Πρόσκληση για ψηφιακά ραδιόφωνα στα κινητά τηλέφωνα

24 Οκτωβρίου 2013

Η νέα Διευθύντρια Ραδιοφωνίας του BBC απευθύνει έκκληση ώστε τα κινητά τηλέφωνα να διατίθενται στην αγορά με εγκατεστημένους δέκτες ψηφιακού ραδιοφώνου επειδή η εμπειρία του streaming ραδιοφώνου στα κινητά τηλέφωνα είναι φτωχή.

Η Helen Boaden δήλωσε ότι το ραδιόφωνο έδωσε τη μάχη για την προσέλκυση της προσοχής του νεανικού ακροατηρίου.
“Όπως γνωρίζετε, όσοι προσπαθήσατε να ακούσετε ραδιόφωνο μέσω κινητών τηλεφώνων, το buffering, οι χρεώσεις δεδομένων και το σόκ από τον λογαριασμό είναι τα συνηθισμένα προβλήματα. Δεν είναι πλέον αρκετά καλή αυτή η ακρόαση και οι νέοι δεν θα ενδιαφέρονται γι’ αυτήν.”δήλωσε η ίδια.

 

Τα σχόλια της κας. Boaden στο Radio Festival του Salford, έρχονται καθώς η Ευρωπαϊκή Ραδιοφωνική Βιομηχανία ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με κατασκευαστές φορητών συσκευών περί της εγκατάστασης chips ψηφιακού ραδιοφώνου ως standard.

“Μαζί, με μία συμμαχία των ραδιοφωνικών broadcasters σε όλον τον κόσμο, αναπτύσσουμε νέα πρότυπα για να μετασχηματίσουμε αυτήν την εμπειρία και για να ενθαρρύνουμε τους κατασκευαστές να εμπεριέχουν το ψηφιακό ραδιόφωνο στα τηλέφωνα τους, ως τμήμα μίας standard προσφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο,” δήλωσε η ίδια.

Ως τώρα, η ενσωμάτωση DAB δεκτών περιορίζεται σε λίγα μοντέλα κινητών τηλεφώνων.

 

Στην Αυστρία, σημαντικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί αποσύρουν τις ενστάσεις τους αναφορικά με το DAB+.

Ιδιωτικοί και Δημόσιοι Ραδιοφωνική Σταθμοί (ORF) στην Αυστρία έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι τα FM έχουν οροφή ως προς τα έσοδα που μπορούν να δημιουργήσουν για τους Ραδιοφωνικούς Broadcasters και το DAB+ προβάλει ως μία σοβαρή λύση για όσους ασχολούνται με το Ραδιόφωνο σε αυτήν τη χώρα.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ένωσης των Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών της χώρας (VOP), κος. Klaus Schweighofer, δήλωσε στο περιοδικό Horizont, “Το καλοκαίρι του 2012 ξεκίνησε ένας δύσκολος διάλογος αναφορικά με το DAB+. Αποτελεί ψευδαίσθηση πως τα FM θα ζήσουν για πάντα και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για μία επιθετική κίνηση. ”

Θυμίζουμε ότι δοκιμαστικές εκπομπές στην Αυστρία έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια και ολοκληρώθηκαν μάλλον με έντονο προβληματισμό το 2008.
Όμως οι δοκιμαστικές εκπομπές DAB+ από Ιδιωτικούς Σταθμούς της Βιέννης θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2013.

Υπάρχει ήδη ένα Κέντρο Εκπομπής DAB+ στην Αυστρία (Pfander, Bregenz, Λίμνη Constance), υπερασπίζοντας το δικαίωμα αυτής της χώρας να εκπέμπει ραδιόφωνο, ψηφιακά. Στην ίδια περιοχή, τα γειτονικά Κράτη (Γερμανία και Ελβετία) έχουν ήδη αναπτύξει δυναμική δραστηριότητα ως προς το DAB+, με τους Ελβετικούς Δημόσιους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς να χρησιμοποιούν για την εκπομπή τους το κανάλι 12C, ενώ οι Ιδιωτικοί Ελβετικοί Σταθμοί χρησιμοποιούν το κανάλι 7D, τους Γερμανικούς Δημόσιους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς να χρησιμοποιούν το κανάλι 8D και τους Ιδιωτικούς Γερμανικούς Σταθμούς να αξιοποιούν τα κανάλια 11D και 12B.

Είναι βέβαιο ότι με την πίεση που ασκείται από την ισχυρή ανάπτυξη της εκπομπής DAB+ των γειτόνων της Αυστρίας, οι Ιδιωτικοί και Δημόσιοι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί της εν λόγω χώρας θα αναγκαστούν να πράξουν το ίδιο. Είναι πρόδηλο γιατί θα συμβεί τούτο!

Άλλωστε κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην χώρα μας, όταν η Τουρκία, η FYROM και κάποιοι άλλοι καλοί γείτονες μας θα προηγηθούν, όπως διπλωματικοί και άλλοι κύκλοι μας αναφέρουν, της μετάβασης στο Ψηφιακό Ραδιόφωνο!

Ελπίζουμε να μην είμαστε οι τελευταίοι και σε τούτο, διότι έρχεται και η σύνοδος της ITU (World Radiocommunication Conference 2015/WRC-15) στη Γενεύη της Ελβετίας, 2 έως 27 Νοεμβρίου 2015, με απρόβλεπτες εξελίξεις ως προς το ραδιοφάσμα της περιοχή μας.

Πηγές:BBC, Περιοδικά Horizont και Radio Magazine,radiotvlink

.