Αφιέρωμα στo Σύγχρονο Φωτορεπορτάζ

19 Οκτωβρίου 2010

Perpignan-Visa pour l’Image, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ στην Αθήνα

20 Οκτωβρίου με 10 Νοεμβρίου 2010

Ο χώρος τέχνης Μ55, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Φωτοραφίας στα πλαίσια του Athens Photo Festival 2010 παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ με τίτλο “Perpignan-Visa pour l’Image, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ στην Αθήνα”.

Το Perpignan–Visa pour L’Image Festival είναι το μεγαλύτερο και πιο γνωστό Φεστιβάλ φωτοειδησεογραφείας στον κόσμο.

Διεξάγεται στο Perpignan, της Νότιας Γαλλίας εδώ και 20 χρόνια από τον ίδιο διοργανωτή και Καλλιτεχνικό Διευθυντή, κύριο Jean Francois Leroy.

 Έχει εκθεσιακό και εμπορικό χαρακτήρα:

 περιλαμβάνει προβολές φωτογραφιών και εκθέσεις καθώς και συναντήσεις επαγγελματιών των ΜΜΕ από όλον τον κόσμο (δημοσιογράφοι, αρχισυντάκτες, photo editors, πρακτορεία φωτογραφίας και φωτογράφοι).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:

1. Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) την Τετάρτη 20 οκτωβρίου, στις 19.30 παρουσίαση του Perpignan–Visa pour L’Image Festival από τον καλλιτεχνικό διευθυντή τον JF Leroy.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με συνομιλητές τον J.F. Leroy, τους φωτογράφους Γιάννη Κόντο και Γιάννη Μπεχράκη.

Συντονίζει η επιμελήτρια της Μ55 Νίνα Κασσιανού. Αuditorium Γαλλικού Ινστιτούτου. Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση

2. Στην γκαλερί Μ55

α) Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου εγκαινιάζονται δυο εκθέσεις φωτογραφίας από το φετινό Φεστιβάλ Visa pour l’Image 2010 :

 – Munem Wasif Munem Wasif / Agence VU pour Fabrica – Stephanie Sinclair / VII για το National Geographic και το The New York Times Magazine.

β) Την Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, portfolio review για έλληνες Φωτογράφους με τους J.F. Leroy και την Camille Pillas, του πρακτορείου Myop και επιμελήτρια της γκαλερί Petite Poule Noire, με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από το έργο τους.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η γνωριμία Ελλήνων φωτογράφων και με Γάλλους φορείς και επιμελητές και ταυτόχρονα προωθείται η ελληνική φωτογραφία σε φεστιβάλ και εκθεσιακούς χώρους της Γαλλίας.

Στο portfolio θα συμμετέχει ως reviewer η Βαλεντίνη Καραμανώλη του ελληνικού πρακτορείου In Vision.

 Συγκεκριμένα στην έκθεση παρουσιάζονται οι φωτογραφίες των:

 Munem Wasif / Agence VU pour Fabrica Έχουμε πίστη στον Θεό

 Ο Μumem Wasif συνεχίζει με συνοχή την δουλειά που τον έκανε γνωστό από τις πρώτες του εικόνες. Δουλεύει στην χώρα του, το Μπαγκλαντές και ακόμη και αν ταξιδεύει για να παρουσιάζει τις εκθέσεις του και να κάνει διαλέξεις ξέρει ότι πρέπει να απεικονίσει εκ των έσω μια κατάσταση που από τις 11 Σεπτεμβρίου έχει τοποθετήσει το Ισλάμ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αναπτύσσοντας μια αντίληψη, η οποία με επίφαση τον « πόλεμο στην τρομοκρατία » δημιουργεί προβλήματα και προκαταλήψεις.

Και Stephanie Sinclair Πολυγαμία στην Αμερική

Μια διεισδυτική ματιά στην FLDS, σε μία από τις πιο μυστικοπαθείς αιρέσεις των Μορμόνων της Αμερικής.

Λίγοι άνθρωποι είχαν ακούσει για την φονταμενταλιστική εκκλησία του Ιησού Χριστού της Latter-day Saints, (FLDS) πριν από τον Απρίλιο του 2008, όταν υπάλληλοι επιβολής του νόμου πραγματοποίησαν επιδρομή σε ένα απομακρυσμένο περιφραγμένο περίβολο στο Δυτικό Τέξας γνωστό ως Yearning for Zion Ranch(YFZ Ranch).

Για μέρες μετά οι τηλεθεατές παρακολούθησαν ένα αλλόκοτο θέαμα εκατοντάδων παιδιών και γυναικών, ντυμένων με παλιομοδίτικα ρούχα προσευχής και περίτεχνα χτενίσματα να οδηγούνται σε σχολικά λεωφορεία από κοινωνικούς λειτουργούς και δυνάμεις της αστυνομίας.

Αυτή η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε ένα σπίτι μετά από τηλεφωνικές κλήσεις μιας 16χρονης κοπέλας που ισχυρίστηκε ότι υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση στο ράντσο από τον μεσήλικα άνδρα της.

 Οι κλήσεις αποδείχτηκε ότι ήταν απάτη, όμως η αρχική τους αξιοπιστία στηρίχτηκε στο γεγονός ότι οι κάτοικοι του YFZ Ranch ήταν μαθητές της πολυγαμικής οργάνωσης FLDS της οποίας ο «προφήτης» ήταν ο Warren Jeffs που το Μάιο του 2006 ήταν ένας από τους δέκα καταζητούμενους στη λίστα του FBI για παράνομη φυγή προκειμένου να αποφύγει την δίωξη από τη πολιτεία Utah με τη κατηγορία της διοργάνωσης παράνομων γάμων μεταξύ αρσενικών οπαδών της και ανήλικων κοριτσιών.

Εγκαίνια Εκθέσεων:

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, 20.00

Διάρκεια εκθέσεων: 22 Οκτωβρίου με 10 Νοεμβρίου 2010

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη με Παρασκευή 18.00-21.00

Για περισσότερες πληροφορίες 

 επικοινωνήστε με γκαλερί Μ55 projects:

 Mαυρομιχάλη 55

10680, Εξάρχεια Αθήνα

T: 210 3624 856 

Athens Photo Festival 2010,

επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας:

Τσάμη Καρατάσου 15

117 42 Αθήνα 

.