Ξεπουλιέται το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

27 Σεπτεμβρίου 2010

Σχεδόν όλα τα ιστορικά κτίρια στην καρδιά και τις γύρω περιοχές της Αθήνας βρίσκονται στα χέρια γνωστού μεγαλοεργολάβου οικοδομών, αφού τα πήρε για ένα κομμάτι ψωμί, με ένα καλοφτιαγμένο σχέδιο, παρόμοιο με αυτό της Νέας Υόρκης στην περιοχή του Bronx.

Μια τεράστια περιοχή που περιβάλλεται από πάρκα και εκατοντάδες πολυκατοικίες. Η περιοχή του Bronx ΝΥ,σιγά – σιγά με την ανοχή της πολιτείας έγινε η πιο επικίνδυνη γειτονιά, συμμορίες, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο γυναικών και χιλιάδες άστεγους, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να εγκαταλείπουν την περιοχή που άρχισε να μοιάζει πλέον με βομβαρδισμένο τοπίο, με τα κατεστραμμένα κτίρια, την βρωμιά και την δυσοσμία.

Έτσι λοιπόν η περιοχή έμεινε στα αζήτητα, κανείς δεν ήθελε όχι να νοικιάσει διαμέρισμα, αλλά ούτε να επενδύσει, έως ότου οι αξίες των ακινήτων  έχουν πέσει σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα γεγονότα αυτά τα έζησα από κοντά σε καθημερινή βάση την δεκαετία του ΄80. Έβλεπα κάθε μέρα  και από μια άδεια πολυκατοικία να την ξηλώνουν οι επιτήδειοι και να τα  πωλούν για  να αγωράσουν ναρκωτικά, αλλά και σε κάθε 10 μέτρα οι άστεγοι να καίνε φωτιές με υλικά απ΄ αυτά που απέμειναν από τις οικοδομές.

Έπειτα, όλα τα άδεια κτίρια σε πολύ μεγάλη έκταση τα αγόρασε μεγάλη εταιρεία ακινήτων. Ως δια μαγείας η περιοχή καθάρισε, Πλέον το γκέτο δεν υπήρχε.

Τα περισσότερο κτίρια τις περιοχής γκρεμίστηκαν , και άλλα ανακαινίστηκαν. Χτίστηκαν πολυτελείς οικοδομές και εμπορικά κέντρα και έτσι η μια πλευρά του Bronx όπου μετακόμισαν πολλές εταιρείες δικηγορικά γραφεία, νοσοκομεία, Ιατρεία, αναδείχθηκε μια από τις πιο σικ περιοχές της Νέας Υόρκης.

Το ίδιο σενάριο παίζεται και για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου μέσα σε λίγες ημέρες παρουσίασε την ίδια εικόνα με το Bronx, και χειρότερα, καθώς με τους λαθρομετανάστες που γέμιζουν το κέντρο, η κατάσταση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη.

Οι γειτονιές και τα μαγαζιά σιγά – σιγά αδειάζουν, η πολιτεία βλέπει το έργο απαθής, και άπραγη. Ενώ ο γνωστός δουλέμπορος που μετακινεί χιλιάδες πληθυσμό από τις τρίτες χώρες, προς το κέντρο της Αθήνας έναντι 5.000 Ευρώ κατά κεφαλή, δρα ανενόχλητος με την ανοχή της πολιτείας.

Είναι φανερό πως ο σκοπός του είναι να διώξει όλους τους Έλληνες από τα σπίτια και τα καταστήματα τους, έτσι ώστε να τα καρπωθεί ο μεγαλοεργολάβος οικοδομών για ένα κομμάτι ψωμί, και όπως και έγινε. Βέβαια δεν είναι μόνος του σ΄ αυτό το κόλπο γκρόσο, είναι και πολιτικά πρόσωπα μπλεγμένα, με το αζημίωτο φυσικά,

Οι έγκριτες πληροφορίες της τηλεφημερίδας www.elliniko-fenomeno.gr αναφέρουν πως πολύ σύντομα θα αρχίσουν να ανακαινίζονται τα ιστορικά κτίρια του κέντρου, αλλά και κάποια άλλα να γκρεμίζονται.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τις αντιδράσεις τις κυρίας Υπουργού περιβάλλοντος, όταν θα αρχίσουν οι κατεδαφίσεις ιστορικών κτιρίων, διότι μέχρι σήμερα η ανοχή της πολιτείας για όλα τα παραπάνω καλά κρατεί.

Ο συγκεκριμένος μεγαλοεργολάβος παρέα με γνωστό εμίρη πολυεκατομμυριούχο ξημεροβραδιάζει στα καζίνο του Λουτρακίου και της Πάρνηθας. Και γιατί όχι, με το ξεπούλημα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών του περισσεύουν για να ροκανίζει το χρήμα στο τζόγο, και στις αμέτρητες δεξιώσεις που διοργανώνει κάθε τόσο, για τα πρόσωπα που τον βοηθούν στα μεγαλεπήβολα σχέδια του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι και για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης τα ίδια σχέδια επεξεργάζεται ο μεγαλοεργολάβος μαζί με τον πολυεκατομμυριούχο εμίρη φίλο του.

Και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η ανοχή της πολιτείας είναι φανερή, με τους λαθρομετανάστες να πουλούν τα λαθραία πράγματα στην καρδιά της πόλης, μπροστά από τα καταστήματα του βαριά φορολογούμενου πολίτη, χωρίς ωστόσο να γίνεται τίποτα από την πολιτεία, πέρα από την Δημοτική αστυνομία που από την μια τους κυνηγά, και από την άλλη οι λαθρομετανάστες να ξαναστρώνουν την πραμάτεια τους στο πεζοδρόμιο.

Είναι ξεκάθαρο πως κάποιοι πολιτικοί βοηθούν το έργο και τα σχέδια του μεγαλοεργολάβου.

.