Αλιάκμονας, ο αρχαιότερος ποταμός της Μακεδονίας

31 Αυγούστου 2012

Ο Αλιάκμονας το μακρύτερο ποτάμι της Ελλάδας, συνολικού μήκους  297 χλμ, πηγάζει από τα Βουνά Βέρνο , Γράμμο και Βόιο και εκβάλει στο Αιγαίο πέλαγος μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κατερίνης. Περνάει  από τους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.

Είναι ο αρχαιότερος ποταμός της Ελλάδος όπου το Μέγας Αλέξανδρος έκανε τα μπάνια του στα γάργαρα νερά του.

Σήμερα  δε, ο Αλιάκμονας έχει γίνει ποταμός που ξεπλένει τα πάσης φύσεως λύματα, που ρίχνουν τα Βυρσοδεψία της ευρύτερης περιοχής της Καστοριάς, οι διάφορες φάρμες γουνοφόρων ζώων, ακόμα και τα λύματα της λίμνης της Καστοριάς, παρά τον βιολογικό καθαρισμό σε ένα μέρος της, τα υπόλοιπα της λίμνης καταλήγουν στο ποταμό Αλιάκμονα.

Το μεγάλο περιβαλλοντολογικό έγκλημα, της μόλυνσης του ποταμού γίνεται από τα Βυρσοδεψία, καθώς με το εξασθενές χρώμιο Cr(VI) -( θεωρείται ευκίνητο (labile) στο υδάτινο περιβάλλον, παραμένει στη διαλυτή φάση,  καταστρέφουν το DNA και προκαλούν μεταλλάξεις),όπως και άλλα χημικά μέταλλα που περιέχουν  λύματα,  πχ, τα λύματα της πετρελαϊκής εταιρείας ΕΚΟ (η οποία μολύνει το περιβάλλων συστηματικά και με τα αέρια που αμολάει  τακτικά μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαετίες),με   αποτέλεσμα τα  35 είδη ψαριών του Αλιάκμονα να έχουν εμφανή σημάδια μόλυνσης, ιδιαίτερα επάνω στην ράχη τους.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση αναγνωρίζοντας την επιβλαβή δράση του Cr(VI), ενέκρινε τον Φεβρουάριο του 2003 την Οδηγία 2002/95/EC, που θέτει περιορισμούς στη βιομηχανική χρήση. Ωστόσο, το κράτος, αλλά κα οι οικολογικές οργανώνεις όπως είναι ο Αρκτούρος και η Καλλιστώ που ίδρυσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης,ι λειτουργούν  δε κάτω από την ομπρέλα του καθεστώτος των ΜΚΟ, με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για το θέμα , και αυτό γιατί υπάρχουν συντεχνίες μεταξύ οικολογικών οργανώσεων και διαφόρων εταιρειών που χειρίζονται τα λύματα, με αποτέλεσμα ο Αλιάκμονας να μολύνεται μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο.

Κανείς υπεύθυνος οργανισμός δεν ασχολείται με την κατάσταση του Αλιάκμονα, ο οποίος είναι πηγή ζωής όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και των Θεσσαλονικέων, καθώς η πόλη πίνει νερό αποκλειστικά από τον Αλιάκμονα ποταμό, και όπως φαίνεται μαζί με τα βαριά χημικά μέταλλα που περιέχουν τα λύματα, όσο καλά κι αν τα φιλτράρει η εταιρεία υδρεύσεως, αυτά καταλήγουν στον οργανισμό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Για τον λόγο αυτό πάρθηκαν δείγματα νερού του Αλιάκμονα από τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, ο οποίος τα έστειλε για αναλύσεις. Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα για τα οποία δεν υπάρχει καμιά αισιοδοξία.

Το Ελληνικό Φαινόμενο υιοθετεί  το θέμα του ποταμού Αλιάκμονα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμόδιους φορείς, και την επέμβαση των εισαγγελικών αρχών των νομών Καστοριάς, Κοζάνης , Γρεβενών και Θεσσαλονίκης προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω μόλυνση του ποταμού, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Για τα μείζονος σημασίας ζητήματα του ποταμού Αλιάκμονα το Ελληνικό φαινόμενο θα έχει συνεχή ρεπορτάζ.

Με την μόλυνση του ποταμού ασχολήθηκε και ο οικολόγος Φίλιππος Δραγούμης, γράφοντας σε τοπική εφημερίδα της Δυτικής Μακεδονίας την οποία επισκέπτεται πολύ συχνά ότι ,“τα λύματα στον ποταμό Αλιάκμονα προέρχονται από τα Βυρσοδεψία της περιοχής”, καταλήγοντας στην διαπίστωση ότι “το σύστημα το ίδιο είναι σάπιο”.

Ενώ το πρόβλημα υπάρχει, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να πίνει νερό και συνεχίζει ο κ.Δραγούμης τονίζοντας χαρακτηριστικά  πώς, “ο βιολογικός καθαρισμός της λίμνης της Καστοριάς ναι μεν υπάρχει, αλλά αυτό δεν αρκεί”.

Έτσι ακριβώς είναι, χρειάζονται συστηματικοί έλεγχοι και δραστικές επεμβάσεις για τον ποταμό Αλιάκμονα προτού διψάσουμε οριστικά.

Και ενώ σε κάποιες άλλες χώρες γίνονται πόλεμοι για το νερό, εμείς το έχουμε εν αφθονία, εντούτοις κάνουμε  ότι μπορούμε για να μείνουμε κάποτε ( όχι κι τόσο μακριά) χωρίς νερό, χωρίς ζωή, καθώς όπως έλεγε και ο αείμνηστος ευπατρίδης, πολιτικός, συγγραφέας και ποιητής μας Ίων Δραγούμης, “περπάτησε στην ακροποταμιά του Αλιάκμονα όπου θα χαρείς την φύση και τα γάργαρα νερά του, και εκεί θα βρεις την Ελλάδα κα την Μακεδονία”.

Ο Αλιάκμονας ποταμός εκεί όπου πρωτοβούτηξε ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος πρέπει να σωθεί!

Δεν είναι τυχαία τα σοφά λόγια αυτού του μεγάλου Έλληνα πολιτικού.

 

Βιβλιογραφία για το Εξασθενές χρώμιο Cr(VI)

.