«Ευφυής Θεσσαλονίκη»

25 Φεβρουαρίου 2011

adsl.jpgΤην Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κας Θεοδώρας Τζάκρη, με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κο Μπουτάρη, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού κου Μαρκόπουλου.

Θέμα της συνάντησης ήταν η πρόταση υλοποίησης της δράσης «ΕΥΦΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», η οποία στηρίχθηκε στη μελέτη «Σχεδιασμός – Ανάπτυξη Δράσεων Πιλοτικών Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας» που εκπόνησε το ΑΠΘ.

 Στη συνάντηση η κα Υπουργός ανέδειξε την αναγκαιότητα υλοποίησης της δράσης, η οποία στοχεύει στην αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αλλά και στην τόνωση της τοπικής αγοράς, μέσω της χρήσης υποδομών ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και ψηφιακών εφαρμογών και προσδίδει προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματική δραστηριότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα,

 προτείνεται η ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων στο εμπορικό κέντρο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέσω των οποίων θα μπορεί ο πολίτης/επιχειρηματίας να συνδεθεί στο διαδίκτυο δωρεάν μέσω Η/Υ, κινητού τηλεφώνου και άλλων έξυπνων συσκευών.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνεται χρήση των διαδραστικών υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν για το σκοπό αυτό και θα παρέχονται μέσω του ιστότοπου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο χρήστης θα μπορεί να ενημερώνεται για τα αξιοθέατα/σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καταστήματα εστίασης, παροχής υπηρεσιών, εμπορίου, εφημερεύοντα φαρμακεία-νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κλπ.

 Ταυτόχρονα θα μπορεί να επιλέγει σχεδιασμό διαδρομής μεταξύ δύο σημείων συνδυάζοντας πληροφορίες για δρομολόγια ΜΜΜ, επιχειρήσεις ενοικίασης μεταφορικών μέσων, πιάτσες ταξί και ενημερωτικά μηνύματα μέσω κινητής τηλεφωνίας και ενημερωτικών πινακίδων για τις καιρικές συνθήκες και την κίνηση στους δρόμους.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρέχουν ενημέρωση για προσφορές και εκδηλώσεις προώθησης εμπορικών υπηρεσιών και προσφορών σε προϊόντα και υπηρεσίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ακόμα, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι άνεργοι θα μπορούν να καταχωρήσουν την αγγελία επισυνάπτοντας το προφίλ της θέσης/ βιογραφικό μέσω του ιστότοπου του δήμου.

 Για νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΤΠΕ, θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν χρήσης, για εργασία, κατάλληλα διαμορφωμένων χώρων του δήμου.

 Επειδή Ευφυής Πόλη δεν νοείται χωρίς ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα παρέχονται πληροφορίες για όλους τους δημοσίους οργανισμούς, το ωράριο λειτουργίας τους και τις υπηρεσίες που διεκπεραιώνουν με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε όσες διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

 Για κάθε πρόβλημα που πρέπει να λυθεί – προωθηθεί από το δήμο θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής, παραπόνων, προβλημάτων και υποδείξεων.

Ο ιστότοπος του δήμου, θα δίνει τη δυνατότητα για μόνιμη ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας, και καναλιών κοινωνικής δικτύωσης για όλα τα παραπάνω, καθώς επίσης και – όπου είναι δυνατό – παροχή υπηρεσιών μέσω φωνητικής πύλης.

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Μπουτάρης υπογράμμισε τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας και δεσμεύτηκε για την περαιτέρω ωρίμανσή της, προκειμένου να υποβληθεί πρόταση για την ένταξη του σχετικού έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013».

Όπως σημείωσε, η «ψηφιακή» πόλη αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Θα βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη και του επισκέπτη, θα στηρίξει την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης σε κατεύθυνση καινοτόμο και βιώσιμη, αξιοποιώντας το πλούσιο δυναμικό της Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει πυρήνες καινοτομίας και τεχνολογίας.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, επισήμανε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί ως έργο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013».

.