Αυστραλία: Πολιτικοί ζητούν την αναγνώρισει τις γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων

28 Νοεμβρίου 2011

Με τοποθετήσεις τους, Αυστραλοί βουλευτές και γερουσιαστές, από όλα τα κόμματα, ζήτησαν από το αυστραλιανό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

Πρόκειται για τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ (σκιώδη υπουργό Επικοινωνιών και πρώην αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης), Τζο Χόκι (σκιώδη Θησαυροφύλακα), Κρεγκ Κέλι, Μάικολ Ντάνμπι, Τζόελ Φότζιμπον (πρώην υπουργό Αμύνης), Τζον Αλεξάντερ και Πολ Φλέτσερ. Ο κ. Τέρνμπουλ είπε χαρακτηριστικά ότι ”στην περίοδο 1914-1923 έγινε ένα έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας και μια συστηματική γενοκτονία Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία”.

Σε ανάλογο μήκος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των άλλων βουλευτών που υπογράμμισαν ότι ”επιβάλλεται” να αναγνωριστούν οι συγκεκριμένες γενοκτονίες, διευκρινίζοντας πάντως ότι μια τέτοια αναγνώριση δεν στρέφεται εναντίον της σημερινής Τουρκίας.

Προσφάτως και οι γερουσιαστές Νίκος Ξενοφών, Λι Ριάνον αλλά και ο σκιώδης υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, έθεσαν επίσης στη Βουλή το θέμα της αναγνώρισης των συγκεκριμένων γενοκτονιών.

Στην Καμπέρα βρέθηκαν αυτές τις μέρες μέλη του Αυστραλο-Ελληνικού Συμβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και εκπρόσωποι Αρμενίων και Ασσυρίων για να ενημερώσουν τους Αυστραλούς πολιτικούς σχετικά μέσω της κοινής επιτροπής που έχουν δημιουργήσει.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Eπισήμη αναγνώριση Γενοκτονίας

.