Περαντζάδα Θεσσαλονικιώτικη

28 Σεπτεμβρίου 2010

sirtaki3.bmpΗ πόλη του βορρά σιγά – σιγά ξαναβρίσκει τον ρυθμό της, μετά από την ΔΕΘ και την κάθοδο των πολιτικών, ετοιμάζεται για την χειμερινή περίοδο, ιδίως τα νυχτερινά κέντρα, που μετακομίζουν από την λεωφόρο των μπουζουκιών του αεροδρομίου Μακεδονία, στην καρδιά της πόλης.

Έτσι λοιπόν μαζί με το Φθινόπωρο, ήλθαν νέα προγράμματα για όλα τα γούστα, ενώ τα καλοκαιρινά σχήματα τελειώνουν το ένα μετά το άλλο, και αποχαιρετούν το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Η περαντζάδα μου ξεκίνησε ημέρα Πέμπτη από την περιοχή του Fix (σφαγεία) και από το νυχτερινό κέντρο “Άστρα Live” όπου είχε πρεμιέρα την προηγούμενη ημέρα, o φίλος μου και  παλαίμαχος λαϊκός καλλιτέχνης Δημήτρης Χρυσοχοΐδης. Για κακή μου τύχη ο καλλιτέχνης ετοιμαζόταν να βγει για το πρόγραμμα του. Μόλις όμως με είδε μου ζήτησε, να δείξω κατανόηση λέγοντας μου: “Βάνη αδελφέ, έλα να τα πούμε αργότερα, βγαίνω για το πρόγραμμα μου, αν και είμαι άρρωστος και δύσκολα βγαίνει η φωνή μου, πρέπει να βγω όμως στην πίστα, ο κόσμος ήλθε να με δει, αλλά και φίλοι επιχειρηματίες, που με ακολουθούν παντού, περιμένουν να με απολαύσουν”.

Κατέβηκα στο σαλόνι όπου ο Δημήτρης Χρυσοχοΐδης ήδη είχε βγει στην πίστα, και οι δύο γνωστοί επιχειρηματίες θαμώνες άρχισαν από το πρώτο τραγούδι να τον λούζουν στα λουλούδια. Το μαγαζί από κόσμο ήταν καλά, όχι όμως και γεμάτο.

Έφυγα σφαίρα για το νυχτερινό κέντρο “Μούσες εν χορώ” μια και την ημέρα Τετάρτη που είχε πρεμιέρα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων μου δεν μπόρεσα να παραβρεθώ.

Στην πίστα τραγουδούσαν δύο καλλιτέχνιδες του σχήματος η Βασιλική Νταντά και μια νέα τραγουδίστρια, που έκανα για πρώτη φορά την εμφάνιση της στο εν λόγω νυχτερινό κέντρο.

Οι δύο κυρίες της πίστας δεν άφησαν και τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό, καθώς μόνο από την αριστερή πλευρά της πίστας χαιρετούσαν τον κόσμο, και χωρίς να πάρουν ούτε ένα κοτσάνι από γαρύφαλλο. Προς το κέντρο και την δεξιά μεριά του σαλονιού δεν γυρνούσαν να κοιτάξουν και να παίξουν με τον κόσμο.

Στην τρίτη σειρά από δεξιά, στο διπλανό τραπέζι η παρέα μιλούσε δυνατά, σχολιάζοντας αυτά ακριβώς που γράφω παραπάνω: “ είναι δυνατόν να μην μας δίνουν σημασία και εμάς οι δύο κυρίες;;”, παραπονέθηκαν πολύ χαρακτηριστικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την δεξιά μεριά και προς το κέντρο οι παρέες σιγά – σιγά να φεύγουν και να αδειάζει το μαγαζί, αφού ούτως ή άλλως ο κόσμος δεν διασκέδαζε.

Όμως, όταν βγήκε στην πίστα το δίδυμο Σάκης Βέρρος με τον Κυριάκο Παπαηλία το κέφι άρχισε να ανεβαίνει με τους χορευτές θαμώνες να γεμίζουν την πίστα, και τα λουλούδια να πέφτουν από κάθε κατεύθυνση. Αυτό κράτησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες.

Την Παρασκευή επισκέφθηκα το νυχτερινό κέντρο “Stage” (περιοχή Σφαγείων), το οποίο είχε πρεμιέρα με τις δύο αρχόντισσες του πενταγράμμου Δήμητρα Γαλάνη και Ελένη Τσαλιγοπούλου, με ένα πρόγραμμα και ρεπερτόριο καταπληκτικό,όπως και η μπάντα «Imam Baildi» . Ωστόσο δεν είχε την ανάλογη προσέλευση του κοινού. Μάλλον από την μεριά του επιχειρηματία, κάτι δεν έγινε σωστά. Τι;;, αυτό άσ το ψάξει ο ίδιος;;

Στην ιδία περιοχή, την ίδια ημέρα πρεμιέρα είχε και το νυχτερινό κέντρο “Πύλη Αξιού” με τον Γιώργο Μαζωνάκη και την Πάολα,

Το μαγαζί το βρήκα κατάμεστο. Εκεί συνάντησα πολλούς γνώριμους. Μεταξύ αυτών το δίδυμο των δημιουργών Κυριάκο Παπαδόπουλο και Ηλία Φιλίππου, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους. Οι δύο δημιουργοί ετοιμάζουν δισκογραφία για την Πάολα, που θα περιλαμβάνει 10 τραγούδια, εκ των οποίων το ένα ήδη το ερμήνευσε η καλλιτέχνιδα στο πρόγραμμα της, και όπως φαίνεται άρεσε στον κόσμο.

Λίγο πιο πέρα διασκέδαζε ο γνωστός ατζέντης καλλιτεχνών Στέλιος Ρίζος, αδελφός του παλιού, μεγάλου καλλιτέχνη Γιάννη Ρίζου, παρέα με τον τραγουδιστή Ντίνο Σερέτη, απολαμβάνοντας το πρόγραμμα.

Ακριβώς απέναντι τους διασκέδαζε ο παλιός φίλος κομάντος, επιχειρηματίας,  ιδιοκτήτης πολλών νταλικών.

Μόλις με είδε φώναξε: “Βάνη, σειρά, λόγω απεργίας το έριξα και εγώ στα μπουζούκια. Καλά δεν έκανα;;” Στην παρέα του είχε γνωστό επιχειρηματία αλυσίδας καταστημάτων τροφίμων.

Αφού τα είπαμε ένα χέρι, έφυγα προς το νυχτερινό κέντρο “Άστρα Live” μπας και προλάβω να δω τον Δημήτρη Χρυσοχοΐδη, αλλά και πάλι ατύχησα, ήταν πάνω στην πίστα για το πρόγραμμα του.

Το Σαββατόβραδο πέρασα από την λεωφόρο των μπουζουκιών του αεροδρομίου Μακεδονία, όπου ο Αντώνης Ρέμος εμφανιζόταν για τελευταία φορά στο νυχτερινό κέντρο “Politia clubbing”.

Πάνω από την πίστα ο καλλιτέχνης ευχαριστούσε το κοινό που τον προτίμησε για να διασκεδάσει, παρά τα προβλήματα που πήγαν, να δημιουργήσουν οι θερμοί οπαδοί του Ηρακλή, μετά όμως και το χοντρό μπερντέ που τσάκωσαν γύρω στα 190-220 χιλιάδες Ευρώπουλα από τον καλλιτέχνη, ησύχασαν τα  πράγμματα.  Έτσι όλοι έκαναν την δουλειά τους, και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, χωρίς να συμβεί κανένα ευτράπελο στην περιοχή.

Τελευταίες εμφανίσεις είχε επίσης και ο Ανδρέας Στάμος στα “Μαμούνια Live” στην ίδια σειρά. Στην είσοδο συνάντησα τον επιχειρηματία του κέντρου με τον οποίον ανταλλάξαμε γνώμες όσον αφορά την χειμερινή σεζόν μιά και το χειμερινό  “Μαμούνια Live” ανοίγει στις 1η Οκτωβρίου. Από κίνηση το μαγαζί ήταν καλούτσικα.

Αφού είδα για λίγο το πρόγραμμα του Ανδρέα Στάμου και της Ελεάνας Παπαϊωάννου, έφυγα προς το νυχτερινό κέντρο “Όραμα” όπου εμφανίζεται ο Νίκος Βέρτης.

Το μαγαζί ήταν κατάμεστο, τόσο που δεν μπορούσες να κυκλοφορήσει κανείς άνετα. Στην είσοδο με σταμάτησε ο επιχειρηματίας του κέντρου, για να με καλωσορίσει και να καθίσουμε στον καναπέ, στον χώρο της υποδοχής.

Τα είπαμε χύμα και τσουβαλάτα, κυρίως για τα σχέδια εν όψει της χειμερινής περιόδου. Πάντως, τον είδα πολύ ευχαριστημένο, με τις εμφανίσεις του Νίκου Βέρτη ο οποίος εκείνη την ώρα τελείωνε ένα μέρος του προγράμματος του.

Μ΄ αυτήν την ευκαιρία τράβηξα για το καμαρίνι του, να τα πούμε από κοντά, Η διάθεση του ήταν πολύ ανεβασμένη, δεν σταματούσε λεπτό να καλαμπουρίζει. Τον συμβούλευσα να μείνει στην πόλη και τον χειμώνα , και στο ίδιο κέντρο, όπου μάλιστα θα είναι ο βασιλιάς της περιοχής, για την διασκέδαση, μια και όλα τα άλλα νυχτερινά κέντρα μετακομίζουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Λίγη ώρα αργότερα ήθελα να τον αποχαιρετήσω, ωστόσο, ο Νίκος Βέρτης επέμενε να καθίσω και άλλο για να δω το πρόγραμμα του, “το είδα πολλές φορές το πρόγραμμα, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, άλλωστε θα ξαναβρεθούμε και πάλι”, του είπα και τον αποχαιρέτησα.

Αφού τα είπαμε για λίγο, έφυγα από την περιοχή κατευθυνόμενος προς το κέντρο της πόλης στην περιοχή fix (σφαγεία) με τα τρία νυχτερινά κέντρο “Πύλη Αξιού”, “Άστρα Live”, και “Stage”, να είναι όλα ασφυχτικά γεμάτα.

Πολύ καλά αυτό για αρχή της χειμερινής περιόδου. Βλέπω δε, πως οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες έβαλαν μπόλικο νερό στο κρασί τους, και ακούνε με ευλάβεια τα όσα σχολιάζω μέσα από τα ρεπορτάζ μου. Αναμφίβολα, αυτό θα τους βγει σε καλό, αποδεικνύοντας πως στην κρίση τα μπουζούκια και η τέχνη δεν πεθαίνουν ποτέ!!!!!

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση !!!!!!!

.