Έ..ρε, κάτι μέρες που μας περιμένουν!

31 Δεκεμβρίου 2010

Καθισμένος στο μικρό γραφείο «104Α» του νέου δημαρχείου της πόλης, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης , στέκει ανάμεσα σε ένα βουνό από φακέλους και καπνίζει.

 Αύριο μετακομίζει στο γραφείο τού πρώην δημάρχου κ. Β. Παπαγεωργόπουλου.

«Θα φέρω τα φιλαράκια μου να μεθοκοπήσουν στο γραφείο του δημάρχου! Τους είπα να έρθουν και να κάνουμε χαβαλέ. Στην παράδοση- παραλαβή θα είναι καλεσμένος και ο Ανθιμος. Του πήρα και δώρο. Την εικόνα “Εγώ είμαι η άμπελος”, την ωραιότερη εικόνα που υπάρχει σε όλα τα οινοποιεία της Ελλάδος», τονίζει. 

Τακτικά σταματάει και δίνει εντολές στους συνεργάτες του.

 «Κάθε πρωί θα ξεκινάει η ημέρα με γιόγκα, εδώ στον διάδρομο!» λέει. . «Λεφτά δεν υπάρχουν γενικώς, παρ΄ όλο που ο Παπαγεωργόπουλος λέει ότι έχει 14 εκατ. ταμείο. Πώς το έχει και πού είναι δεν ξέρω!», εξομολογείται.

« Κόβονται τελείως οι οποιεσδήποτε δαπάνες. Ακόμη και για το χαρτί, θα βγει εγκύκλιος για να χρησιμοποιείται και η πίσω πλευρά των μεταχειρισμένων» λέει.

Μεγάλη σημασία δίνει και στον εθελοντισμό. «Δεν είναι εύκολο πράγμα να βγάλεις τους εθελοντές από το σπίτι, όμως δεν είναι και τραγικά δύσκολο..”, σημειώνει ο κ. Μπουτάρης.

 Η νέα δημαρχιακή αρχή ξεκινά απογραφή.

«Θα κάνουμε αυτό που λέμε due diligence.Κάθε μέρα προκύπτουν πράγματα. Εδώ από αυθαιρεσίες μας προέκυψε το άγαλμα του Καραμανλή,το οποίο το έβαλαν οκτώ η ώρα το πρωί την ημέρα της ορκωμοσίας!

Με πίεζαν ο Παπαγεωργόπουλος και ο Αχιλλέας Καραμανλής να οριστεί και ημερομηνία αποκαλυπτηρίων. Ε,εκεί γίναμε μαλλιά κουβάρια» διηγείται.

« Μεταξύ σοβαρού και αστείου, μια σκέψη που επικρατεί είναι να μαζέψουμε όλα τα αγάλματα της πόλης και να κάνουμε ένα πάρκο των αγαλμάτων, το οποίο μπορεί να είναι και ωραίο» σχολιάζει με χιούμορ.

Το άλλο αγκάθι, που ο Δήμος υπό τον Γιάννη Μπουτάρη θα δει με άλλο μάτι, ακούει στο όνομα πΓΔΜ. «Εγώ ξέρω από μικρός που μεγάλωσα σε αυτή την περιοχή ότι τους “απέναντι” τους λέμε πάντοτε Σλαβομακεδόνες. Έρχομαι λοιπόν και αναρωτιέμαι γιατί ένας λαός που έχει μια εξαιρετικά ωραία ιστορία, τη σλάβικη, αρνείται την ταυτότητά του και σφετερίζεται μια άλλη, με την οποία τελικά δεν έχει καμία σχέση», παρατηρεί.

Μάλιστα, παραλληλίζει το γειτονικό κράτος με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. « Είναι όπως η Σαλονίκη που έχει σαν σύμβολο το κεφάλι του Μεγαλέξανδρου. Η Θεσσαλονίκη έγινε χρόνια μετά τον θάνατό του. Είναι μια εθνικοπατριωτική ιστορία που έγινε τελευταία.

 Αυτή τη σημαία της πόλης, που δείχνει το κεφάλι τού Μεγαλέξανδρου από τη μία και τα τείχη από την άλλη, προφανώς και δεν θα την κρατήσω» λέει.

Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει το νέο δημαρχείο « φρικτό στη λειτουργία του», «βιοκλιματικά ανυπόφορο» και «αφόρητα ενεργοβόρο».

«Εκαναλοιπόν μια πρόταση να το βαφτίσουμε Παπαγεωργοπούλειο Δημαρχιακό Μέγαρο! Δεν μπορούμε να το γκρεμίσουμε, πρέπει όμως να το χαρακτηρίσουμε.

Σήμερα,από τη θέση του δημάρχου πια,ο κ.Μπουτάρης βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων:«Πιστεύω ότι και η ιστορία με τον Ανθιμο με ωφέλησε. Με χαροποιεί διότι μετά το “δεν θα δεις ποτέ δήμο όσο ζω” ανοίγει ουσιαστικά η κουβέντα για να καθοριστούν οι ρόλοι».

Δεν παραλείπει πάντως να σημειώσει: «Δεν γίνεται να θέλεις να σου πληρώνω εγώ όλους τους μισθούς και όλες τις δαπάνες,κυρία Εκκλησία, και εσύ να μην καταβάλλεις φόρους» ! Για τη σχέση του με το ΠαΣοΚ ο ίδιος λέει ότι«θα μπορούσα άνετα να γράψω ένα βιβλίο με τίτλο “Οι 40 φυλές του ΠαΣοΚ”. Το ΠαΣοΚ έχει… ΠαΣοΚ και ΠαΣοΚ.

Ένας ακόμη διχασμός που προκάλεσε ο κ.Μπουτάρης αφορά την τουριστική αξιοποίηση της μπαρουτοκαπνισμένης ιστορίας της πόλης.

«Η Θεσσαλονίκη έχει μια ταυτότητα, μια ιστορική βάση που δεν μπορείς να τη διαγράψεις. Αρα τι κάνουμε με όλες αυτές τις ιστορίες;» διερωτάται.

«Οι Τούρκοι είναι πιο ξύπνιοι από εμάς. Το σπίτι του Σεφέρη στα Βουρλά το ανακαίνισαν και μετονόμασαν τον δρόμο σε οδό Σεφέρη»λέει, μιλώντας για την ανάγκη αξιοποίησης του νεοοθωμανικού παρελθόντος της πόλης.

«Και 200.000 Τούρκοι να έρθουν στη Σαλονίκη,εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει. Είναι οι καλύτεροι πελάτες του κόσμου.Γιαγλήδες (δηλαδή δυνατοί) αγοραστές!»υπογραμμίζει. Ο κ. Μπουτάρης φιλοδοξεί να επαναπατρίσει τα αρχεία της Εβραϊκής Κοινότητας που βρίσκονται σήμερα στη Μόσχα.

«Για τον απλούστατο λόγο ότι η Σαλονίκη ήταν και είναι η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Οσο πιο πολύ κόσμο φέρουμε εδώ για διάφορα πράγματα- είτε γιατί να παίξουν στο καζίνο είτε για να μελετήσουν τα αρχεία – για την πόλη είναι κέρδος καθαρό» εξηγεί.

Τα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Γ.Μπουτάρι είναι από την Ηλεκτρονική εφημερίδα Το Βήμα¨

.