“Ενόχοι Παπαγεωργόπουλος – Λεμούσιας – Αθώοι οι αντιδήμαρχοι” λέει ο εισαγγελέας

29 Ιανουαρίου 2013

«Γνώριζαν. Αυτά που λέει ο Π. Σαξώνης δεν είναι μυθεύματα. Έχουν λογική αλληλουχία». Ο εισαγγελέας της έδρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης Βασίλης Χαλντούπης στην αγόρευσή του προτείνει την ενοχή του Β. Παπαγεωργόπουλου και του Μιχάλη Λεμούσια για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης – μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης.

«Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου από το 1985. Ήλεγχε τα πάντα. Ήταν προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου. Χωρίς ουσιαστικά προσόντα. Έκανε ότι ήθελε είχε υπερεξουσίες όπως είπε ο Μπουτάρης. Είναι ο προφανές ότι γνωρίζει το Σαξώνη.

Δεν είναι τυχαίο και συμπτωματικό ότι αυξάνονται το 1999 τα μετρητά που παίρνει ο Σαξώνης. Δεν θα μπορούσε να εισπράττει αν δεν υπήρχε κάλυψη. Ο Λεμούσιας λαμβάνει γνώση για τα μετρητά του Σαξώνη. Είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος για να μην αντιληφθεί τις συνεχείς εκροές», είπε μεταξύ άλλων για τον πρώην γενικό γραμματέα ο εισαγγελέας.

Όπως είπε ο εισαγγελέας, ο Μ. Λεμούσιας δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί έγινε στόχος του Σαξώνη. «Επιβεβαιώνεται η βασιμότητα των ισχυρισμών Σαξώνη.

Έχουν λογική αλληλουχία αυτά που λέει. Δεν είναι μυθεύματα. Θεωρώ απίθανο να γνωρίζει κάτι ο Λεμούσιας και να μην το ξέρει ο Παπαγεωργόπουλος. Είναι αδιανόητο να μη γνωρίζει ο δήμαρχος τον διαχειριστή κρατήσεων. Γνωρίζει για τα κέντρα διασκέδασης και το πολυτελές αυτοκίνητο. Ανέχεται να διαχειρίζεται 57 ταμεία ένας άνθρωπος της νύχτας. Με δικές του αποφάσεις ο Σαξώνης ελέγχεται μία φορά το χρόνο. Λαμβάνει γνώση για τα μετρητά.» Μάλιστα ο κ. Χαλντούπης ανέφερε ότι «είναι προφανές ότι ο Λεμούσιας κρατούσε τον Παπαγεωργόπουλο στο χέρι»!.

Πρότεινε κηρυχθούν ένοχοι για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση τόσο ο Β. Παπαγεωργόπουλος όσο και ο Μ.Λεμούσιας και για απλή συνέργεια σε πλαστογραφία για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Λίγο αργότερα, ο εισαγγελέας ζήτυησε την απαλλαγή των πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επίσης κάθονται στο εδώλιο για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης.

«Διατηρώ πολλές αμφιβολίες για το Θεόδωρο Αθανάσαρο και το Μιχάλη Ζορπίδη και ορισμένες για τον Αναστάσιο Γερογιάννη», είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι «είχαν περιορισμένες αρμοδιότητες και δεν είχαν καν γνώσεις λογιστικής». Όπως είπε ο εισαγγελέας το «αν οι αντιδήμαρχοι έπαιρναν μίζες από προμηθευτές δεν είναι αντικείμενο της παρούσης δίκης».

Για τις ειδικές εντολές που έδιναν οι κατηγορούμενοι για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ο εισαγγελέας ανέφερε ότι «δεν συνάπτονται με την υπεξαίρεση, ούτε βοήθησαν τον Παναγιώτη Σαξώνη να υπεξαιρεί χρήματα».

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση και την αθώωση όλων των υπόλοιπων υπαλλήλων.

agelioforos

 

 

.