3.000.000 ευρώ το χρόνο εισπράττει το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τα «μεγαρόσημα», που πουλάει στους δικηγόρους και πολίτες στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης!

31 Ιουλίου 2013

Μανόλης Λαμτζίδης, δικηγόρος, μέλος ΔΣ , πρώην Πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ

Από πρόχειρη έρευνα που έκανα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω των υπηρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κάθε μέρα εισπράττει το ποσό των 10.000 ευρώ που αντιστοιχεί στην αξία των «μεγαρόσημων» που διαθέτει στους πολίτες και δικηγόρους προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικά ή επικυρωμένα αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων, καταστατικών, εταιρειών, πρακτικών δικών κλπ.

Την ίδια στιγμή άλλες υπηρεσίες πχ. οι Δήμοι χορηγούν ΑΤΕΛΩΣ τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.
Ο εξαναγκασμός στη χρήση αυτών των ενσήμων (αποκαλούνται κατ΄ ευφημισμό «μεγαρόσημα») υποτίθεται έχει σαν σκοπό να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους, ώστε η δικαιοσύνη να έχει δικές της αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, υποδομές, εξοπλισμό κλπ.

 

Πρόσφατα νομοθετήθηκε ότι μέρος από το «προϊόν» της πώλησης αυτών των ενσήμων, που «βγαίνει» αποκλειστικά από τις τσέπες δικηγόρων και πολιτών , θα στηρίζει το θεσμό της παροχής «νομικής βοήθειας» στους άπορους πολίτες, αν και αυτό είναι αποκλειστικά υποχρέωση του κράτους.
Σήμερα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα η δικαιοσύνη στεγάζεται σε αξιοπρεπή σύγχρονα ή ανακαινισμένα δικαστικά μέγαρα. Στην Ορεστιάδα, στην Καβάλα, στον Πολύγυρο, στη Βέροια, στην Κατερίνη.
Και μόνο στη Θεσσαλονίκη έδρα ενός από τα μεγαλύτερα Εφετεία (της Κεντρικής Μακεδονίας) η πολιτική και ποινική δικαιοσύνη στεγάζονται σε ένα άθλιο και ελάχιστα λειτουργικό κτήριο , του οποίου οι δημόσιοι χώροι υγιεινής («τουαλέτες») είναι σε άθλια κατάσταση και δύσκολα προσεγγίζονται ιδιαίτερα το καλοκαίρι!

Εκτός των άλλων ανακαλύψαμε ότι αυτό το άθλιο κτήριο μαζί και το Διοικητικό Εφετείο –Πρωτοδικείο είναι στη «λίστα» του ΤΑΙΠΕΔ των προς πώληση κτηρίων!

Δηλαδή, οι πολίτες και οι δικηγόροι πληρώνουν στο κράτος από την τσέπη τους μόνο για «μεγαρόσημα» 3.000.000 ευρώ το χρόνο (300 εργάσιμες ημέρες επί 10.000 ευρώ την ημέρα) για ένα κτήριο που δεν είναι λειτουργικό, βρώμικο συντηρείται ελάχιστα και κάποια στιγμή θα πουληθεί σε τρίτους !

Αυτό κι αν δεν είναι σκάνδαλο!
Μανόλης Λαμτζίδης, δικηγόρος, μέλος ΔΣ , Πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ

.