Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Γουσίδης

30 Αυγούστου 2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης με οδύνη ανακοινώνει τον θάνατο του Δημήτρη Γουσίδη, ο οποίος έπειτα από πολύ σύντομη μάχη με τον καρκίνο πέθανε σήμερα σε ηλικία 73 ετών και κηδεύεται  αύριο  Τρίτη 31 Αυγούστου , στις 17:30  από τον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά, στη Θεσσαλονίκης.

Εμβληματική προσωπικότητα της δημοσιογραφίας στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ιστορικός πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών στην νεότερη διαδρομή της (1998-2008), ο Δημήτρης Γουσίδης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και φοίτησε στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά νωρίς τον απορρόφησε η δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε αποκλειστικά.

Διηύθυνε  επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες το Γραφείο Βόρειας Ελλάδας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο πρώτος διευθυντής της εφημερίδαςΑγγελιοφόρος, ενώ διατέλεσε διευθυντής της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος και του τηλεοπτικού καναλιού «Mega» στη Μακεδονία. Τελευταίος σταθμός στη μακρά δημοσιογραφική διαδρομή του ήταν η διεύθυνση της εφημερίδας Μακεδονία.

Υπήρξε επί δεκαετία μόνιμος συνεργάτης της Σουηδικής Ραδιοφωνίας, ανταποκριτής του UPI και συνεργάτης πολλών ευρωπαϊκών περιοδικών.

Στις πολλές δημοσιογραφικές επιτυχίες του κορυφαία θέση έχει η πρώτη παγκοσμίως παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα.

Πραγματοποίησε αποστολές σε περισσότερες από σαράντα χώρες των πέντε ηπείρων, κάλυψε με συστηματικό τρόπο ζητήματα του απόδημου ελληνισμού και ήταν ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που συνάντησε, σε ένα μεγάλο οδοιπορικό, τους πρωταγωνιστές της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου ως πολιτικούς πρόσφυγες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μετά την πτώση της δικτατορίας στη Ελλάδα το 1974.

Εξέδωσε τα βιβλία Όπου ζεις δεν πατρίζειςΜάρκος Βαφειάδης–μαρτυρίεςΦλογισμένα Βαλκάνια.

Ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ επί πέντε συνεχόμενες θητείες διαμόρφωσε το νεότερο πρόσωπο της Ένωσης κομίζοντας πρωτίστως την αντίληψη της εξωστρέφειας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της σύνδεσης με την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, άνοιξε τον δρόμο για την υποδοχή νέων μελών, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία της Ένωσης σε όλη τη Μακεδονία-Θράκη, πέτυχε την ένταξη της ΕΣΗΕΜ-Θ στην Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και δημιούργησε το Μορφωτικό Ίδρυμά της.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ αποχαιρετά με βαθύτατη θλίψη τον άξιο συνάδελφο και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του δημοσιογράφου Δημήτρη Γουσίδη :

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας άξιος και ικανός Θεσσαλονικιός που σε όλη τη ζωή του τίμησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση τη Θεσσαλονίκη.

Ο Δημήτρης Γουσίδης ασχολήθηκε με πάθος για την προβολή των εκθεμάτων της Βεργίνας και βοήθησε σημαντικά να προβληθεί η ιστορική αλήθεια για το Μακεδονικό σε όλο τον κόσμο. Με συνέπεια και πολύ μεράκι εργάστηκε ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ για την αναβάθμιση και τη θεσμική θωράκιση των δημοσιογράφων και σε κάθε του βήμα είχε πάντα το ενδιαφέρον να προβάλλει και να αναδείξει την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος έχασε ένα άξιο μέλος του και η Θεσσαλονίκη έναν εκλεκτό πολίτη της. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

.