Η Τουρκία προχωράει σε κυρώσεις κατά της Σύριας.

30 Σεπτεμβρίου 2011

 Έλενα Βάνη

Παρά την αποτυχία της Ευρώπης στα Ηνωμένα Έθνη, η Άγκυρα αναμένεται να προχωρήσει μόνη της στην επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς του Ασάντ για τη καταστολή των διαδηλωτών.

Η Τουρκία συνεχίζει την σχεδιάζει να επιβάλει τις δικές της κυρώσεις της σχετικά με τη Συρία , παρά τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που υποχώρησαν μετά την πρωτοβουλία του ΟΗΕ να τιμωρήσει το καθεστώς για την καταστολή της σχετικά με το κίνημα διαμαρτυρίας.

Τα τουρκικά μέτρα είναι πιθανό να ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, μετά από μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ερντογάν σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία, όπου κρατούνται πρόσφυγες οι οποίοι εγκατέλειψαν τη βία κατά μήκος των συνόρων.

 Τέσσερις μεγάλες Ευρωπαϊκή χώρες – Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία – αναγκάστηκαν λόγω της αντίθεσης της Ρωσίας, της Κίνας και της Νότια Αφρικής,να εγκαταλείψουν μια πρόσφατη προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να επιβάλει κυρώσεις στη Συρία.

 Ο Ερντογάν ετοιμάζει ένα φάσμα οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτικών κυρώσεων οι οποίες θα βλάψουν περαιτέρω τη στενή σχέση μεταξύ των δύο κρατών. Ο Πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας, δεν αρκέστηκε μόνο κατά της Συρίας.

Νέα επίθεση του Ρ.Τ.Ερντογάν κατά του Ισραήλ, αυτή την φορά για την ισραηλινή ανακοίνωση ανέγερσης νέων κατοικιών στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ. Με δήλωσή του ο Τούρκος πρωθυπουργός διακήρυξε πως η κατάθεση αιτήματος ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ είναι απόλυτα δικαιολογημένη και έγκαιρη και έχει την υποστήριξη της Τουρκίας η οποία ζητεί επίσης από τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο.

Πηγή:Guardian

helenavani@hotmail.com

.