“Στριμώχνονται” στα συσσίτια χιλιάδες Θεσσαλονικείς

20 Δεκεμβρίου 2012

Με τα πακέτα τροφίμων που θα διανεμηθούν τις προσεχείς ημέρες θα περάσουν τις γιορτές χιλιάδες Θεσσαλονικείς που τρέφονται καθημερινά στα συσσίτια της πόλης. Περισσότερα από 4000 άτομα σιτίζονται κάθε μέρα στα 17 συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, 1460 στα 15 συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και περισσότεροι από 600 στα συσσίτια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το κύριο βάρος της προετοιμασίας και της διανομής των συσσιτίων το επωμίζονται οι πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ δεν λείπουν και φιλανθρωπικά σωματεία, τα οποία συνεισφέρουν στη σίτιση των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών, όπως π.χ. η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης που καθημερινά προσφέρει φαγητό σε 100 άστεγους και άπορους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες.

Πέραν των συσσιτίων που λειτουργούν καθημερινά υπάρχουν και συσσίτια που προσφέρονται περιστασιακά, όπως π.χ. το συσσίτιο που ετοίμασε για σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, προσφέροντας περισσότερες από 400 μερίδες αποτελούμενες από φασολάδα, πιπεριές τουρσί και ελιές.

Για τις μέρες των γιορτών που τα περισσότερα συσσίτια θα παραμείνουν κλειστά, οι αρμόδιοι έχουν προνοήσει να διανεμηθούν στους απόρους και αστέγους δέματα με κοτόπουλα, κρεατικά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά, λάδια και γλυκά.

“Ο αριθμός των πολιτών που σιτίζονται στα συσσίτια αυξάνεται και διαφοροποιείται. Ενώ μέχρι πρότινος οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί, τώρα οι περισσότεροι είναι Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τους αλλοδαπούς. Είναι άνθρωποι που είχαν πολλά και τώρα δεν έχουν τίποτα, άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση.

Πρόπερσι, στα συσσίτια των ενοριών που υπάγονται στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σιτίζονταν 800 άτομα, πέρσι ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 1200 και φέτος στους 1460” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιερατικός επίτροπος, πατήρ Δαβίδ Τσιουμάκας, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Η μεγαλύτερη αύξηση των πολιτών που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια παρατηρείται στις φτωχότερες συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Την τελευταία τριετία υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των σιτιζόμενων στις ενορίες που υπάγονται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως. Το 2010, στα 17 συσσίτια και τις 10 τράπεζες τροφίμων βρήκαν τροφή 1387 άποροι και άστεγοι πολίτες, το 2010 ο αριθμός τους έφτασε στις 2445 και φέτος ανήλθε στις 5223.

“Είμαστε στο φτωχότερο σημείο της πόλης και οι φτωχοί είναι εκείνοι που συντηρούν τους φτωχότερους. Εκτός από τα συσσίτια έχουμε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από όπου μπορούν να πάρουν δωρεάν τρόφιμα 2 φορές τον μήνα άτομα με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα” επισήμανε ο υπεύθυνος των συσσιτίων και του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως, πατήρ Στέφανος Βασιλείου.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει στο κεντρικό συσσίτιο φαγητό σε 350 άτομα, ενώ τις Κυριακές προσφέρει στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ συσσίτιο σε άλλους 300 πολίτες. Πριν από έναν μήνα, με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, άρχισε να λειτουργεί συσσίτιο για 100 άτομα στη Δ’ Δημοτική Κοινότητα και πριν από μία εβδομάδα ένα νέο συσσίτιο για άλλα 100 άτομα στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα. Επιπλέον, από τον περασμένο Σεπτέμβριο συσσίτιο διανέμεται σε 60 πολίτες στο ΚΑΠΗ της Τριανδρίας.

“Ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει τους άπορους δημότες μέσα από το πρόγραμμα των συσσιτίων και δεν αρκείται στον προγραμματισμό του αλλά φροντίζει μέσα από δωρεές επιχειρήσεων και εστιατορίων να ενισχύει τις δομές και να καλύπτει τις ανάγκες όλο και μεγαλύτερου αριθμού πολιτών” ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα.

ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης που εδώ και χρόνια προσφέρει καθημερινά συσσίτιο στους άπορους πολίτες. “Προσφέρουμε φαγητό καθημερινά σε 100 άπορους και άστεγους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες.

Για τις ημέρες των γιορτών έχουμε ετοιμάζει πακέτα με τρόφιμα που περιέχουν κοτόπουλο, γλυκά, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες, αυγά, βασιλόπιτα και άλλα τρόφιμα για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Όπως όλοι, βιώνουμε κι εμείς την κρίση αλλά είναι μεγάλη η ανταπόκριση των επιχειρήσεων και των σούπερ μάρκετ που προσφέρουν τρόφιμα για τις ανάγκες των απόρων” επισημαίνει η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης Χαρούλα Σαββαΐδου.

Τις ημέρες των γιορτών, τα περισσότερα συσσίτια της πόλης δεν θα λειτουργήσουν και γι’ αυτό οι αρμόδιοι έχουν προνοήσει για τη διανομή τροφίμων. Στις ενορίες που υπάγονται στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των εορτών θα προσφερθεί ένα γεύμα αγάπης, ενώ το συσσίτιο του ναού των Αγίων Πάντων που υπάγεται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως θα λειτουργήσει κανονικά.

“Στους Άγιους Πάντες καθημερινά προσφέρονται 400 μερίδες, αλλά στη διάρκεια των εορτών οι μερίδες θα είναι περισσότερες από 1000 καθημερινά για να καλυφθούν οι ανάγκες” επισήμανε ο πατήρ Στέφανος Βασιλείου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης ενόψει των εορτών, θα διανείμει στις 21 Δεκεμβρίου πακέτα τροφίμων σε άπορες οικογένειές της Α΄και Β΄ Δημοτικής Κοινότητας και στις 27 Δεκεμβρίου σε άπορες οικογένειες της Γ’, Δ’ , Ε’ Κοινότητας και της Ενότητας Τριανδρίας. Εξάλλου, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου από τις 13.00 έως τις 15.00 θα παρατεθεί σε άπορες οικογένειες χριστουγεννιάτικο γεύμα στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Περισσότερα από 1.500 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης διέθεσε σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και άνεργους το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Παύλου Μελά τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.

Το κοινωνικό παντοπωλείο σε συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών του δήμου εξυπηρετεί κάθε μήνα περίπου 100 οικογένειες προμηθεύοντας κάθε μία από αυτές με πακέτο ειδών πρώτης ανάγκης συνολικού βάρους 50 κιλών. Κάθε δέμα περιλαμβάνει φρούτα, πατάτες, κρεμμύδια λαχανικά, ζυμαρικά, κρέας, γλυκά, ρούχα, υποδήματα, γάλα, παιχνίδια, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα και είδη οικιακού εξοπλισμού.

«Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελούν τους κύριους άξονες της δημοτικής μας πολιτικής. Για το λόγο αυτό θωρακίζουμε με κάθε τρόπο όλες τις δομές των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου μας, απαντώντας στο μνημονιακό πόλεμο της φτωχοποίησης που δέχονται τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Στηρίζουμε τους αδύναμους οικονομικά δημότες μας προστατεύοντας την αξιοπρέπειά τους και εξασφαλίζοντας ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης.

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το οξυγόνο που θα κρατήσει ζωντανή την κοινωνία μας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Στην προσπάθεια αυτή, καλούμε όλους να γίνουν αρωγοί και συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος.

agelioforos

.