Πραγματοποιήθηκε ο «χρυσός» κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.

31 Οκτωβρίου 2010

2.500 χρόνια μετά την αποστολή που είχε ανατεθεί στον ημεροδρόμο Φειδιππίδη, να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων εναντίον των Περσών,φέτος οι 12,000 συμμετοχές (αποτελεί ρεκόρ, περίπου οι τριπλάσιοι από ό,τι συνήθως),κάθε ηλικίας και εθνικότητας και με  διάφορες προσωπικότητες από πολλούς χώρους που δεν εκπροσωπούν μόνο τον αθλητισμό, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ξεκίνησε η ιστορική διαδρομή από τον τύμβο του Μαραθώνα μέχρι και τη γραμμή τερματισμού στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπως ακριβός ακολούθησε ο Φειδιππίδης πριν από 2.500 χρόνια για να αναφωνήσει το ιστορικό «νενικήκαμεν». 

Νικητής στέφτηκε ο  Αφρικανός δρομέας Ρέιμοντ Μπετ, με χρόνο , νέο ρεκόρ 2:12:39.

δεύτερη θέση τερμάτισε ο συμπατριώτης του Μπετ, Τζόναθαν Κίπκοριρ (2:14.05), και στην τρίτη ο -επίσης- Κενυάτης, Εντουϊν Κιμουτάι, με 2:15.21.

Η πρώτη γυναίκα που τερμάτισε τη διαδρομή ήταν η Ράσα Ντραζνταουσκάιτε από τη Λιθουανία με 2:31.06, ρεκόρ κλασικού μαραθωνίου.

Ο δε,Μιχάλης Φαρμάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που πέρασε την γραμμή του τερματισμού.

Λίγα λεπτά μετά την κούρσα του, ο Μπετ δήλωσε:

«Είναι η πρώτη φορά που κερδίζω έναν μαραθώνιο. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που κέρδισα στην Αθήνα. το έδαφος είναι διαφορετικό εδώ σε σχέση με άλλες διοργανώσεις. Είναι πολύ διαφορετικό να τρέχεις στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας»

Ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετείχε στο κλασικό μαραθώνιο δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγα λεπτά μετά από τον τερματισμό του στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

«Σήμερα γιορτάζει όλη η ανθρωπότητα», τόνισε και πρόσθεσε: «…τρέχει και αυτή τον δικό της μαραθώνιο ο οποίος ελπίζουμε ότι σε λίγο φτάνει στον τερματισμό της».

 Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην διαδρομή των 10.000 μέτρων… (Μικρού Μαραθώνιου )

«Είναι μεγάλη χαρά για εμένα που είχα την ευκαιρία να τρέξω αυτά τα χιλιόμετρα», σχολίασε.

Στη διαδρομή των δέκα χιλ. συμμετείχαν επίσης  ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη κ.α.

Την εκκίνηση του Μικρού Μαραθώνιου έδωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασιλης Σεβαστής. /πηγή:sportdog

 

 

 

.