Ομογενείς θέλουν να ξεφορτωθούν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα …

18 Νοεμβρίου 2013

Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά στην κυριολεξία ΕΘΝΙΚΟ.

Οι φόροι στα ακίνητα, οι αλλαγές φορολογικής νομοθεσίας και τα γραφειοκρατικά προβλήματα είναι τα βασικά αίτια. Μαζί με τα σπίτια θα χαθούν κι οι ρίζες με τη γενέτειρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων στο τρίτο τρίμηνο του 2013 υποχώρησαν κατά 11,6%, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής από την αρχή της χρονιάς στο 10,9%. Η εξέλιξη αυτή, στην οποία αν συνυπολογιστεί η μεγάλη διόρθωση των τιμών των ακινήτων που ξεκίνησε την τελευταία τριετία, αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων, δανειολήπτες αλλά και τράπεζες, καθώς στο διάστημα αυτό τα ακίνητα έχουν χάσει περίπου το 1/3 της αξίας τους.

Θα ανέμενε κανείς ότι μία τέτοια σημαντική μείωση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα θα αποτελούσε κίνητρο για τα εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς – και κυρίως της περισσότερο εύπορης Αμερικής – οι οποίοι θα έσπευσαν να αγοράσουν σε δελεαστικές τιμές.

Όμως για τους λόγους που θα εξηγήσουμε συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πληθαίνει ο αριθμός Ελληνοαμερικανών οι οποίοι θέλουν να ξεφορτωθούν όσο-όσο σπίτια, διαμερίσματα και οικόπεδα. H κύρια πηγή της ανησυχίας τους είναι οι νέοι φόροι και τα χαράτσια ακινήτων κι οι συνεχείς αλλαγές τους, τις οποίες αδυνατούν να παρακολουθήσουν.

Μιά μεσήλικα ομογενή , ιδιοκτήτη ακινήτων στην Ελλάδα , περιγράφει χαρακτηριστικά  την φορολογική του κατάστασή

«Κάποια από τα ακίνητα ενοικιάζονται και μου αφήνουν εισόδημα. Ο εξάδελφός μου που μαζεύει τα νοίκια τα καταθέτει στην τράπεζα και όταν κάνω φορολογική δήλωση τα δηλώνω και πληρώνω το φόρο που μου αναλογεί. Αυτά μέχρι πρόπερσι.

Από πέρυσι πρέπει να κάνω παγκόσμια φορολογική δήλωση και δήλωση αποφυγής διπλής φορολογίας. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ή όχι. Έπειτα ήλθαν τα χαράτσια μέσω της ΔΕΗ. Φέτος ο φόρος ακινήτων κι επειδή έχω ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ ακούω ότι θα φορολογηθώ διπλά. Με κάτι χωράφια/οικόπεδα στο χωριό δεν ξέρω τι θα γίνει».

«Τα πράγματα έχουν γίνει περίπλοκα. Εκανα πάντοτε ατομική φορολογική δήλωση, τώρα για να μειώσω το ποσό των 300.000 δολαρίων πρέπει – μου είπαν – να κάνω από κοινού με τη σύζυγό μου, κάτι που δεν είχα πριν ανάγκη. Αυτή δεν έχει καν ΑΦΜ (αριθμό φορολογικού μητρώου) και πρέπει τώρα να τρέχουμε και γι’ αυτό. Και μάλλον δεν προλαβαίνουμε φέτος και το καλοκαίρι αντί διακοπών θα τρέχουμε σε εφορίες και σε λογιστές, Θέλω να κληρονομήσουν τα παιδιά μου σπίτια και ρίζες στην Ελλάδα, όχι μπελάδες».

Να σημειώσω πως τόσο στο θέμα της δήλωσης για αποφυγή διπλής φορολογίας, όσο και στις συχνές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, η ελληνική πολιτεία δεν φρόντισε να ενημερώσει, όχι την Ομογένεια, αλλά ούτε τα Γενικά Προξενεία, τα οποία μετά τη γενική κατακραυγή ζήτησαν κι έλαβαν ενημέρωση.

Μέλη της κυβέρνησης (πχ ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μιταράκης) έρχονται συνεχώς και βλέπουν μελλοντικούς επενδυτές πουλώντας ελληνικό success story. Δεν φρόντισε όμως κανείς τους να ενημερώσει την Ομογένεια και θα δούμε και στον τομέα αυτό, άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, να θέλουν να τα μαζέψουν και να φύγουν.

Εμείς που γεννηθήκαμε στην Ελλάδα, λίγο – πολύ θα καταφέρουμε να βρούμε έπειτα από κόπο την άκρη. Τα παιδιά μας τι θα κάνουν; Αν έχουν παντρευτεί μη Ελληνα/Ελληνίδα, πως θα ζητούν από τους/τις συζύγους τους να τρέχουν στην Ελλάδα να εκδώσουν ΑΦΜ; Ποιόν συγγενή θα έχουν να τρέχει για τις υποθέσεις τους;

Κι ενώ κανείς Ελληνοαμερικανός δεν θα βαρυγκωμήσει για λίγες εκατοντάδες ευρώ παραπάνω το χρόνο σε φόρους, την άγνοια, την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία δεν την αντέχει. Γι’ αυτό και φοβούμαι τα σημερινά κρούσματα πωλήσεων ακινήτων από ομογενείς κινδυνεύουν να μετατραπούν σύντομα σσε ρεύμα.

Μία συνέπεια για την Ομογένεια, της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, είναι πως τα ακίνητα που κληρονόμησαν από τους γονείς/παππούδες τους ή αγόρασαν οι Ομογενείς, είναι για πολλούς οι μόνοι σίγουροι δεσμοί που έχουν με τη γενέτειρα. Κι αν τα πουλήσουν, θα δούμε να χάνεται ένας Ελληνισμός της Διασποράς, στην κυριολεξία για μια χούφτα δολάρια.

Δυστυχώς, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, κανείς από τους παρισταμένους στη συγκέντρωση στο προξενείο δεν το ήγειρε. όμως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ομογένειας.

Ας το δει η κυβέρνηση κι ας πράξει ανάλογα. Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά στην κυριολεξία ΕΘΝΙΚΟ.

greeknewsonline.

 

.