Τρόικα: Η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αντίκειται στο Μνημόνιο

26 Ιουνίου 2012

Υπό αμφισβήτηση τίθεται τώρα το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που οδήγησε στη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας.

Μετά την ανακούφιση για την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου, οι τεχνοκράτες της τρόικας επανέρχονται στο θέμα, επισημαίνοντας ότι βασικά σημεία της συμφωνίας αντιβαίνουν σε όρους του Μνημονίου, τους οποίους έχει δεσμευθεί να τηρήσει η Ελλάδα.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αν εφαρμοσθούν όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, θα σημειωθούν μεγάλες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίες δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθούν με μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Οι αντιρρήσεις αφορούν πρωτίστως τα συμφωνηθέντα μεταξύ των τριών κομμάτων για μή απολύσεις στο Δημόσιο, “πάγωμα” των μισθών των ΔΥ και επαναφορά στα προηγούμενα επίπεδα.του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Στελέχη του κλιμακίου της τρόικας επισημαίνουν ότι στο κείμενο προγραμματικών συγκλισεων και στη διακληρυξη της νέας κυβέρνησης υπάρχουν διατυπώσεις – όπως «όχι απολύσεις στο Δημόσιο» και «όχι άλλες μειώσεις μισθών» – οι οποίοι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όρους που έχεουν αποτυπωθεί στο Μνημόνιο.

Προς επιβεβαίωση επισημαίνουν ότι στη συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης προβλέπεται ότι το προσωπικού του Δημοσίου θα μειωθεί κατά 150.000 έως το 2015 και ότι τα ειδικά μισθολόγια θα περικοπούν κατά 12%.

Από την πλευρά του ΔΝΤ έμφαση δίνεται στο σημείο της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη που προβλέπει ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και επαναφορά των κατώτερων μισθών στα προηγούμενα επίπεδα.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ τονίζουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και προσθέτουν ότι αν η κυβέρνηση λάβει μέτρα για τη μείωση των τιμών στην αγορά τότε θα αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των μισθών.

Διαλλακτικότεροι εμφανίζονται μόνο γαι τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, αν και εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να εξασφαλισθούν εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης για πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα

sofokleousin

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου θα ακυρωθούν!

.