Απάντηση στη κυρία Κλίντον για τα περί Μακεδονίας

21 Δεκεμβρίου 2012

Χαρίλαος Δαμιανάκος

Αξιότιμη κυρία Κλίντον

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις σας , στις οποίες αποκαλέσατε το κρατίδιο των Σκοπίων ως «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:

Έχετε κάθε δικαίωμα να υποστηρίζετε τα συμφέροντα σας , και το κρατίδιο που δημιουργήσατε, αλλά δεν έχετε το δικαίωμα να διαστρεβλώνετε την ιστορική αλήθεια και να προσβάλετε τον ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που υποφέρει πολύ.

Γιατί όπως βλέπεται οι έλληνες παραμένουν σύμμαχοι στο πλευρό σας και δεν σας «πουλάνε». Ξέρετε υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι και πληρώνουν πολύ καλά, για να αποκτήσουν στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις στην χώρα μας…

Όμως για εμάς η αξιοπρέπεια και η τήρηση των συμφωνιών μας , είναι αδιαπραγμάτευτα. Οι Σπαρτιάτες ποτέ δεν αναιρούσαν τις συμφωνίες τους , ούτε ποτέ κυνηγούσαν τον εχθρό που οπισθοχωρούσε. Το θεωρούσαν αναξιοπρεπές, άνανδρο, απάνθρωπο. Αυτά λοιπόν τα ιδανικά, της ελευθερίας, της συνέπειας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου τα οποία προβάλει η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας σας, είναι και οι δικές σας ελληνικές ρίζες.

Σας το θυμίζουν οι ελληνικές γραμμές και η διακόσμηση μέσα κι έξω από τον Λευκό Οίκο, οι μαρμάρινοι ελληνικοί κίονες στο Καπιτώλιο, τα χιλιάδες ελληνικά εκθέματα στα μουσεία σας, οι δεκάδες πόλεις σας με τα ελληνικά ονόματα, τα κείμενα του Θουκυδίδη και η τακτική του Αλέξανδρου που διδάσκεστε στο Γουέστ Πόιντ, αλλά και οι έλληνες κλασικοί που μελετάτε στα πανεπιστήμια σας.

Σας το θυμίζουν τα ελληνικά ονόματα που δίνετε στα διαστημόπλοια σας, τα γράμματα του αλφαβηταρίου σας , οι ρίζες των περισσότερων λέξεων της γλώσσας σας, αλλά και οι αστερισμοί στον νυχτερινό ουρανό σας που είναι η ελληνική ουράνια μυθολογία. Σας το θυμίζει το Hollywood με τις ταινίες που έχουν ελληνικά θέματα αλλά και το ολυμπιακό ιδεώδες όταν οργανώνετε τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Αλλά και πέρα από εσάς όλοι οι λαοί σχεδόν έχουν κοινωνήσει στον ελληνικό πολιτισμό, κι εξανθρωπίστηκαν αν δείτε την ιστορία με το πρίσμα της αλήθειας . Άραβες, Πέρσες, Ασιάτες, Εβραίοι, Τούρκοι, Σλάβοι, Γερμανοί…
Ξέρετε τι κοινό έχουν και τα 183 κράτη του πλανήτη μας ; Τις ελληνικές λέξεις θέατρο ,μουσική , δημοκρατία ( music ,theater, democracy ) και την Ολυμπιακή ιδέα.

Όπως λοιπόν βλέπετε όταν στερήσουμε την ανθρωπότητα από τα ελληνικά σύμβολα και τα ιδανικά , αυτή θα φτωχύνει και θα οπισθοχωρήσει, όπως έγινε στο Μεσαίωνα.

Για εμάς τους έλληνες τα πρόσωπα της χώρα σας που στήριξαν αυτά τα ιδανικά της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και του σεβασμού στον συνάνθρωπο θα στέκουν πάντα στο υψηλότερο βάθρο της εκτίμησής μας. Γιατί ακολούθησαν την Ελληνική κοσμοθεωρία. Όπως ο Α. Λίνκολν , ο ινδιάνος αρχηγός Σεάτλ, ο υπολοχαγός Τράβις στο Άλαμο, ο Κέννεντυ…

Ακολουθείστε λοιπόν κι εσείς αυτό το δρόμο και φωτίστε όπως αυτοί ,την ανθρωπότητα με τις πράξεις σας.
Η Μακεδονία είναι μία, ένα κομμάτι της Ελλάδος με γλώσσα και πολιτισμό ελληνικό. Κι αυτό δεν ανατρέπεται ,δεν διαστρεβλώνεται, δεν αλλάζει.

Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, στην Ελλάδα θα είστε πάντα καλοδεχούμενη.

Με εκτίμηση από την Σπάρτη Λακωνίας -Ελλάδος
Χαρίλαος Δαμιανάκος
Χειριστής ελικοπτέρων
pilotdamian@yahoo.com

Βήμα

 

Ο Χαρίλαος Δαμιανάκος , ως πρώην συνάδελφος των τριών πεσόντων στα Ίμια, 31 Ιανουαρίου 1996. θεώρησε χρέος του να γράψει ένα  μικρό βιβλίο με τίτλο “Οι σύντροφοι του Αχιλλέα στα Ίμια “. Προσπάθησε να δώσει τη διάσταση της απόφασης του πληρώματος του ελικοπτέρου που πέταξε εκείνη την νύκτα πάνω από τη δυτική Ίμια.Το πλήρωμα εκείνο δεν έπεσε σε μια συνηθισμένη αποστολή. Ήξερε, πριν απογειωθεί ότι ήταν η τελευταία του πτήση…

.