Παράσταση δικηγόρου στη διαμεσολάβηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

28 Μαΐου 2013

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Εμμ. Βαλεργάκης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σε σχέση με την παράσταση δικηγόρου στη διαμεσολάβηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά:

«Όπως είναι γνωστό με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αντωνίου Ρουπακιώτη, εισάγεται νομοθετική ρύθμιση που ορίζει υποχρεωτικό προστάδιο διαμεσολάβησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. 3869/2010). Η πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προβλέπει ότι κατά το στάδιο αυτό τα διάδικα μέρη θα παρίστανται υποχρεωτικά με δικηγόρο.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζιδάκη, όπως καταγράφηκε σε σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ότι «δεν υπογράφει ένα νομοσχέδιο που θα επιβαρύνει περισσότερο τον οφειλέτη που ήδη δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και καταφεύγει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την έκπληξή του αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του για τη δήλωση αυτή που ουσιαστικά αγνοεί τη φύση του θεσμού της διαμεσολάβησης, αλλά κυρίως οδηγεί στην κατάργηση του θεσμού γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί συμβιβαστικό αποτέλεσμα χωρίς την υποστηρικτική συμμετοχή δικηγόρων.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3898/2010, κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης τα μέρη παρίστανται υποχρεωτικά με πληρεξούσιο δικηγόρο.

Περαιτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, γιατί η μη παρουσία δικηγόρου στη διαδικασία της διαμεσολάβησης σίγουρα ευνοεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ουσιαστικά ζητούν την ακύρωση της νομοθεσίας που προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή την ελληνική οικογένεια.

Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο απλός πολίτης χωρίς πληρεξούσιο δικηγόρο μπορεί να υπερασπιστεί με επιτυχία τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του απέναντι στις τράπεζες;

Ιδιαίτερα, όταν οι καταχρηστικοί όροι στις δανειακές συμβάσεις που οδήγησαν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και που έχουν κριθεί από τα δικαστήρια ως καταχρηστικοί, είναι γραμμένοι με «ψιλά γράμματα», που ποτέ δεν λαμβάνουν γνώση οι υπογράφοντες και μετέπειτα οφειλέτες;

Καλούμε, λοιπόν, τον Υπουργό Ανάπτυξης να επανεξετάσει τη θέση του και να προσυπογράψει την προτεινόμενη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γιατί είναι προς το άμεσο συμφέρον του σκληρά οικονομικά δοκιμαζόμενου σήμερα, Έλληνα πολίτη».

.