Άπλετο φως στα “μυστικά κονδύλια” του Υπ.Εξωτερικών

27 Ιουνίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

-ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ :ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 11656/10-06-13
ΘΕΜΑ: «Μυστικά κονδύλια του Υπ. Εξωτερικών και συνεννοήσεις Αβραμόπουλου Κασκαρέλη (Γραμματέα Υπουργείου) προκειμένου να ελεγχθούν και να πέσει φως στις υποθέσεις διαχείρισης δημοσίου χρήματος»

ΚΟΙΝ/ΣΗ: Οικονομικούς Εισαγγελείς
Εισαγγελέα Διαφθοράς
Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης

Στις 12-12-2012 ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου, απαντά περί του μεγάλου θέματος της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων (επισυνάπτω το κείμενο μετά της ηλεκτρονικής διεύθυνσης pressavra@gmail.com ) ως εξής:

 

Λάβαμε γνώση της σημερινής σας ανάρτησης, που καθ΄ υποφορά, τόσο εκ περιεχομένου όσο και με τον τίτλο της, είναι παραπειστική και συκοφαντική για το πρόσωπο του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την αποφυγή παρανοήσεων, υπογραμμίζουμε ότι άμεση προτεραιότητα του κ. Αβραμόπουλου, ευθύς μόλις ανέλαβε την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν και είναι ο εξορθολογισμός του πλαισίου που διέπει τις ειδικές – απόρρητες δαπάνες, σε συνδυασμό πάντα με την εξυπηρέτηση και τη διασφάλιση της ιδιαίτερης σημασίας αποστολής που επιτελούν.

Για τον λόγο αυτό, όπως ήδη επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε σχετική απάντηση στην ερώτηση Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρένα Δούρου, μελετάται σοβαρά για πρώτη φορά η δυνατότητα αλλαγής της σύνθεσης της τριμελούς ειδικής επιτροπής που ελέγχει τις «απόρρητες» δαπάνες, με τη συμμετοχή σε αυτή και εισαγγελικού λειτουργού.

Σχετικά αναμένονται και οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο και τις «απόρρητες» δαπάνες, που με απόφαση του κ. Αβραμόπουλου, στις 23-11-2012, συνεχίζει το έργο της.

Σημειωτέον ότι με εντολή του κ. Υπουργού οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ανταποκρίθηκαν για πρώτη φορά άμεσα στο αίτημα της Οικονομικής Εισαγγελίας για πρόσβαση σε σχετικά στοιχεία και διαδικασίες, που αφορούν τις «απόρρητες» δαπάνες, για τα έτη 2009, 2010, 2011, ακόμη και του 2012, κατά τρόπο πάντα που διαφυλάσσεται το Εθνικό συμφέρον και οι σχετικές πολιτικές και προτεραιότητες.

Επίσης με πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου και σε συνεννόηση με τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κασκαρέλη, διοργανώθηκαν δύο συναντήσεις με τον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Μουζακίτη.

Είναι λοιπόν πρόδηλη η μέριμνα του κ. Υπουργού για άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, με απόλυτη διαφάνεια και εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων και μάλιστα ο κ. Πολύκαρπος Αδαμίδης απευθυνόμενος σ΄ ένα εκ των πολλών  ιστοσελίδων  – συγκεκριμένα στο Ελληνικό φαινόμενο του κ. Ν. Βάνη – κλείνει την επιστολή μεταφέροντας του εντολέα του κ. Δ. Αβραμόπουλου την αυστηρή προειδοποίηση – απειλή γράφοντας τα εξής :

“Με βάση τα ανωτέρω και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, σας καλούμε να προβείτε στην άμεση απόσυρση την εν λόγω ανάρτησης, που ως συνέπεια εσφαλμένης προφανώς ενημέρωσής σας, είναι καταφανώς συκοφαντική και αντιβαίνει στον νόμο και την δεοντολογία.”

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών:

Γιατί δεν υλοποιήσατε την πρόταση του τέως Υπ. Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα για την μείωση και την διαφανή διαχείριση των μυστικών κονδυλίων;

Πόσα έχουν διαθέσει κατά την θητεία τους ως Υπουργοί Εξωτερικών, οι κ. κ. Στ. Δήμας και πόσα αντιστοίχως ο Δ. Αβραμόπουλος;
Να κατατεθεί κατάσταση που θα καταγράφει τα ποσά ανά μήνα, χωρίς φυσικά του παραλήπτες και τους λόγους που δόθηκαν τα χρήματα.

Μήπως άλλαξε η τριμελής ειδική επιτροπή ελέγχου των απορρήτων δαπανών του Υπ. Εξωτερικών, όπως είχε δεσμευθεί στη Βουλή ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και συμμετέχει πια Εισαγγελικός Λειτουργός και το κρατάτε μυστικό;

Στις 23-11-2012 – όπως ο ίδιος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος μας πληροφόρησε- διόρισε ομάδα εργασίας για τις απόρρητες δαπάνες, ποιες είναι οι προτάσεις της; Να κατατεθούν.

Ποια τα μέλη της Επιτροπής; Να κατατεθούν τα ονόματα.

Ο έλεγχος των Οικονομικών Εισαγγελέων στις απόρρητες δαπάνες των ετών 2009, 2010, 2011 τι έδειξε;
Να κατατεθούν τα πορίσματα και τα φύλλα ελέγχου.

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Γεν. Γραμματέας ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ

κόμματος Ελλάδος

 

.