Θ. Καράογλου βουλευτής της ΝΔ: Ερωτήσεις προς Υπουργούς

9 Απριλίου 2012

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα «Εφάπαξ βοήθημα στους ΕΜΘ»,

προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Σε οριακή κατάσταση το Θεαγένειο Νοσοκομείο» και

προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Στο δρόμο οδηγούνται χιλιάδες ψυχικά ασθενείς» κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κος Θεόδωρος Καράογλου.

1. Εφάπαξ βοήθημα στους ΕΜΘ

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα τμήμα του στρατεύματος, οι Εθελοντές Μακράς Θητείας με διπλά συντάξιμα έτη. Συγκεκριμένα στο στράτευμα υπάρχουν μερικές ειδικότητες με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, όπως …ναρκαλιευτές, αλεξιπτωτιστές, ιπτάμενοι και δύτες. Αυτές οι ειδικότητες σύμφωνα με το νόμο γράφουν διπλά συντάξιμα εξάμηνα, πληρώνοντας διπλές εισφορές και δικαιούνται σύνταξη νωρίτερα, διότι συμπληρώνουν τα απαιτούμενα 35+ έτη στο μισό χρόνο από τους άλλους.

Ο νόμος ακόμη ορίζει, ότι δεν έχουν τη δυνατότητα αποστρατείας πριν τα 20 πραγματικά έτη.
Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ορισμένοι αποστρατεύθηκαν με 39 συντάξιμα έχοντας 20,5 πραγματικά έτη.

Σύμφωνα, με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 11 του Ν.2936/2001 ορίζεται, ότι «το δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος για τους ΕΜΘ από τα ταμεία αλληλοβοηθείας θεμελιώνεται μετά τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας».

Αποτέλεσμα είναι οι παραπάνω ειδικότητες να μη δικαιούνται εφάπαξ, ενώ δικαιούνται πλήρη σύνταξη.

Σημειωτέον, ότι τα διπλά συντάξιμα έτη δεν είναι πλασματικά, αλλά λογίζονται ως πραγματικά, σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων.

Δηλαδή, ΕΜΘ με 25 έτη σε γραφείο και 25 συντάξιμα δικαιούται εφάπαξ, ενώ ο ΕΜΘ με 24 έτη εργαζόμενος σε ναρκοπέδιο και 40+ συντάξιμα δεν δικαιούται. Όλες οι άλλες ειδικότητες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, σχετικά με το εφάπαξ, διότι δεν μπορούν να αποστρατευθούν πριν τα 25 πραγματικά χρόνια.

Στην ουσία, τιμωρούνται οι ΕΜΘ, που καθημερινά κινδύνευαν τη ζωή τους, διότι όλες οι άλλες κατηγορίες ΕΜΘ (μόνιμοι εξ ανακατατάξεως κτλ.) δικαιούνται εφάπαξ με τη συμπλήρωση 10 ετών.

Το παραπάνω πρόβλημα προέκυψε εντός του 2010, διότι έως τότε ο Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοηθείας Στρατού (ΕΛΟΑΣ) δεν είχε αντιληφθεί την ισχύ του Ν.2936/2001. Έτσι, όσοι αποστρατεύθηκαν πριν το 2010 έλαβαν κανονικά το εφάπαξ βοήθημα. Η τροποποίηση του σχετικού νόμου υπάρχει από το 2011 στο αρμόδιο Υπουργείο, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις την ανέβαλαν.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραπάνω ζήτημα και όσοι ΕΜΘ δικαιούνται αποστρατείας-σύνταξης να δικαιούνται και εφάπαξ βοήθημα;

2. Σε οριακή κατάσταση το Θεαγένειο Νοσοκομείο

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται το Θεαγένειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Τα προβλήματα, που έχουν σωρευτεί στο νοσοκομείο είναι αρκετά, οδηγώντας στην υπολειτουργία του και σε εκρηκτική κατάσταση. Το ιατρικό προσωπικό παραμένει απλήρωτο, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί οι εφημερίες από τις αρχές του χρόνου.

Οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και σε γενικότερες κινητοποιήσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα.
Το Θεαγένειο Νοσοκομείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ογκολογικά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, εξυπηρετώντας χιλιάδες ασθενείς ευρύτερα στην περιοχή.

Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του. Τα προβλήματα είναι τεράστια, το νοσοκομείο οδηγείται σε αδιέξοδα και για αυτό το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να επιληφθεί του θέματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης;

3. Στο δρόμο οδηγούνται χιλιάδες ψυχικά ασθενείς

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες ψυχικά ασθενείς, που φιλοξενούνται σε οικοτροφεία, ξενώνες και διαμερίσματα, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης. Οι 150 περίπου δομές, όπου φιλοξενούνται πανελλαδικά, υπολειτουργούν εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα 2.500 ψυχικά πάσχοντες να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.

Μάλιστα, απλήρωτοι πάνω από 6 μήνες παραμένουν οι 3.000 εργαζόμενοι στις δομές αυτές, αντιμετωπίζοντας πλέον σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης.
Οι μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και φιλοξενούν ασθενείς, που ήταν έγκλειστοι σε δημόσια ψυχιατρεία. Οι δομές αυτές και το προσωπικό τους, τους βοηθούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Στα οικοτροφεία φιλοξενούνται και βαριές περιπτώσεις, συνεπώς το λουκέτο σε αυτά θα σημάνει την πλήρη εξαθλίωσή τους.

Η χρηματοδότηση των μονάδων γινόταν αρχικά από προγράμματα της Ε.Ε. και στη συνέχεια αποκλειστικά από το κράτος. Τα προβλήματα χρηματοδότησης διογκώθηκαν και σήμερα η επιχορήγηση μειώθηκε κατά 50%, με αποτέλεσμα τα ενοίκια, οι προμηθευτές τροφίμων και το πετρέλαιο να παραμένουν απλήρωτα.

Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος, προτού οι ψυχικά ασθενείς να βρεθούν στο δρόμο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τις παραπάνω δομές και να μη βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες ψυχικά ασθενείς;
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας με θέμα «Καπηλεύονται την ελληνική φέτα οι Σκοπιανοί»,

προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Το νέο εργοστάσιο της Siemens οφείλει να κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη» και

προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού με θέμα «Απαρχαιωμένος ο εξοπλισμός στα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης» κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κος Θεόδωρος Καράογλου.

1. Καπηλεύονται την ελληνική φέτα οι Σκοπιανοί Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι οι προκλήσεις των γειτόνων Σκοπιανών, οι οποίοι μετά την ιστορία της πατρίδας μας, τώρα έχουν αρχίσει και επιβουλεύονται και καπηλεύονται και τα ελληνικά προϊόντα.
Στο στόχαστρό τους αυτή τη φορά βρίσκεται η ελληνική φέτα, η οποία μάλιστα από το 1996 προστατεύεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία προϊόντων τοπικής προέλευσης, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Κανονισμοί οι οποίοι δεσμεύουν τους διεθνείς εμπορικούς κανονισμούς και δεοντολογία, αλλά δεν γίνονται σεβαστοί από το κρατίδιο των Σκοπίων, το οποίο προωθεί εκτός των συνόρων του τοπικό τυρί με την ονομασία «Μακεδονική Φέτα».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο πλαίσιο της διαφημιστικής αυτής εκστρατείας, προβάλλεται και τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως ο Καναδάς. Το θράσος των Σκοπιανών φαντάζει ως απύθμενο πηγάδι, καθώς από τη μία κάνουν προσπάθειες για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξής τους στην ΕΕ, από την άλλη φαίνεται να μη σέβονται και να καταπατούν τους κοινοτικούς κανονισμούς σε βάρος της χώρας μας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας:

– Έχει ενημερωθεί το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών για την κυκλοφορία της επονομαζόμενης «Μακεδονικής Φέτας» από την ΠΓΔΜ, και αν ναι σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει για την προστασία της ελληνικής φέτας ως ΠΟΠ στις διεθνείς αγορές;

– Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, για την καταπάτηση των κοινοτικών κανονισμών από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τη στιγμή μάλιστα που θέλει να προωθήσει και να ξεκινήσει ενταξιακές διαδικασίες;

– Έχει εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εάν υπάρχει ζημία στις εξαγωγές της ελληνικής φέτας στο εξωτερικό από την καταπάτηση των κοινοτικών κανονισμών περί ΠΟΠ και την κυκλοφορία της «Μακεδονικής Φέτας», και αν ναι, προβλέπεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την ΠΓΔΜ;

2. Το νέο εργοστάσιο της Siemens οφείλει να κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη Θύματα της αποβιομηχάνισης της Κεντρικής Μακεδονίας και της μεγάλης ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, είναι και οι 230 απολυμένοι του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και τέσσερα χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν και μπήκε λουκέτο στο εργοστάσιο της Siemens, ένα εργοστάσιο υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών και μεγάλης παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας, οι 230 εργαζόμενοί του παραμένουν άνεργοι.

Μετά την υπόθεση της Siemens που ταλαιπώρησε τη χώρα μας και στο πλαίσιο της εξωδικαστικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το ελληνικό δημόσιο και η εταιρεία της Siemens, εμπεριέχεται η πιθανότητα της δημιουργίας μιας επένδυσης στην Ελλάδα. Η επένδυση, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στη χώρα μας και τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση, η οποία θα λειτουργήσει τονωτικά στην ελληνική κοινωνία, που πλήττεται από πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και υψηλά επίπεδα ύφεσης. Ιδιαίτερα η περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια τόσο πολύ από το κλείσιμο βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων που σήμερα φαίνεται αδύνατον να απορροφηθούν κάπου όλοι οι εργαζόμενοι που έχασαν τις δουλειές τους.

Η προοπτική, όμως, ενός νέου εργοστασίου παραγωγής της Siemens στη Θεσσαλονίκη, θα έδινε λύση στο πρόβλημα της ανεργίας όχι μόνο των 230 απολυμένων, που παραμένουν άνεργοι 4 χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, αλλά θα βοηθούσε και θα στήριζε 500 ακόμα οικογένειες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανεργία και σε πολλές περιπτώσεις στα όρια της φτώχιας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:

– Σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της εξωδικαστικής συμφωνίας στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό δημόσιο με τη γερμανική εταιρεία για την κατασκευή νέου εργοστασίου στη χώρα μας;

– Εξετάζουν τα αρμόδια υπουργεία το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη, που έχει πληγεί σημαντικά από την αποβιομηχάνιση και έχει πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας;

– Θα προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ρήτρα που να δεσμεύει την εταιρεία της Siemens να προσλάβει εκ νέου τους 230 απολυμένους του πρώην εργοστασίου της, προκειμένου να αποκατασταθούν επαγγελματικά και να δικαιωθούν μετά από τέσσερα χρόνια ανεργίας;

3. Απαρχαιωμένος ο εξοπλισμός στα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης Τεράστιες είναι οι ελλείψεις, αλλά και απαρχαιωμένος ο εξοπλισμός στα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης. Οι εγκαταστάσεις στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, στο Ποσειδώνιο και στο κολυμβητήριο Νεάπολης, μαρτυρούν την απαξίωση της πολιτείας προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις οποίες επισκέπτεται πλήθος κόσμου σε καθημερινή βάση.

Η αντικατάσταση του πάσης φύσεως εξοπλισμού (ηλεκτρομηχανολογικού κ.α.), κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς ο εξοπλισμός αυτός είναι επικίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών και των επισκεπτών. Επανειλημμένως, έχουμε παρέμβει για την ορθή και ομαλή λειτουργία των κολυμβητηρίων της Θεσσαλονίκης, αλλά οι παρεμβάσεις του αρμόδιου Υπουργείου είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Δεν είναι δυνατόν στολίδια του αθλητισμού να μαραζώνουν και το Υπουργείο να παρακολουθεί αμέτοχο.

Οφείλει άμεσα να παρέμβει και να διευθετήσει προβλήματα λειτουργίας των κολυμβητηρίων, έτσι ώστε να με ασφάλεια να τα επισκέπτονται οι πολίτες. Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λειτουργίας και απαρχαιωμένου εξοπλισμού στα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης;

.