Άριστοι νομικοί της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για καλπονοθεία που ενδεχομένως θα γίνει στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

26 Απριλίου 2012

Για άλλη μια φορά το Ελληνικό φαινόμενο επιβεβαιώνει την πληροφορία περί καλπονοθείας.

Για τις Εθνικές εκλογές 4 Μαϊού 2012   οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σήμερα θα διοριστούν  από τον Άρειο Πάγο.

Ο Άρειο Πάγος διορίζει τους δικαστικούς αντιπροσώπους μετά από ειδικό CD που αποστέλλεται  με τα ονόματα των δικαστών. Τα  CD αποστέλλεται από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδος στην Άρειο Πάγο, από τους συλλόγους των συμβολαιογράφων, των δικαστικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων των υποθηκοφυκαλείων.

Ο νόμος όμως ορίζει εφόσον οι δικαστές προσληφθούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, και υπάρχουν κενές θέσεις, τότε προσλαμβάνονται δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, υποθηκοφύλακες.

Όμως στον νόμο υπάρχει ασάφεια για το ποιο θα είναι το ποσοστό  συμμετοχής των δικαστικών αντιπροσώπων από κάθε κλάδο.

Όπως αναφέρει ο άριστος νομικός Ευστάθιος Τσομίδης, “ο εκλογικός νόμος ρητά αναφέρει ότι για τον διορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων πρέπει να γίνει από τον κατάλογο που συντάσσει ο Άρειος Πάγος  (μετά τις αιτήσεις εξαιρέσεως) ως εξής:

1) δικαστές,

2) Συμβολαιογράφοι,

3) δικηγόροι,

4) δικαστικοί υπάλληλοι,

5) Υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων και 6) πτυχιούχοι νομικής.

Αν δεν εξαντληθεί ο κατάλογος ο δεσμευτικός από την μία κατηγορία, δεν μπορεί να διοριστεί κανένας από τη επόμενη”

bergoulis.bmpΥπάρχει και δεύτερη άποψη  από τον  έγκριτού νομικού Χάρη Βεργούλη, ο οποίος αναφέρει  μεταξύ άλλων ότι “ έπρεπε να τοποθετηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση  και να διοριστούν υπουργοί, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, και Εσωτερικών, διότι αυτό που γίνεται σήμερα στον να παραμένουν οι ίδιοι υπουργοί παραβιάζεται το σύνταγμα.  Είναι πολύ εύκολο τα δύο μνημονιακά κόμματα στο να μαγειρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως επίσης, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα σε υποψηφίους εν ενεργεία δικαστές να μπουν στις λίστες των κομμάτων, ακόμα και στο επικρατείας, εάν δεν έχουν παραιτηθεί από το αξίωμα τους  πριν από έξι μήνες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην ΝΔ που ηγείται του ψηφοδελτίου επικρατείας δικαστικός λειτουργός, το ίδιο ισχύει για  υπουργό της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου που είναι εν ενεργεία Αρεοπαγίτης. Για τους δύο αυτούς λειτουργούς απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.

Σας θυμίζω ότι σε κάποιες εκλογές παλαιότερα δεν πήγαν να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι ούτε δικαστές, αλλά ούτε και από τα άλλα συναφή επαγγέλματα. Το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε μέσω ραδιοφώνων ότι, μπορεί να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι και απόφοιτοι της Νομικής Σχολής”

Πάντως ο κύριος Χ. Βεργούλης δηλώνει ότι, είναι εφικτό  και εύκολα να υπάρξει καλπονοθεία, καθώς  οι δικαστές του Αρείου Πάγου διορίζονται από τα δύο διπολικά κόμματα.”

Στις προηγούμενες εκλογές του 2009, πιάστηκαν δύο δικαστικοί αντιπρόσωποι κατόπιν καταγγελίας να σταυρώνουν ψηφοδέλτια υποψηφίων.

Για παράδειγμα εάν ένα ψηφοδέλτια  που είχε  μόνο ένα σταυρό, του  έβαζαν άλλους τρεις. Μ΄ αυτόν τον τρόπο γίνεται η αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Οι συγκεκριμένοι  δικαστικοί αντιπρόσωποι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε 6 μήνες φυλάκιση, αυτή η είδηση όμως δεν έπαιξε πουθενά,  κανάλια, ραδιόφωνα, και σ΄ αυτήν την περίπτωση υπήρξε καλπονοθεία, ενώ  αντιθέτως δημοσιεύθηκε  στις εφημερίδες.

Μιλώντας και με τον παλαιό πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης κύριο Λαμψίδη, μας δήλωσε ότι “κινείται αυτεπάγγελτη διαδικασία, χωρίς καταγγελία, και εφόσον υπάρχει απόφαση δικαστηρίου πρέπει να σταλεί η απόφαση αυτή στο δικηγορικό σύλλογο, για να διαγραφούν από το μητρώο των δικηγόρων .

Το ίδιο ισχύει και για τα τέσσερα άλλα συναφή επαγγέλματα, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες.”

Ένα άλλο που θα πρέπει να τονιστεί, αφορά  τους ετεροδημότες που έχουν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές στον τόπο διαμονής τους και είναι εγγεγραμμένοι στις εκλογικές καταστάσεις, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κανονικά.

Κακώς ρωτώντας κάποιοι πολίτες τα ΚΕΠ για το εάν μπορούν να ψηφίσουν οι ετεροδημότες, οι υπάλληλοι τους απάντησαν  εσφαλμένα ότι, δεν μπορούν να ψηφίσουν, ενώ ο νόμος το λέει ρητά ότι, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι από τις προηγούμενες εκλογές μπορούν να ψηφίσουν. ”

Αυτά  δήλωσαν οι έγκριτοι νομικοί.

Ένα άλλο αποτέλεσμα καλπονοθείας είναι με τους  μετανάστες (Πακιστανοί, Αλβανοί, Ινδοί, Βούλγαροι,Σκοπιανοί  κ.τ.λ.π) ,οι οποίοι μέχρι τον μήνα Φεβρουάριο  έλαβαν  την Ελληνική υπηκοότητα,  ώστε  να μπορούν να ψηφίσουν.

Είναι λυπηρό για την δημοκρατία μας που την έχουν κουρελιάσει,  εάν γίνει καλπονοθεία βάσει όλων των παραπάνω.

.