Δημήτρης Νικολαΐδης “Καρέ – καρέ μαθήματα σκίτσου”

24 Φεβρουαρίου 2012

skitso.JPGΤο νέο βιβλίο του σκιτσογράφου Δημήτρη Νικολαΐδη  με τίτλο “Καρέ – καρέ μαθήματα σκίτσου”, εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις rasterone.

Το βιβλίο είναι ένα εργαλείο για κάθε έναν που θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη του σκίτσου. Στις 32 σελίδες του παρουσιάζονται με σκίτσα και με κείμενο βήμα – βήμα οι αρχές και τα στάδια του σκίτσου.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μαθαίνεις να δημιουργείς το σκίτσο σου, αφού πρώτα γνωρίσεις από την αρχή μέχρι το τέλος όλη τη διαδικασία.

Το βιβλίο “Καρέ – καρέ μαθήματα σκίτσου”, του Δημήτρη Νικολαΐδη είναι το πρώτο από τα τέσσερα της σειράς, που ασχολούνται με την τέχνη του σκίτσου για αρχάριους. Είναι το πρώτο βιβλίο που ασχολείται τόσο αναλυτικά από έλληνα σκιτσογράφο. Στις σελίδες του θα συναντήσουμε το δάσος το δεντράκι, θα περπατήσουμε ( σκιτσάροντας ) την πόλη με τα πεζοδρόμια και τους δρόμους και θα γνωρίσουμε τον άνθρωπο.

Τέλος θα μάθουμε να σκιτσάρουμε το σαλόνι και τη κουζίνα ενός σπιτιού. Η θεματολογία και η σειρά είναι με τέτοιο τρόπο δοσμένη ώστε ο αναγνώστης του βιβλίου να διδαχτεί από την αρχή τους κανόνες ισορροπίας, προοπτικής, και σωστής τοποθέτησης των αντικειμένων σε ένα σκίτσο ( καρέ).

Λίγα λόγια για το βιβλίο από το σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη

Το βιβλίο – εγχειρίδιο, που κρατάμε στα χέρια μας, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η εμπειρία και οι γνώσεις 15 χρόνων διδασκαλίας. Είναι ένα εργαλείο – βοηθός, για να κατανοήσουμε και να ξεκινήσουμε το ταξίδι στον κόσμο του σκίτσου.

Είναι το πρώτο από μία σειρά και άλλων βιβλίων που θα εκδοθούν με θέμα ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙΤΣΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Σήμερα έχουμε το Νο 1, σε λίγο καιρό θα εκδοθεί το ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙΤΣΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ Νο 2 με θεματική την συνέχεια του σπιτιού (κρεβατοκάμαρα, χολ, μπαλκόνι, αντικείμενα κουζίνας – σαλονιού, παιδικό δωμάτιο, μεταφορικά μέσα, ζώα),το ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙΤΣΟΥ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ, ΚΟΜΙΚΣ, ΣΤΡΙΠ, ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ Νο3, και το ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙΤΣΟΥ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Νο4.

Το βιβλίο είναι η αφορμή για να κατανοήσει και να ξεκινήσει ένας αρχάριος, αλλά, ταυτόχρονα ένα βοήθημα για κάποιον που αγαπά τον κόσμο του σκίτσου και θέλει από κάπου να ξεκινήσει. Τα σκίτσα είναι πολύ απλά.

Στο βιβλίο παρουσιάζουμε την σκέψη και τον τρόπο, από κει και πέρα ο καθένας μας θα πάρει την σκυτάλη του ( το πενάκι του) και θα ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι στον κόσμο του σκίτσου και της φαντασίας.

Η αφορμή για να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε, να δημιουργήσουμε γνωρίζοντας κάποια βασικά στοιχεία για να κερδίσουμε χρόνο.

Το ταξίδι του σκίτσου και η μελέτη, είναι απλό όσο και δύσκολο. Όλα είναι στο χέρι μας, αφού πρώτα καλλιεργήσουμε την ψυχή και το μυαλό. Αν ξεκινήσουμε με θετική ενέργεια , καλή διάθεση και τα σκίτσα μας θα είναι καλύτερα, πιο ευχάριστα, εύστοχα και αποτελεσματικά.

.