Ο Εμφύλιος και Εφιαλτικός Πόλεμος της Λιβύης του 2011.

24 Φεβρουαρίου 2011

libyh.jpg

Έλενα Βάνη

Η Λιβύη το 2011 καλείται να αντιμετωπίσει έναν εσωτερικό πόλεμο μεταξύ των πολιτών του.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες με αποκορύφωμα τις τελευταίες ώρες, συνθέτουν ένα σκηνικό απάνθρωπο όπου η βία έχει εισχωρήσει παντού.

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τη Λιβύη είναι συγκεχυμένες και αόριστες καθώς το δίκτυο επικοινωνίας της χώρας έχουν διακοπεί έπειτα από εντολές του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι συνοικίες της Τρίπολης καταστρέφονται η μία μετά την άλλη. Βομβαρδίζονται από αεροπορικά μέσα προκείμενου να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών. Σπιθαμή προς σπιθαμή ,χωρίς κανένα έλεος, βομβαρδίζεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν θέση οι συναισθηματισμοί.

 Αποτροπιασμό και οργή προκαλεί η μοναδική μαρτυρία κατοίκου που έφτασε στα αυτιά της ενημέρωσης, «στην περιοχή πυροβολούν ότι κινείται». Τι να πεις μετά από αυτή τη συγκλονιστική μαρτυρία;;;;;

Οι τρείς αυτές λέξεις φτιάχνουν την εγκληματική εικόνα που ζουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας εκεί. Πληροφορίες με επιφύλαξη αναφέρουν ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 300.

Ο ίδιος ο ηγέτης τους ξεσπά στο ίδιο του το Έθνος με αυτό τον βίαιο τρόπο, ο οποίος είχε ανέλθει στην εξουσία το 1969 με πραξικόπημα. Βομβαρδισμός αυτή ήταν η μόνη λύση που βρήκε για να διαλύσει το εξεργεμένο πλήθος.

 Η πόλη της Τρίπολης έχει τυλιχτεί στις φωτιές και αναρωτιόμαστε που θα οδηγήσει αυτό και μέχρι που θέλει να το φτάσει το καθεστώς Καντάφι;;;;

Τα πάντα φαίνονται πώς στρέφονται εναντίον του Καντάφι, αρχίζουν όλοι και τοποθετούνται με την στάση του απέναντι στις βλέψεις και τις εντολές αυτού. Μέχρι και ομάδα αξιωματικών του Λιβυκού στρατού σε ανακοίνωση τους προέτρεπαν τους στρατιώτες να ενωθούν με τους διαδηλωτές για να εκδιώξουν τον Καντάφι λέγοντας τους χαρακτηριστικά «ελάτε να κόψουμε το κεφάλι του φιδιού».

Στην αντίπερα όχθη και σε μια θέση απαθέστατη βρίσκεται ο Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι όπου εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να διαψεύσει την φημολογία ότι είχε εγκαταλείψει την χώρα και ότι βρισκόταν στην Βενεζουέλα.

Αυτά τα λόγια θέλησε να εκφράσει στην σύντομη του δήλωση στο κρατικό κανάλι, ότι δηλαδή βρίσκεται στην Τρίπολη και όχι στην Βενεζουέλα όπως είχαν μεταφέρει λανθασμένα τα κανάλια.

Ωστόσο η κατάσταση εντείνεται παρά καταστέλλεται θα λέγαμε. Οι κινήσεις του ηγέτη της Λιβύης θα λέγαμε πως μόνο οργή προκαλεί στο ήδη εξεργεμένο πλήθος κα αυτό το πλήθος όσο περνούν οι μέρες και οι αιματοχυσία συνεχίζει, πολλαπλασιάζεται μεγαλώνοντας το πλήθος οργής και εκδίκησης προς το πρόσωπο του ηγέτης τους.

Έλενα Βάνη

helenavani@hotmail.com

 

.