Αφιερώματα στη Μελίνα Μερκούρη από την δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία

20 Οκτωβρίου 2010

Τον ύμνο της μεγάλης Ελληνίδας του 20ού αιώνα, της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, με την ευκαιρία της 90ής επετείου από τη γέννησή της, στις 18 Οκτωβρίου του 1920, έπλεξε στο ειδικό αφιέρωμά του το Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, ενώ σε ανάλογο πνεύμα ήταν η σχετική είδηση του Ουγγρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΤΙ).

Στο αφιέρωμά της η Αυστριακή Ραδιοφωνία έκανε μια αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές της ζωής αυτής της μεγάλης προσωπικότητας που την αποκάλεσε «η τελευταία Ελληνίδα θεά», αρχίζοντας από τα παιδικά χρόνια της ως εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.

 Με αναφορές στις θεατρικές της σπουδές, τις μετέπειτα μεγάλες επιτυχίες της στο θέατρο και στον κινηματογράφο και ειδική μνεία στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και τη μουσική της που την έκαναν παγκόσμια γνωστή, στο αφιέρωμα δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην πολιτικό Μελίνα Μερκούρη, 

τονίζοντας τους θρυλικούς, άοκνους και πολύχρονους αγώνες της κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

 Τονίσθηκαν το τεράστιο έργο της ως υπουργού Πολιτισμού σε όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, οι αγώνες της μέχρι το θάνατό της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, με παράθεση αποσπασμάτων από συνεντεύξεις και από τις ιστορικές δηλώσεις της για το θέμα αυτό.

Επισημάνθηκε ακόμη πως η καθιέρωση του κορυφαίου ευρωπαϊκού πολιτιστικού θεσμού, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, οφείλεται αποκλειστικά στη Μελίνα Μερκούρη, όπως αυτή την οραματίστηκε και πρωτοδιοργάνωσε στην Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το 1985, ενώ αναφορά έγινε στη σκληρή πάλη της ενάντια στην ασθένειά της όπως και στο γεγονός πως στην τελευταία της κατοικία τη συνόδεψαν συγκλονισμένοι, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

 Στην είδηση του Ουγγρικού Πρακτορείου Ειδήσεων γίνεται διεξοδική αναφορά στη ζωή και το έργο, πολιτικό και καλλιτεχνικό, της μεγάλης Ελληνίδας, με επισημάνσεις για την αντίσταση και τους αγώνες της στο εξωτερικό κατά της στρατιωτικής Χούντας, όπως και στην επιτυχημένη θητεία της ως μέλους όλων των κυβερνήσεων του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

 Ακόμη, στην είδηση τονίζεται η εκστρατεία που ξεκίνησε και διεξήγαγε η Μελίνα Μερκούρη μέχρι το θάνατό της, για την επιστροφή των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ υπογραμμίζεται η διεθνής αναγνώρισή της ως προσωπικότητας παγκόσμιας ακτινοβολίας, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και στην ανάδειξη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με πρώτη την Αθήνα το 1985. ΑΠΕ-ΜΠΕ

.