Η μεγάλη φούσκα των φωτοβολταϊκών

30 Ιανουαρίου 2013

Όπως παλαιότερα είχαμε γράψει για τα φωτοβολταϊκά πάρκα με τίτλο “Πράσινη ανάπτυξη  μια μεγάλη απάτη” αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα, καθώς οι καταγγελίες επιχειρηματιών-επενδυτών στον τομέα της εναλλακτικής ενέργειας πέφτουν βροχή .

Μέσω της τηλεφημερίδας elliniko-fenomeno.gr και της εφημερίδα Fenomeno News (διανέμεται δωρεάν σε όλη την Ελλάδα), επιχειρηματίας από τον νομό Πιερίας κατήγγειλε, ότι το έτος 2007 έκανε επένδυση σε φωτοβολταϊκό πάρκο 100 KW, η οποία στοίχισε 450.000 Ευρώ και ενώ η επιχορήγηση που θα έπαιρνε μέσω ΕΣΠΑ σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, ανερχόταν στις 210.000 Ευρώ,   μέχρι και σήμερα ο επιχειρηματίας δεν έλαβε ούτε σεντς , ουσιαστικά δεν επιχορηγήθηκε ποτέ .

Και αυτό γιατί το υπουργείο ανάπτυξης από το 2007 μέχρι και σήμερα καθημερινά βρίσκει προσχήματα έτσι ώστε να αποφύγει να δώσει χρήματα.
Ακούστε, ακούστε, στο καταστατικό της εταιρείας που επένδυσε στο φωτοβολταϊκό πάρκο εκτός από το πρώτο και το τελευταίο φύλλο έλειπαν  τα υπόλοιπα από το φάκελο που κατέθεσε ο επιχειρηματίας στο υπουργείου.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο έβρισκαν προσχήματα οι υπάλληλοι και έλεγαν στον γραμματέα του υπουργείου , υπεύθυνο για τις επιχορηγήσεις , ότι τα έγγραφα είναι ελλιπή.  Είναι φανερό  πως κάποιος υπάλληλος ποντικός ροκάνιζε τα έγγραφα ( με άνωθεν εντολή), έτσι ώστε να σταματήσει  την επιχορήγηση προς τον  επενδυτή.
Για να δημοσιευθεί  δε η επένδυση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, άλλος  υπάλληλος επίσης έβρισκε προσχήματα για να μην δοθούν τα χρήματα.

Ένα είναι το συμπέρασμα , ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας και πολλοί άλλοι, ύστερα από τόσα χρόνια αγών, και  χαρτούρας ακόμα δεν έλαβαν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, και ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.(ΔΕΣΜΙΕ ) ,  ο οποίος μετονομάστηκε σε ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΕ (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) που αγοράζει και διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια- ρεύμα σε ολόκληρη τη χώρα τέτοιων επιχειρήσεων της χρωστά 70.000 Ευρώ για κάθε χρόνο.

Πάντως, το συνολικό έλλειμμα για όλα τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ελλάδας ανέρχεται στα 800.000.000 Ευρώ,  με αποτέλεσμα να έχουμε μαζική πτώχευση χιλιάδων ηλεκτροπαραγωγών από Φωτοβολταϊκά λόγω στάσης πληρωμών .

Στο μεταξύ από  γραφεία του ΕΣΠΑ παίρνουν τηλέφωνα , στέλνουν ακόμα και email σε επιχειρηματίες,   προσκαλώντας τους  να επενδύσουν  σε  Φωτοβολταϊκά με προγράμματα ΕΣΠΑ .Το ίδιο τηλέφωνο δέχτηκε και ο παραπάνω επιχειρηματίας  απαντώντας  εκνευρισμένος  «Καλά.., μας δουλεύεται;;;;».

Ο υπάλληλος μόλις αντιλήφτηκε με ποιον μιλά είπε , « ά.., εσείς είστε…», και έβαλε τα γέλια. πριν κατεβάσει το ακουστικό.

Για τέτοια κοροϊδία μιλάμε

Και ερωτώ, ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα έλθει στην Ελλάδα για να επενδύσει, μ΄ αυτήν την γραφειοκρατία και την κοροϊδία που υπάρχει.

Άδικα λοιπόν τρέχει ο πρωθυπουργός στο Κατάρ για να βρει επενδυτές .

Κλαυτά Χαράλαμπε !!!

 

Πράσινη ανάπτυξη, μια μεγάλη απάτη 

Η φούσκα των αγροτικών φωτοβολταϊκών

Τα φωτοβολταϊκά και η παγίδα ….

 

 

 

 

 

.