Ο ποταμός Αλιάκμονας και οι εθελοντές του

30 Ιουλίου 2013

Μια ομάδα εθελοντών που απαρτίζεται από 25 άτομα παρακολουθεί την εισροή του ποταμού Αλιάκμονα, και τις επιβαρυμένες περιβαλλοντολογικές παρεμβάσεις, όπως είναι τα λύματα βυρσοδεψείου στον Δήμο Ορεστίδος.

Επίσης εδώ και 15 χρόνια όλα τα λύματα του Δήμου Ορεστίδος κατέληγουν στον ποταμό, γι΄ αυτό άλλωστε έχει επιβαρυνθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Τα ψάρια του μολύνθηκαν, οι ράχες τους φέρουν πληγές.

Δείγματα νερού παίρνουν οι εθελοντές σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία δείχνουν ότι στον ποταμό υπάρχουν βαριά μέταλλα, όπως χρώμιο, ψευδάργυρος, χαλκός, κ.α.

Εδώ και χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος κωφεύει,  για το έγκλημα που συντελείτε, παρ΄ ότι η συγκεκριμένη ζώνη φυλάσσεται από διεθνής συμβάσεις Ράμσεϊ, για περιοχές που υπάγονται στην Νατούρα. Η πόλη της Θεσσαλονίκης υδρεύεται από τον ποταμό Αλιάκμονα. Η εταιρεία υδρεύσεως (ΕΥΑΘ) δεν δημοσίευσε καμιά μελέτη για το τι νερό πίνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ως όφειλε. Το σκάνδαλο αυτό κρύβεται καλά κάτω από το χαλί των υπευθύνων.

Η εθελοντική ομάδα θα συνεχίσει το έργο της, χωρίς να παίρνει κάποια επιχορήγηση, όπως άλλωστε λαμβάνουν κάποιες άλλες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, που βλέπουμε καθημερινά να προβάλλονται στην τηλεόραση με πληρωμένα διαφημιστικά σποτ.       

.