Αυστραλία:Φόρος τιμής στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας στη βουλή

27 Ιουνίου 2013

Με σεβασμό και σεμνότητα τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Ανατολίας και της Ανατολικής Θράκης στη Βουλή Νέας Νοτίου Ουαλίας.

Οι Ποντιακοί σύλλογοι Ν.Ν.Ουαλίας Ποντοξενιτέας, Παναγία Σουμελά και Διογένης (Wollongong), ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους καθώς και αυτούς που πρωτοστάτησαν στα πρόσφατα ψηφίσματα αναγνώρισης στο πολιτειακό κοινοβούλιο Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όλα τα πολιτικά κόμματα αντιπροσωπεύθηκαν στην εκδήλωση. Εκ μέρους της Φιλελεύθερης κυβέρνησης οι κ. Jonathan O’Dea, βουλευτής Davidson, και David Clarke, πολιτειακός γερουσιαστής, εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος οι κ. Lynda Burney, βουλευτής Canterbury, και Σοφία Κώτση, πολιτειακή γερουσιαστής, εκ μέρους των χριστιανοδημοκρατών, ο Αιδ. Fred Nile, και εκ μέρους των Πράσινων ο γερουσιαστής David Shoebridge.

Την ιστορική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιπρόσωποι της αρμενικής, ασσυριακής και εβραϊκής παροικίας καθώς και στελέχη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών.

 

Επίσης, παραβρέθηκαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος, κ. Βασίλειος Τόλιος, η πρόξενος κ. Δώρα Τουμανίδου-Τόλιου καθώς και αντιπρόσωποι της Κεντρικής Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης (με τον πρόεδρο, Κώστας Αντωνιάδη και τον κ. Γεώργιο Κοβρίδη), «Παναγία Σουμελά» Whittlesea (με τον Απόστολο Αλεξιάδη), «Ακρίτες του Πόντου» (με τον Παναγιώτη Στεφανίδη) και Return to Anatolia (με τις Σοφία Κοτανίδου και Ελένη Παπαϊωάννου), καθώς και από την Αδελαΐδα (η κ. ‘Αννα Βόλη) και την Καμπέρα.

Μεταξύ των παροικιακών οργανισμών οι οποίοι αντιπροσωπεύτηκαν ήταν η Παμμακεδονική Ένωση Ν.Ν.Ουαλίας, η ΑΧΕΠΑ, ο Σύλλογος Ελληνοαυστραλών Εκπαιδευτικών, ο Οργανισμός Ελληνίδων και Ελληνοκυπρίων Γυναικών (ΟΕΓΓΑ).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Από τους χαιρετισμούς των βουλευτών τη μεγαλύτερη εντύπωση άφησε η κ. Lynda Burney. Με πολύ χαμηλό τόνο, η μοναδική ιθαγενής βουλευτής της Νέας Νότιας Ουαλίας έκανε παραλληλισμούς μεταξύ των εμπειριών των ιθαγενών της Αυστραλίας και των Ελλήνων του Πόντου. Τόνισε τη σημασία της μνήμης, συλλογικής και προσωπικής.

Σε μικρή ένδειξη της ευγνωμοσύνης του αυστραλιώτη ελληνισμού προς τα μέλη της Βουλής -που σύσσωμα ψήφισαν τα δύο ψηφίσματα αναγνώρισης των Γενοκτονιών των Ελλήνων και των Ασσυρίων- επιδόθηκαν πλακέτες και εικόνες της Παναγίας Σουμελά στον πολιτειακό πρωθυπουργό κ. Barry O’Farrell και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, κ. John Robertson.

Στον πρωταγωνιστή της αναγνώρισης, αιδ. Fred Nile, επιδόθηκε τιμητική πλακέτα και κάδρο με δύο φωτογραφίες της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας. Μετά από την εκδήλωση, ο Αιδ. Nile έδωσε, για άλλη μία φορά, ομιλία από την έδρα της βουλής με θέμα την εκδήλωση μνήμης και τα αυστραλιανά στοιχεία για την Γενοκτονία του Ελληνισμού.

Κύριος ομιλητής ήταν ο λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σίδνεϊ (UTS), Δρ Παναγιώτης Διαμάντης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Παιδεία και Γενοκτονία». Όπως ανέφερε «οι γενοκτονίες δεν πραγματοποιούνται χωρίς την παιδεία. Δεν πάει κάποιος να εκτελέσει μαζικό φόνο χωρίς να έχει περάσει από κάποια διαπαιδαγώγηση».

«Με τον ίδιο τρόπο, η παιδεία είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα της γενοκτονίας στον κόσμο του 21ου αιώνα. Μόνο όταν καταλάβουμε ότι οι γενοκτονίες πηγάζουν από το μίσος και από πού πηγάζει αυτό το μίσος, θα μπορέσουμε να εξαφανίσουμε το κακό αυτό».

«Στην Αυστραλία ‘κλειδί’ είναι η ενσωμάτωση των ιστοριών των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στα μαθήματα του Αυστραλιανού εκπαιδευτικού συστήματος». Ομάδα εκπαιδευτικών προχωρά στην ανάπτυξη τέτοιου προγράμματος για εφαρμογή σε παναυστραλιανό επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

.