Απαγόρευση σολάριουμ στην Αυστραλία λόγω καρκίνου

29 Οκτωβρίου 2013

Καθολική απαγόρευση στα σολάριουμ επέβαλε η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, απόφαση που ανακούφισε τις υγειονομικές Aρχές, οι οποίες χαρακτηρίζουν το μέτρο σωτήριο.

H απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα άτομα που κάνουν σολάριουμ έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, ωστόσο οι πιθανότητες καρκίνου εκτοξεύονται στο 59% για ηλικίες κάτω των 35 ετών.

«Αυτός είναι ένας σημαντικός νόμος που θα προστατέψει τους κατοίκους του Κουίνσλαντ από το μελάνωμα και άλλους θανατηφόρους τύπους καρκίνου» δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου για τον Καρκίνο.

«Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα, το σολάριουμ μπορεί να προκαλέσει θάνατο»,

προσθέτοντας ότι ο ρόλος της πολιτείας είναι να προστατέψει τους ανθρώπους από τους κινδύνους του τεχνητού μαυρίσματος.

Οι αρμόδιες Αρχές εκτιμούν ότι η απαγόρευση θα εμποδίσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων, με τον ίδιο τρόπο που και τα ρυθμιστικά μέτρα για το τσιγάρο στην Αυστραλία ωφέλησαν την υγεία.

Οι ιδιοκτήτες των 44 κέντρων σολάριουμ στο Κουίνσλαντ θα αποζημιωθούν με 1.000 δολάρια για κάθε μηχάνημα. Οι αποζημιώσεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν συνολικά τα 160.000 δολάρια.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες απαγορεύσεις τεχνητού μαυρίσματος έχουν τεθεί σε ισχύ στη Νέα Νότια Ουαλία, στη Βικτώρια, στη Νότια Αυστραλία και την Τασμανία.

neoskosmos

 

.