Η Δημοτική Αστυνομία και οι κλήσεις που σβήνει

28 Φεβρουαρίου 2012

Καθημερινά βλέπουμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης να ξηλώνονται δεκάδες πινακίδες από παράνομα σταθμευμένα οχήματα, σύμφωνα με τον ΚΟΚ.

Ωστόσο η Αντιδήμαρχος κ. Γούλα σε κάποιους φίλους, κομματικούς και όχι μόνο, τις κλήσεις που έκοψε η Δημοτική Αστυνομία, τις σβήνει και επιστρέφει τις πινακίδες στους κατόχους των  οχημάτων.

Ενώ σε δημοσιογράφους εκτός του ότι δεν σβήνει τις κλήσεις, δεν επιστρέφει τις πινακίδες, δεν δίνει ούτε γραπτή απάντηση στις ενστάσεις που κατατίθενται όπως ορίζει ο νόμος, ο οποίος  φαίνεται να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, καθώς ο  νόμος λέει ότι από την ώρα που βεβαιώνεται η παράβαση, ο παραβάτης  έχει δικαίωμα εντός τριών ημερών να υποβάλλει ένσταση εφόσον κρίνει ότι έχει αδικηθεί.

Την ένσταση αυτή σύμφωνα με τον νόμο οφείλει το αρμόδιο συλλογικό όργανο εντός τριών ημερών να κρίνει τεκμηριωμένα εάν είναι βάσιμη η ένσταση ή όχι. Οφείλει δε να απαντήσει εγγράφως ανεξαρτήτου εκβάσεως στην προαναφερόμενη ένσταση – αίτηση. 

Στην διάρκεια της  Διεθνούς Εκθέσεως αφαιρέθηκαν οι πινακίδες από πολυτελή αυτοκίνητο που ήταν παράνομα παρκαρισμένο επί της Λεωφόρου Νίκης, το οποίον ανήκε σε συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ από την Αθήνα και ο οποίος δεν ανησύχησε καθόλου. Αφού επικοινώνησε επί τόπου με την ιδιαιτέρα γραμματέα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, το θέμα λύθηκε στο άψε – σβήσε.

Η κλήση σβήστηκε και οι πινακίδες επεστράφησαν , χωρίς να πληρώσει ο εν λόγω συνδικαλιστής, ούτε ένα Ευρώ πρόστιμο, γι΄ αυτό άλλωστε όπου βρει χώρο συνεχίζει να το παρκάρει παράνομα.

Σε μια άλλη περιοχή της πόλης το ίδιο έργο παίχτηκε, με έναν δημότη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος λόγω του στενού μέσου που είχε μέσα στο γραφείου της Αντιδημάρχου κ. Γούλα, η κλήση που του κόπηκε για το παράνομα παρκάρισμα, αμέσως σβήστηκε, και οι πινακίδες επιστραφήκαν χωρίς να πληρώσει δεκάρα τσακιστή.

Αυτό το φαινόμενο της ιδιαίτερης μεταχείρισης για ορισμένους πολίτες συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, μια και βάσει του Δημοτικού κώδικα ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας έχει δικαίωμα, 5% να σβήνει κλήσεις και να επιστρέφει πινακίδες χωρίς την επιβολή προστίμου.

Δηλαδή, στους πέντε μήνες η Αντιδήμαρχος έχει δικαίωμα να σβήσει 500 κλήσεις με την επιστροφή και των πινακίδων.

Στο 5% κατατάσσονται και οι ενστάσεις δημοσιογράφων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, των οποίων οι πινακίδες αφαιρούνται με αποτέλεσμα να μην μπορούν για 20 ημέρες να συνεχίσουν το δημοσιογραφικό τους έργο.

Τον κώδικα αυτόν ελάχιστοι τον γνωρίζουν, γι΄ αυτό το εκμεταλλεύονται στο έπακρο, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες όπως ο κάθε πολίτης. Το μέσον ισχύει μόνο για τους κολλητούς και παρατρεχάμενους.

Άλλο ένα παράθυρο του νόμου που υπάρχει και που το εκμεταλλεύονται καθαρά για κομματικούς λόγους.

Για τις παραπάνω δύο περιπτώσεις από δεκάδες που γνωρίζουμε, υπάρχουν όλα τα στοιχεία με κάθε λεπτομέρεια, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από καμιά πλευρά.

Το Ελληνικό φαινόμενο θα παρακολουθεί αυτές τις υποθέσεις που τείνουν να γίνουν καθεστώς στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

.