Ραδιόφωνα…στον αέρα .

21 Οκτωβρίου 2010

Τα δημοτικά ραδιόφωνα είναι “στον αέρα”.

Όχι εκπέμποντας το εναλλακτικό τους πρόγραμμα, αλλά “σήμα κινδύνου” ότι η φωνή τους μπορεί να σιγήσει.

Δυόμισι δεκαετίες μετά την εμφάνισή τους, που αναμόρφωσε άρδην το πεδίο της ενημέρωσης, οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή κατάργησης. Άλλοτε κακοποιημένα από δημοτικές αρχές και άλλοτε δυσφημισμένα από ιδιώτες, τα δημοτικά ΜΜΕ περνούν κρίσιμη φάση.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προωθεί τη συρρίκνωση και τη λειτουργία τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Αντί μίας οριστικής ρύθμισης, οι κυβερνήσεις προσφέρουν έως τώρα μόνον “παρατάσεις”, οι οποίες εκπνέουν μαζί με το 2010. 

Σε αυτό το πνεύμα μίλησαν δημοσιογράφοι, νομικοί και πανεπιστημιακοί στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με θέμα: “Η αναγκαιότητα ύπαρξης των δημοτικών ΜΜΕ στο σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο”.

“Σε ένα τοπίο υποβάθμισης της δημόσιας συζήτησης, σε συγκυρία κατά την οποία η ποιότητα αλλά και οι φορείς της ενημέρωσης κινδυνεύουν να αποβούν “παράπλευρες απώλειες” της κρίσης, η διαφύλαξη δημόσιων κοινωφελών ΜΜΕ αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος.

“Βρισκόμαστε στο παρά πέντε του λουκέτου”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, προσθέτοντας ότι μέχρι 31-12-2010 θα πρέπει με βάση τον νόμο Ρουσόπουλου να γίνουν ανώνυμες εταιρείες, οπότε σταματάει η επιχορήγηση τους από τους δήμους.

 Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ανέφερε ότι συναντήθηκε, για το θέμα, με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Τηλέμαχο Χυτήρη, και παράλληλα έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, αλλά και με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να ματαιωθεί αυτή η εξέλιξη με κάποια νομοθετική ρύθμιση.

“Κραυγή αγωνίας” ήταν η ομιλία του Νίκου Μπουρσινού, εκπροσώπου των δημοσιογράφων του δημοτικού ραδιοσταθμού “Κανάλι 1” στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

 “Μας λένε ότι πρέπει να κλείσουμε γιατί δεν μας ακούνε παρά ελάχιστοι, κοστίζουμε πολύ, είμαστε προσωπικός μηχανισμός του εκάστοτε δημάρχου. Ποιος ραδιοσταθμός σήμερα δεν είναι παθητικός και ποιος έχει υψηλή ακροαματικότητα; Όσο για μας, είμαστε πολλοί εκείνοι που με πολυετή πορεία δεν παρκάραμε στους κοινοτικούς διαύλους για να αράξουμε. Ακόμη και οι επικριτές μας αναγνωρίζουν ότι στις δημοτικές συχνότητες υπάρχουν και πολλές εκπομπές -διαμάντια. Δεν είμαστε οι αποτυχημένοι, που τρώνε τα χρήματα των πολιτών”.

Ο κ. Μπουρσινός έκλεισε την ομιλία του “ραδιοφωνικά”:

 “Ακούει κανείς, ή έχουμε χαμηλή ακροαματικότητα;”.

«Οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί μοιάζουν με τη σκάλα που την πετάς άπαξ και σε ανέβασε στον προορισμό σου”, αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας», σημειώνοντας ότι «αφού με την εμφάνισή τους άνοιξαν το δρόμο για την κάτ΄όνομα “ελεύθερη ραδιοφωνία”, τέτοια που την γνωρίσαμε την τελευταία 20ετία, τώρα οδηγούνται στην εξαφάνιση, προκειμένου να μη μείνει ούτε σπιθαμή του μιντιακού τοπίου ανεκμετάλλευτη από τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Αντώνης Ρουπακιώτης, ανέφερε ότι η αιτιολογία της ρύθμισης Ρουσόπουλου ήταν η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού των ιδιωτικών σταθμών από τους δημοτικούς, ενώ ζήτησε την παράταση της προθεσμίας και την τροποποίηση της διάταξης, ώστε να μπορούν οι δημοτικοί σταθμοί να αδειοδοτηθούν, όταν ανοίξει αυτή η διαδικασία.

Επίσης, ζήτησε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όχι μόνο για εκείνους που έχουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά και για όσους έχουν συμβάσεις έργου.

“Ο Αρμαγεδδών ανοίγει ρωγμές που πρέπει να μετατρέψουμε σε ευκαιρίες”, τόνισε ο Γιάγκος Ανδρεάδης, καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε για “φούσκες” που ταλανίζουν και αυτό το χώρο, όπως τόσους άλλους στην Ελλάδα, για “σταρ σύστεμ” και για ατομική ευθύνη που ανάγεται σε πολιτική.

Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη “να γνωρισθούμε και να τολμήσουμε μαζί τη δημιουργία πολιτισμού” σε πείσμα του χαμένου καιρού.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου, ενώ είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν υποψήφιοι δήμαρχοι των περιοχών της Αττικής, που διαθέτουν δημοτικά ΜΜΕ, καθώς και υπεύθυνοι των τομέων αυτοδιοίκησης των κομμάτων./ΑΠΕ

.