Οι ‘Αναγνώστες του Ομήρου’ παρουσιάζουν την ΟΔΥΣΣΕΙΑ στην Νέα Υόρκη

26 Νοεμβρίου 2010

Μετά από έναν χρόνο σημαντικών επιτυχιών ανά τον κόσμο, η διεθνής λογοτεχνική εταιρία ,Οι Αναγνώστες του Ομήρου (The Readers of Homer) επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, για μια μοναδική ολονύκτια εκδήλωση στο φημισμένο πολιτιστικό κέντρο 92nd Street Υ.

Στις 27 Νοεμβρίου 2010, στο μεγαλοπρεπές Kaufmann Concert Hall, ενδυναμωμένοι με ζεστό κρασί και ομηρικές γεύσεις, 200 συμμετέχοντες κάθε ηλικίας και προέλευσης, θα συναντηθούν για να διαβάσουν, ο ένας μετά τον άλλον, κατά τη διάρκεια της νύχτας, το μεγάλο έπος του Ομήρου.

Οι αναγνώστες θα αποδώσουν τα αποσπάσματά τους στα αγγλικά, τα αρχαία ή τα νέα ελληνικά, ή σε οποιαδήποτε γλώσσα της προτίμησής τους, ενώ η μετάφραση του Stanley Lombardo στα αγγλικά θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη.

Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες από κάθε πεδίο, παιδιά και γονείς, προσκαλούνται για να απολαύσουν, ως αναγνώστες ή ακροατές, μια μοναδική εμπειρία συλλογικής ανάγνωσης ποίησης.

Στο ξεκίνημα της βραδιάς, το φημισμένο συγκρότημα αρχαιοελληνικής μουσικής ΛύρΑυλος, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Στέφου, θα δώσει σύντομη συναυλία, ακολουθούμενη από μουσικά ιντερλούδια στο τέλος κάθε ραψωδίας.

 Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Οδύσσεια θα ερμηνευτεί χορευτικά από την ομάδα σύγχρονου χορού Choreo Theatro, υπό τη διεύθυνση της Ειρήνας Κωνσταντίνου Πούλου, με μουσική πλαισίωση από το σλοβενικό συγκρότημα Silence.

Με την ανατολή του ηλίου, η εκδήλωση θα κλείσει με το συμφωνικό έργο Τέσσερις στοχασμοί πάνω στον πόλεμο, γραμμένο για μπάσο-βαρύτονο και κουαρτέτο εγχόρδων, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Mark Latham .

Δημιούργημα της εποχής του πολέμου στο Ιράκ, η σύνθεση αντικατοπρίζει την πολυπλοκότητα του εξέχοντος Ομηρικού θέματος, τον πόλεμο, και όλα όσα εμπεριέχει: ανδρεία, δειλία, ματαιότητα, ομορφιά, ηρωισμό, αγάπη.

 Μια αξέχαστη νύχτα…Μαγική ατμόσφαιρα.

Η Οδύσσεια στο 92nd Street Y έχει ταχθεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, της Εταιρίας Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, των Πανεπιστημίων Bard και Fordham ενώ υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Andres Mata, το Ίδρυμα Ελληνικού Θεάτρου, και την εταιρία Travel Dynamics International (κατάλογος εν εξελίξει).

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δωρηθούν στα διεθνή προγράμματα των Αναγνωστών του Ομήρου.

 Σκοποί τις οργάνωσης είναι η αναβίωση της δημόσιας ανάγνωσης, η αναγνώριση της αδιάλειπτης αμεσότητας του Ομήρου, η απότιση φόρου τιμής στους διεθνείς μεταφραστές του, η προσφορά μιας πολυεπίπεδης οπτικοακουστικής εμπειρίας στο κοινό, η μόρφωση και κοινωνικοποίηση χιλιάδων συμμετεχόντων.

Υπό τη διεύθυνση της ιδρύτριας Prof. Kathryn Hohlwein και του Έλληνα ηθοποιού Γιάννη Σιμωνίδη, και με τη συμβολή πολυτάλαντων συνεργατών, Οι Αναγνώστες του Ομήρου απέσπασαν διθυράμβους από χιλιάδες συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουρουγουάη, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία, και ζητούν οικονομική στήριξη ώστε να αντεπεξέλθουν σε αυξανόμενο αριθμό προσκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για συμμετοχή και περαιτέρω πληροφορίες:

Στεφανία Ξυδιά Υπεύθυνη Επικοινωνίας Οι Αναγνώστες του Ομήρου

Tel: (001) 917.671.6984

E-mail: Odyssey92Y@gmail.com

.