Πανήγυρη Ι.Μ. Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας

27 Ιουλίου 2012

Προσκυνητές όχι μόνο από τις πόλεις της περιοχής Νέας Υόρκης, αλλά από όλη την αμερικανική επικράτεια και τον Καναδά, επίσης και λεωφορεία με πιστούς από την Φιλαδέλφεια. Βαλτιμόρη, Χάρτφορτ και Νέα Ιερσέη συγκεντρώθηκαν στην Ιερά Πατριαρχική Μονή στην Αστόρια, προκειμένου να παρακολουθήσουν το τριήμερο του εορτασμού της Μνήμης της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, από Παρασκευή 27 έως και την Κυριακή 29 Ιουλίου.

Την Παρασκευή τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, με συμμετοχή πολλών ιερέων και ομιλητή τον προϊστάμενο της μεγαλωνύνου ομόρου Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, Αιδεσιμολογιώτατο π. Ιωάννου Αντωνόπουλου, το δε Σάββατο, Κυριώνυμη ημέρα της μνήμης της Οσίας Ειρήνης, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με πλήθος προσκυνητών, υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιεροθέου Ζαχαρή, Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής, ο οποίος ομίλησε επί του θέματος του Ευαγγελίου της εορτής και τον συσχετισμό του με τον βίο της Οσίας Ειρήνης.

Το Σάββατο το εσπέρας έλαβε χώρα Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελόης κ. Φιλοθέου, εκπροσώπου της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ευλόγηση των μήλων καί ολονύχτια αγρυπνία από τους πιστούς.

Την Κυριακή παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος καί πάλι του Θεοφιλεστάτου Αγίου Μελόης, ο οποίος ανέγνωσε και το σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα (το οποίο επισυνάπτεται) και συνεχάρη τον Καθηγούμενο για τον πρόσφατο διορισμό του στην Μονή της Αστόριας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Πανοσιολογιώτατος ευχαρίστησε καθηκόντως τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο ο οποίος λάμπρυνε με την παρουσία του τον ετήσιο εορτασμό της Πατριαρχική Μονή, η οποία υπάγεται διοικητικά καί πνευματικά στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία του ιερού λειψάνου και της θαυματουργού εικόνας, η οποία ξεκίνησε από την Ιερά Μονή κατευθύνθηκε δυτικά της 23ης Λεωφόρου μέχρι και την 31 Οδό. Στη συνέχεια η πομπή διέσχισε την Λεωφόρο Ντίτμαρς μέχρι τη συμβολή της 36ης Οδού. Μετά την Λιτανεία χιλιάδες πιστοί περίμεναν γονατιστοί στο κέντρο της λεωφόρου που βρίσκεται η Μονή για να περάσει από πάνω τους η θαυματουργός εικόνα, προσευχόμενοι να λάβουν την χάριν και ευλογίαν της ιαματικής αγίας.

Ο εορτασμός έκλεισε με την Παράκληση της Αγίας, το εσπέρας της Κυριακής, και τις ευχές και ευχαριστίες του Καθηγουμένου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιεροθέου Ζαχαρή πρός όλους τους ιερείς που τίμησαν με την παρουσία και συμμετοχή τους την πανήγυρη αλλά και τους εθελοντές της Μονής που συνέβαλαν στην επιτυχία του εορτασμού.

.