Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις υποδομών.

29 Μαΐου 2013

Όλο το  επιστημονικό ιατρικό  και παρά-γιατρικό  προσωπικό  είναι προβληματισμένο με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης τα οποία παρουσιάζουν  πολύ σοβαρές ελλείψεις υποδομών, τραυματιοφορέων, ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων  και αναλώσιμων  υλικού όπως γάντια και γάζες.

Επιπλέων  οι γιατροί  κα εργαζόμενοι  δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους  για τις εφημερίες ( και όχι μόνο ), παρά την πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για την αποπληρωμή των οφειλομένων εφημεριών από τον Οκτώβριο του 2012 [άρ. 16 ν. 4151/2013, ΦΕΚ Α’ 103/29-04-13], ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων κινητοποιήσεων γιατρών και ειδικευόμενων στα νοσοκομεία της πόλης , να  ακυρώνονται προγραμματισμένες εξετάσεις και χειρουργεία  και την τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών.

Τον τελευταίο καιρό στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιεί μια  ιδιωτική εταιρεία,  με επικεφαλής επιθεωρητή εργασίας ελέγχους  για το  προσωπικό , ενώ παλαιότερα ο επιθεωρητής υπαγόταν στο δημόσιο.

 

Έτσι λοιπών, όποιος  εργαζόμενος των νοσοκομείων δεν βρίσκεται στο πόστο του, θα γίνεται αυτομάτως αναφορά στο υπουργείο εργασίας, με ό, τι, αυτό  συνεπάγεται .

Μα καλά, θα έπρεπε  να έλθει ιδιωτική εταιρεία  για να πραγματοποιεί  τέτοιους  ελέγχους στα νοσοκομεία;; Τόσα χρόνια δεν μπορούσε το Ελληνικό κράτος να μεριμνήσει  για αυτά τα αυτονόητα ζητήματα;;

Σήμερα ο Έλληνας ασφαλιζόμενος  που για χρόνια  ενίσχυσε με τις εισφορές  τον ασφαλιστικό του φορέα , δεν τυγχάνει  καμιάς σοβαρή  ιατρικής περίθαλψης, ο δε ανασφάλιστος  για την περίθαλψη του σε  νοσοκομείο  θα πρέπει να πληρώσει ακριβά , παρόλα που το Σύνταγμα  της Ελλάδος αναφέρει  ρητά ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει  δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους Έλληνες  πολίτες.

Εντούτοις, το παράλογο με την Ελληνική πολιτεία είναι πως  καταπατά το σύνταγμα  και παρέχει  δωρεάν  πλήρη ιατρική περίθαλψη   στους  λαθρομετανάστες και αφήνει απ’ έξω μια μεγάλη, κρίσιμη κοινωνική μάζα, που φτωχοποιήθηκε την τελευταία διετία.

Το Ελληνικό φαινόμενο θα επανέλθει με εκτενέστερα ρεπορτάζ μέσα από τα νοσοκομεία

.