Για τις εκδηλώσεις του τριπλού εορτασμού στη Θεσσαλονίκη

25 Οκτωβρίου 2013

Στις εκδηλώσεις του τριπλού εορτασμού στη Θεσσαλονίκη: για την εθνική επέτειο του “ΟΧΙ”, την απελευθέρωσή της και τον Πολιούχο της, Αγιο Δημήτριο θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας,Κάρολος Παπούλιας, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας

Στην πανηγυρική δοξολογία που θα γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στις 11 το πρωί του Σαββάτου την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το περασμένο Σάββατο και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας, για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Αγιο Δημήτριο, την 101η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και το έπος του ΄40, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου, με θέμα «Τέχνη και Ελευθερία. Από την Αντίσταση στην Εξορία».Θα προηγηθεί προσφώνηση του Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου.

 

Στη στρατιωτική παρέλαση, που φέτος θα έχει και άρματα μάχης, στις 11 το πρωί της Δευτέρας, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το Σάββατο στις 10.30π.μ. θα τελεστεί επιμηνόσυνη δέηση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, στη Γέφυρα του Δήμου Χαλκηδόνας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν στεφανηδρομία και καταθέσεις στεφανιών.

 

 

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 11π.μ. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα εγκαινιάσει στο Διοικητήριο την έκθεση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο: «Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε». Στην έκθεση θα παρουσιαστεί όλη η ιστορία του έπους του 1940-41 μέσα από κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μοναδικά κειμήλια, τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα προκειμένου να μεταφέρουν στους επισκέπτες το «άρωμα» και το πνεύμα των ηρωικών μαχητών της Αλβανίας, των οχυρών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και της ηρωικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης.

Την ίδια ώρα θα γίνει και η μαθητική παρέλαση.

Τόσο στη δοξολογία στον Αγιο Δημήτριο όσο και στη στρατιωτική παρέλαση, τα μέτρα ασφάλειας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Για τις ανάγκες αυτές θα αξιοποιηθούν περίπου 3.000 αστυνομικοί.

.