Φεστιβάλ “Tango Akropolis 2011”

31 Μαΐου 2011

 Η εικαστική έκθεση “I LOVE TANGO” που εγκαινιάζεται στο Ζάππειο Μέγαρο στις 2 Ιουνίου, θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια ενός Φεστιβάλ ταγκό που οργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, 1-5 Ιουνίου, και του οποίου οι νικητές θα σταλούν στο Μπουένος Άιρες να συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Mundial Del Tango, τον Αύγουστο του 2011.

Κύριο λόγο στη διαμόρφωση της έκθεσης παίζει το Αργεντίνικο ταγκό και η πολιτιστική κίνηση που δημιουργήθηκε κατά την εξέλιξή του από το 1880 έως σήμερα.

 Οι Αφρικανοί και Ευρωπαίοι μετανάστες, στην μακρινή Αργεντινή εξέφραζαν τη θλίψη και τον μισεμό για τους αγαπημένους που άφησαν πίσω. Χόρευαν συνδυάζοντας τους αφρικανικούς αρχαίους ρυθμούς με την κουβανέζικη «χαμπανέρα» και την αργεντίνικη «μιλόγκα», στην αρχή στα φθηνά καφέ, τα καταγώγια και τους οίκους ανοχής του Μπουένος Άιρες. 

Αργότερα πρόσθεσαν μερικά νέα βήματα και το ονόμασαν Ταγκό ( από το ρήμα “tangere”=to touch).

Στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε μόδα στο Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη δημιουργώντας συγχρόνως ένα πολιτιστικό κίνημα με τραγούδια ταγκό, μουσική ταγκό, ποίηση, φωτογραφία, ζωγραφική και γλυπτική γύρω από το χορό.

Οι 25 Έλληνες εικαστικοί, διακεκριμένοι αλλά και νεότεροι δημιουργοί εμπνέονται από το ταγκό σε δημιουργίες με καμβά και χρώματα, σε μέταλλο, σε ύφασμα, σε πλέξι ή σε μπρούτζο.

 Οι δημιουργίες είναι γεμάτες πάθος, ζωντάνια, χρώμα, στυλ και φινέτσα! Χέρια δεμένα σφιχτά που σε παρασύρουν στο χορό, σώματα κολλημένα που εκφράζουν πάθος (Σάμιος, Μυκονιάτη), πόδια που στροβιλίζονται στις φιγούρες του ταγκό (Ρουμπίνα Σαρελάκου), μια χορεύτρια που χορεύει ταγκό με μουσική υπόκρουση (Λίτη). Η ενέργεια των έργων έχει τόση ζωντάνια, κίνηση και πάθος που μας μαγεύει και μας ταξιδεύει.

Η έκθεση στηρίζεται και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Αργεντινής, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, του Δήμου Αθηναίων και της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Αθήνα.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι:

Εριέττα Βορδώνη-Γιώργος Βουτσινάς-Περικλής Βυζάντιος-Ειρήνη Γκόνου-Στέλιος Διαμαντάκης-Αφροδιτή Λίτη Έρη Μανούσου-Πηνελόπη Μασούρη-Γιάννης Μπεκιάρης-Χαρίτων Μπεκιάρης-Γεωργία Μπλιάτσου-Διάνα Μπισογιάννη-Χριστίνα Μόραλη-Τούλα Μυκονιάτη-Σωτηρία Ορφανού-Έλενα Παπαδημητρίου-Στέφανος Πετρίδης-Λίνα Πηγαδιώτη-Παύλος Σάμιος-Ρουμπίνα Σαρελάκου-Μίλτος Παντελιάς-Φίλιπ Τσιάρας-Ελίνα Τσινγκίρογλου-Αγγέλο Χατζησωτηρίου-Κέλλυ Αθανασιάδου-Χιώτη

.