Φ.Πλάτσικας και Δ. Τσακνής “τα παιδιά Θα αθωωθούν από την λαϊκή κινητοποίηση”

25 Νοεμβρίου 2010

Στο πλευρό των 11 νεαρών που δικάζονται, στις 9 Δεκεμβρίου, από Δικαστηήριο Ανηλίκων της Λάρισας (ώς τρομοκράτες) για τα επεισόδεια που έγιναν στην  πόλη το Δεκέμβη του 2008, μετά την δολοφονία του Αλεξ. Γρηγορόπουλου, τάχθηκαν ο γνωστοί καλλιτέχνες Φιλ. Πλιάτισκας και Διονύσης Τσακνής.

Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Λάρισα, για τη συναυλία στο νέο γήπεδο της ΑΕΛ, οι δυο τραγουδοποιοί με δηλώσεις τους στα Μ.Μ.Ε, μίλησαν με σκληρά λόγια για το γεγονός, ότι οι 11 νεαροί αντιμετωπίζουν κατηγορίες που περιλαμβάνονται στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Ο κ.Τσακνής, επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το “κοινό περί δικαίου αίσθημα”, υπογραμμίζοντας ότι “τα παιδιά θα αθωωθούν από την λαϊκή κινητοποίηση και συμπαράσταση”.”Διαβάζω παντού την έκπληξη των ανθρώπων για τη βαρύτητα του κατηγορητηρίου”.

Προσωπικά δεν εξεπλάγην γιατί το περίμενα. Ανέμενα αυτή την εξέλιξη. Δεν είναι ανεξάρτητο από τις κεντρικές πολιτικές επιδιώξεις του συστήματος να καταστείλουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις με όποιο τρόπο μπορούν. Το κατηγορητήριο δεν στρέφεται μόνο εναντίον των παιδιών, στρέφεται εναντίον μιας ολόκληρης κοινωνίας και στόχος είναι να καταστείλον, πριν καν ξεκινήσουν οι λαϊκοί αγώνες.

Ο εισαγγελέας που συνέταξε αυτό το κατηγορητήριο είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, επίσης σε διατεταγμένη υπηρεσία βρίσκεται και η κυβέρνηση, που θέλει να ελέγξει τις αντιδράσεις της κοινωνίας, απέναντι στο επαίσχυντο Μνημόνιο, που υπέγραψε με τους ξένους, παραχωρώντας την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας στο διεθνές κεφάλαιο”.
Και συνέχισε ο κ. Τσακνής:
Ευτυχώς που οι πιτσιρικάδες αντιστάθηκαν, ευτυχώς που οι πιτσιρικάδες αισθάνθηκαν περήφανοι και ευτυχώς που ξεμπρόστιασαν τους γονείς τους. Στους δρόμους απέναντι στα ΜΑΤ, τις δυνάμεις καταστολής έπρεπε να βρίσκονται οι γονείς των παιδιών αυτών και όχι τα παιδιά μόνα τους. Αυτούς φοβούνται, όπως και το εργατικό κίνημα γι’αυτό και εξαπολύουν τέτοια επίθεση εναντίον τους, χωρίς καμία αισχύνη, χωρίς καμία αιδώ, χωρίς αναστολή.

Τα παιδιά αυτά, πρέπει να τα αθωώσει η λαϊκή κινητοποίηση. Η συμπαράσταση των ανθρώπων που είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει για να ξεπλύνει την ντροπή του εφησυχασμού. Εάν οι δικαστές δεν λάβουν υπόψη τους, αυτό το κλίμα συμπαράστασης που υπάρχει, τότε καλύτερα να κόβουν διοικητικά πρόστιμα ή να ακολουθήσουν τη λογική των αγορανομικών διατάξεων. Και συνέχισε ο γνωστός τραγουδοποιός:

Αυτό που μάθαμε στα Πανεπιστήμια είναι ότι δικαιοσύνη ανεξάρτητη απ’ αυτό που λέμε περί κοινού δικαίου αίσθημα, δεν υφίσταται. Ας τους δικάσουν λοιπόν. Θα είμαστε απέναντί τους.
 
Ο Φιλ. Πλιάτσικας
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, τόνισε ότι η εξέγερση του Δεκέμβρη του2008, προέκυψε ύστερα από τη δολοφονία ενός 16χρονου, που ήταν θύμα μιας έκφρασης αλαζονείας και σκληρότητας που έχει ούτως ή άλλως, η εξουσία. “Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση, να μπούμε στη συζήτηση
και θα ήταν ηλίθιο να το κάνουμε, για το εάν ένα παιδί πήρε μια πέτρα και έσπασε τη βιτρίνα μιας τράπεζας.

Κατά τη γνώμη μου ήταν και απολύτως δικαιολογημένο να το κάνει, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν. Αυτό το παιδί, τα 11 αυτά παιδιά, που έκαναν κάτι φυσιολογικό αντιδρώντας έτσι σε κάτι τόσο αποτρόπαιο, κατέληξαν να σύρονται στις αίθουσες των δικαστηρίων και κατηγορούνται ως μέλη μιας συντεταγμένης τρομοκρατικής οργάνωσης, που είχε αρχή και τέλος”.Τα παιδιά αυτά θέλανε να αντιδράσουν εκείνες τις ημέρες, έτσι κατά μια έννοια θα έπρεπε να τα επιβραβεύσουμεπου έκαναν κάτι τέτοιο, ακόμα και αν προκαλέσαν και κάποιες υλικές ζημιές πάνω στην οργή και στην αγανάκτηση.

Αισθάνομαι ότι ο Έλληνας ακόμα καταλαβαίνει και είμαι σίγουρος ότι όσοι έχουν μάθει ή πρόκειται να μάθουν θα συμφωνήσουν μαζί μας. Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους. Αυτόπου ονομάζουμε εξουσία και σύστημα, δεν φοβάται μόνο τους γονείς των παιδιών αλλά πολύ περισσότερο τους νέους ανθρώπους”.
 
Ο ΣΥΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σχετική ανακοίνωση για το θέμα και κάλεσμα συμμετοχής στην πορεία που διοργανώνεται τοΣάββατο στη Λάρισα (πλατείαΤαχυδρομείου, 1 μ.μ.), εξέδωσε χθες η Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΝ.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
“Δύο χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, τότε που χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους όλης της Ελλάδας για να διαδηλώσουν ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία που είχε στερήσει τη ζωή στον δεκαεξάχρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, δικάζονται στηΛάρισα με τον τρομονόμοοι 11 ανήλικοι “τρομοκράτες” που συνελήφθησαν τότε, ακριβώς μετά την άνευ προηγουμένου πορεία
στην πόλη.

Οι έντεκα ανήλικοι μαθητές και μαθήτριες στις 9 του Δεκέμβρη θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο που είναι αποκλειστικά βασισμένο στις καταθέσεις αστυνομικών και αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού ανάμεσα στα άλλα οι ανήλικοι κατηγορούνται ότι “… συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα/εγκληματική οργάνωση, η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση και με κατανεμημένους ρόλους, που επεδίωκε την διάπραξη εμπρησμών, η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο καισταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετεποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως και είχε τη δυνατότητα να εναλλάσσεται και να αντικαθιστά τα μέλη της χωρίς να υφίσταται αλλαγή…”
Επιπλέον ένα ακόμη γεγονός επιβεβαιώνει το κλίμα καταστολής και τρομοκράτησης της νεολαίας που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Η σύλληψη 4 φοιτητών-τριών που συνελήφθησαν ως ύποπτοι λόγω εμφάνισης στη στάση λεωφορείου του ΤΕΙ Λάρισας, και με μοναδικό όσο και “ακρά-
δαντο” στοιχείο ενοχής την παρουσία τους κοντά στη λαϊκή αγορά όπου είχαν μοιραστεί τα τρόφιμα, μετά από απαλλοτρίωση Σούπερ Μάρκετ της Λάρισας, στις11/2/2009.

Μολονότι το ίδιο το σούπερ μάρκετ απέσυρε τη μήνυση, οι φοιτητές δικάζονται την 1η Δεκεμβρίου με κατηγορία που αποδίδεται μόνο σε συμμορίες ληστών, της “ληστρικής κλοπής κατά συναυτουργία”.Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι οι δύο δίκες της 1ης και 9ηςΔεκεμβρίου θα αποτελέσουν δίκες-πρόβα για αυτές που θα ακολουθήσουν από τις επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις, αυτές που ακολουθούν κάθε πολιτική που εθελοτυφλεί και θέλει εκείνους που καταλήστεψαν τη χώρα μονίμως να διαφεύγουν και εκείνους που βγήκαν να διαδηλώσουν ενάντια στην κρατική-αστυνομική καταστολή να πηγαίνουν στη φυλακή για χρόνια στιγματιζόμενοι για το υπόλοιπο της ζωή τους.
Απαιτούμε λοιπόν την απαλλαγή των διωκόμενων από όλες τις κατηγορίες και την κατάργηση του τρομονόμου, που στην τρίτη εκδοχή του η οποία ψηφίστηκε το καλοκαίρι, ποινικοποιεί ακόμα και τη συνδικαλιστική δράση. Έστω και τώρα, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να θεωρούν τρομοκράτες όσους απεργούν, αγωνίζονται και διαδηλώνουν!

Καλούμε τα μέλη μας αλλά και κάθε άνθρωπο που πιστεύει στα δικαιώματα και στις ελευθερίες, να συμμετάσχουν στην πορεία που διοργανώνει η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στη Λάρισα, το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 13.00, στην πλατεία Ταχυδρομείου”
       

.