σάββατο που ξαναπέρασα από το “Όραμα” γινόταν το αδιαχώρητο, μέχρι κα η είσοδος ήταν γεμάτη από κόσμο. Το πρόγραμμα του καλλιτέχνη είναι εμπλουτισμένο από παλιές και νέες επιτυχίες απ΄ όλες τις δισκογραφίες του, αλλά και πολλά σουξέ μεγάλων αειμνήστων καλλιτεχνών που έγραψαν ιστορία, με αποτέλεσμα ο κόσμος πραγματικά να διασκεδάζει με πολύ κέφι.

Τελειώνοντας το πρώτο πρόγραμμα, πήγε και επισκέφτηκα στο καμαρίνι το τον Νίκο Βέρτη, ο οποίος με υποδέχθηκε με πολλά παράπονα, γιατί δεν παραβρέθηκα στην πρεμιέρα του, αν και γνώριζε ότι θα βρίσκομαι σε διακοπές.

Ωστόσο έμαθα πως τα καφενέ της πόλης ο Νίκος Βέρτης τα επισκέπτεται συχνά, κάτι που του το είπα :“ Αυτό που κάνεις για την πόλη, μου αρέσει, και φυσικά αυτό σε τιμά. Όχι  σαν κάποιους άλλους καλλιτέχνες που πέρασαν από την Θεσσαλονίκη, τα πήραν όλα και έφυγαν, χωρίς να τους δει ο κόσμος, στα στέκια της πόλης.

Με ρώτησε πως βλέπω γενικά την διασκέδαση, και εγώ του απάντησε πως εάν προσέξει τον κόσμο που έρχεται να τον δει, αφήνοντας τα λεφτουδάκια του, ικανοποιώντας κάποιες απαιτήσεις του, τότε θα πάει καλά, όσα χρόνο κι αν εμφανίζεται. Είπαμε αρκετά ακόμα, μέχρι που θα έπρεπε να τον αφήσω να ετοιμαστεί για το δεύτερο πρόγραμμα του.

Πάντως του καλλιτέχνη και τις δύο ημέρες που πέρασα, είδα να του ρίχνουν οι θαμώνες αρκετούς δίσκους από λουλούδια.

Έπειτα έφυγα για το νυχτερινό κέντρο “ODEON THEATER” όπου εμφανίζεται ο Γιάννης Πλούταρχος.  Μαζί του ο Κώστας Δόξας, Εβίττα Σερέτη και Αγγελική Παππά  η όποια μου έδωσε το νέο  της Cd single που κυκλοφόρισε με τίτλο ” Εξομολόγηση”.

Στο μαγαζί την Παρασκευή βρισκόταν περίπου 1350 άτομα. Άσχετα εάν οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι μίκραιναν τον χώρο, να δέχεται 1100 άτομα. Για τον λόγο αυτόν μέτρησα τα καθίσματα, ενώ παράλληλα τα φωτογράφισα κιόλας με την μηχανή μου.

Από την δεξιά πλευρά του μαγαζιού στον καναπέ βρισκόταν ο επιχειρηματίας Ηλίας Μαρασούλης με τους συνεταίρους της επιχείρησης. Στο δε αριστερό καναπέ του μαγαζιού διασκέδαζε η καλλιτέχνιδα Αμαρυλλίς, για την οποία πληροφορήθηκα πως την χειμερινή περίοδο θα είναι στο πλευρό του Γιάννη Πλούταρχου, στο νυχτερινό κέντρο “Ωδείον” των Αθηνών. Μαζί της βρισκόταν και ο επιχειρηματίας του “Ωδείον”.

Ο Γιάννης Πλούταρχος πάνω στην πίστα τραγουδούσε παλιά και νέα τραγούδια του. Παράλληλα έδινε το μικρόφωνο στον κόσμο, να σιγοτραγουδά μαζί του. Το κέφι είχε ανάψει για τα καλά.

Τελειώνοντας το πρώτο πρόγραμμα του, τον επισκέφθηκα στο καμαρίνι του. Στην πόρτα βρισκόταν ο αδελφός του Τάσος, ο οποίος με καλωσόρισε θερμά, λέγοντας μου:” “κύριε Βάνη έχουμε καιρό να σας δούμε”. Στο μεταξύ μέσα στο καμαρίνι του καλλιτέχνη βρισκόταν ο επιχειρηματίας του κέντρου, ο οποίος συζητούσε κάποιο θέμα.

Τελειώνοντας την συζήτηση ο Τάσος με πέρασε στο καμαρίνι. Ο Γ. Πλούταρχος μόλις με είδε μ΄ αγκάλιασε, παράλληλα όμως μου τα έχωσε λέγοντας “που είσαι εσύ;; Έτσι κάνει ο κόσμος;;

 Εγώ όμως μαθαίνω για σένα από τους ομογενείς μας στην Αμερική, και τον Καναδά που με ακούν μέσω του ψηφιακού ραδιοφώνου elliniko-fenomeno.com, ότι η τουρνέ σου έσκισε, και ότι μοίρασες χιλιάδες αυτόγραφα” του απάντησα, και συνέχισα  λέγωντας των:

“Από τον καινούργιο σου δίσκο περίμενα να ακούσω καλύτερα τραγούδια”

Ο Γ. Πλούταρχος διαφώνησε μαζί μου τονίζοντας  πως:“ ίσα – ίσα, ο δίσκος αυτός έχει 8 σουξέ”.

“Μακάρι να διαψευστώ, καθώς εγώ διέκρινε μόνο δύο σουξέ. Εν πάσει περιπτώσει, δεν θα μαλώσουμε για τα σουξέ” του απάντησα.

 Ο Γιάννης Πλούταρχος μου έκανε την ίδια ερώτηση μ΄ αυτήν του Νίκου Βέρτη ,“πως με βλέπεις εδώ;;”

– Πολύ καλά ο κόσμος σ΄ αγαπάει.Έμαθα πως θα πας σε πολύ καλό χώρο στην Αθήνα, όπου θα εμφανίζεσαι όλο τον χειμώνα. Η πίστα μάλιστα θα είναι αμφιθεατρική, τύπου κερκίδες”

 Και ο καλλιτέχνης μου απάντησε: “έτσι είναι ακριβώς, έχεις καλές πληροφορίες, αλλά αδελφέ μου, συγχώρα με, πρέπει να σ΄ αφήσω, για να ετοιμαστώ για το δεύτερο πρόγραμμα μου. Άλλωστε από δω και πέρα θα σε βλέπω τακτικά”

 Ότι γουστάρεις Πλουταρχέα μου” του απάντησα και παράλληλα τον αποχαιρέτησα.

Έπειτα κατέβηκα στο σαλόνι να δω τι παίζει, αν υπήρχε κανένας υποψήφιος Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, σύμβουλος, εν όψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Και δεν έπεσα έξω. Στο πρώτο καλτσάτο τραπέζι διασκέδαζε με την παρέα του ο νυν αντινομάρχης Θεσσαλονίκης ανάπτυξης, εμπορίου και ανταγωνιστικότητας Γ. Τσαμασλής, ο οποίος πετούσε αβέρτα – κουβέρτα δίσκους με λουλούδια στα πόδια του καλλιτέχνη.

Το Σάββατο το “ODEON” άνοιξε περισσότερο χώρο, με αποτέλεσμα να δεχθεί πάνω από 1600 άτομα. Όλος αυτός ο κόσμος σύσσωμος συμμετείχε στο πρόγραμμα, τραγουδώντας μαζί με τον καλλιτέχνη, κάνοντας την ατμόσφαιρα φανταστική.

Πάντως τα δύο σχήματα Ν. Βέρτης και Γ. Πλούταρχος τις δύο ημέρες που τα επισκέφθηκε Παρασκευή και Σάββατο απλά “έσκισαν”.

Την Παρασκευή επισκέφθηκε και το τρίτο μαγαζί “Politia Live Clubbing” όπου εμφανίζεται ο Α. Ρέμος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει πολλούς μπελάδες , με τους οργανωμένους οπαδούς του Ηρακλή. Μάλιστα ετοιμάζονταν να σπάσουν το μαγαζί στην πρεμιέρα του καλλιτέχνη. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες του κέντρου μαζί με τον Α. Ρέμο βρήκαν μια χρυσή τομή, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τους προσφέρουν μια γερή οικονομική βοήθεια. Επιπλέον ο Α. Ρέμος υποσχέθηκε πως θα βάλει τα χρήματα σιγά – σιγά στο ταμείο του Ηρακλή, αυτά που λείπουν, κάπου 3.000.000 Ευρώ. Έτσι τερματίστηκε κάθε εχθρική σύρραξη, αφού λύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι όποιες παρεξηγήσεις μεταξύ τους, και η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε, όπως άλλωστε ήταν προγραμματισμένη, και η οποία πήγε πολύ καλά μάλιστα.

Στο “Politia Clubbing” χωρητικότητας 1050 καθισμάτων (με 1200 ορθίους), την Παρασκευή που το επισκέφθηκα είχε περίπου 850 άτομα, με τους περισσότερους να έχουν έλθει από Αθήνα.

Σε ένα από τους κεντρικούς καναπέδες του μαγαζιού διασκέδαζε ο Γιάννης Λάτσιος με τον παρέα μου, και τον διευθυντή της Heaven Μ. Πουνέντη, ενώ το Σάββατο στον ίδιο καναπέ διασκέδαζε ο Μ. Πουνέντης μαζί με την καταξιωμένη καλλιτέχνιδα που σπάει όλα τα ταμεία Αμαρυλλίς, και την Βουλευτίνα Θεσσαλονίκης της ΝΔ Έλενα Ράπτη, που ήταν χωρίς συνοδό, ίσως γιατί βρισκόμαστε προ των εκλογών. Ενώ στο άλλο καναπέ του μαγαζιού διασκέδαζε η Έλενα Παπαρίζου με την παρέα της.

Κάποια στιγμή ο Α. Ρέμος αντί να συνεχίζει τον πρόγραμμα του, ανήγγειλε την νέα συνεργασία του με την Έλενα Παπαρίζου τον χειμώνα στο “Διογένης studio”, έπειτα έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας πως:” δεν ξεχνώ ποτέ τα πρώτα μου βήματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και το κοινό που με ανέδειξε, άσχετα αν έχω κάνει πολλά λάθη. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα είμαι πιο προσεκτικός”. Μάλλον αυτό το καρφί ήταν για τα λάθη που έκανε με τον Ηρακλή ως πρόεδρος της ΠΑΕ.

Και πράγματι, τα λάθη του ήταν ασυγχώρητα, και αυτό γιατί δίπλα του η αυλή, είχε πολλά λαμόγια Ευρωφαγάδων.

 Πάντως το “Politia Clubbing” το Σάββατο ήταν γεμάτο, και από λουλούδια η κίνηση ήταν πολύ καλή.

Αυτό είναι καλό για να πάρουν όλοι από κανένα φράγκο, τόσο οι επιχειρηματίες, οι καλλιτέχνες, όσο και η εφορία.

Την Παρασκευή επισκέφθηκα και το νυχτερινό κέντρο “Μούσες εν χορώ” με το τοπικό σχήμα, όπου προς έκπληξη μου είδα ότι ο επιχειρηματίας του κέντρου έβαλε σε μια σειρά τους καλλιτέχνες του σχήματος, οι οποίοι νόμιζαν πως ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς έκαναν ότι γούσταραν, και όχι τα γούστα του επιχειρηματία που πληρώνει τα γραμμάτια.

Έστι λοιπόν, η βαθιές τομές του επιχειρηματία φάνηκαν από την κίνηση, που ήταν καλή για ημέρα Παρασκευή, ενώ το Σάββατο ήταν σχεδόν γεμάτο. Με τόσα μεγάλα σχήματα στα διπλανά κέντρα “Οι Μούσες εν χορώ” μια χαρά τα πήγαν.

Έτσι είναι, εάν οι καλλιτέχνες από κάθε σχήμα μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, ενισχύουν την κίνηση στα κέντρα τους με τις δημόσιες εμφανίσεις στα διάφορα στέκια της πόλης, εάν το προσωπικό είναι εντάξει, εάν οι μαέστροι μελετούν τα προγράμματα τους, αν οι επιχειρηματίες χαμηλώνουν τις τιμές στα κέντρα τους, τότε καμιά κρίση δεν μπορεί να τους αγγίξει.

Η συνολική προσπάθεια είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Με απλά λόγια “Ίσια το κορμί” για να υπάρξει ανάπτυξη, μια και από εργοστάσια τελειώσαμε, δεν υπάρχει σάλιο, δεν παράγουμε πια τίποτα.

 Τουλάχιστον ας παράγουμε την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.

.