Πλέον νόμιμα τραγούδια στα βίντεο του You tube.

22 Οκτωβρίου 2010

Η ανάρτηση ενός βίντεο στο You Tube που περιέχει μουσική με copyright απαιτεί την παραχώρηση ειδικής άδειας.

Φυσικά η απόκτηση της άδειας, είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα περίπλοκη για τους ερασιτέχνες που καθημερινά ανεβάζουν χιλιάδες βίντεο. Η διαδικασία να βρουν τη δισκογραφική και να προβούν στην σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία μοιάζει για τους περισσότερους βουνό.

Λύση έρχεται να δώσει η εταιρεία Rumblefish με τη νέα υπηρεσία Friendly Music που επιτρέπει στους χρήστες να αγοράσουν ένα μουσικό κομμάτι προς 1,99 $. 

Η τιμή αυτή αφορά τη χρήση όλου του κομματιού και τη δυνατότητα επεξεργασίας, όμως για μη εμπορικούς σκοπούς (π.χ. για την δημοσίευση ενός εμπορικού βίντεο).

Κάθε εμπορικό βίντεο π.χ. για πώληση κάποιου προϊόντος αποτελεί αντικείμενο άλλης συμφωνίας. Η προαναφερόμενη υπηρεσία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τη στιγμή που η δημοτικότητα του YouTube εξακολουθεί να ανεβαίνει.

Η ερευνητική εταιρεία ComScore εκτιμά ότι μόνο τον περασμένο Ιούνιο «κατέβηκαν» στις ΗΠΑ πάνω από 34 δις online βίντεο, τα οποία είδαν πάνω από 183 εκατ. χρήστες.

Σε απόσταση ακολουθεί το Hulu με 1,2 δις «κατεβάσματα» και 3,5% μερίδιο αγοράς και τρίτη η Microsoft με μόλις 642 εκατ. «κατεβάσματα».

.