Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα όρια των αντοχών και των ανοχών τους …

28 Νοεμβρίου 2012

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων – Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων Ξενοδόχων στην Έκθεση Philoxenia 2012

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη ζήτηση για την Ελλάδα, φέτος, εξάντλησαν τα περιθώρια τους, ξεπέρασαν τα όρια των αντοχών και των ανοχών τους και είναι ξεκάθαρο πως κάθε περαιτέρω επιβάρυνση της λειτουργίας τους, φορολογική ή άλλη, όπως η αύξηση του φόρου στην ακίνητη περιουσία, το κόστος του πετρελαίου, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και η εντεινόμενη πιστωτική ασφυξία, απλά τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια “στις ρωγμές του λεπτού πάγου επί του οποίου ήδη βαδίζουν”

Αυτό ήταν  το κεντρικό μήνυμα της φετινής διοργάνωσης του Συμβουλίου Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων-Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 28ης έκθεσης “Philoxenia”, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού κ. Αναστάσιου Λιάσκου, του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου, προέδρων και εκπροσώπων όλων των τουριστικών φορέων.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, στην ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου, ανέλυσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ξενοδοχειακός κλάδος και χαρτογράφησε τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, έθεσε τα εξής ζητήματα:

Το καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας κάτω από το οποίο λειτουργούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Την ανάγκη αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, πρωτίστως του ΕΟΤ, ζήτημα υψίστης σημασίας κυρίως για τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Την δυναμική αντιμετώπιση της παραοικονομίας, καθώς τα παράνομα τουριστικά καταλύματα εξακολουθούν να ανθούν και να απομυζούν τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις, ξεπερνώντας κάθε όριο αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης με το θέρμανσης, αυξάνει κατά 40% τουλάχιστον το ενεργειακό κόστος για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, μέσα σε λίγους μόλις μήνες και μάλιστα χωρίς να προσφέρεται εναλλακτική λύση. Η επιβάρυνση αυτή δε, έρχεται στην κλιμάκωση της κατέρρευσης της εσωτερικής αγοράς, μία κατάσταση που έχει πλήξει πολύ βαριά την τουριστική οικονομία και δεν αφορά μόνον τα ξενοδοχεία, αλλά τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες περιοχών ολόκληρων στη χώρα μας. “Αυτόν τον χειμώνα”, όπως είπε ο κ. Ρέτσος, “η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού κλιμακώνεται περαιτέρω, οδηγώντας σε πραγματικό μαρασμό ημιορεινούς και χειμερινούς προορισμούς μας”.
Το γεγονός πως, ακόμη και σήμερα, παραμένει αδιευκρίνιστο το ύψος των χρημάτων που θα διαθέσει το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για τις ενέργειες προβολής της χώρας την επόμενη χρονιά.

Τέλος, το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς οι ρυθμίσεις που θα προβλεφθούν σε αυτό θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ιδιαίτερη μνεία δε έγινε στο θέμα του επαναπροσδιορισμού της φορολόγησης των τουριστικών ακινήτων, μια αστοχία επί του οποίου μπορεί να επιφέρει ακόμη και το κλείσιμο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

.