H Κρίση στα Ιμια -Εθνική ταπείνωση

31 Ιανουαρίου 2014

IMIA1996Η επέτειος  της εθνικής ταπείνωσης!

Και οι απίστευτες λεπτομέρειες από τον Τούρκο  διοικητή της ομάδος SAT που αποβιβάστηκε στα Ίμια

Αφιέρωμα του  ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον, Λάμπρου Παπαντωνίου, για το τι συνέβη το κρίσιμο βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, της ελληνοτουρκικής κρίσης στα Ιμια που ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια, και βρίσκονται στα Ελληνικά θαλάσσια ύδατα, Ανατολικά της Κάλυμνο.

Μιας κρίσης που έπιασε πολύ κόσμο στον ύπνο κι έδειξε πολλά για την ποιότητα των πολιτικών μας ανδρών.

 

Κι όμως, το πράγμα «μύριζε» έντονα μια εβδομάδα ενωρίτερα, όταν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών αντάλλασσαν οργισμένες ανακοινώσεις, με αφορμή τις σημαίες που ανεβοκατέβαιναν από το βράχο,δυστυχώς από ανεύθυνα πρόσωπα που δεν μπήκαν καν στο κόπο να διαβάσουν τι προνοεί το διεθνές δίκαιο, ότι σηκώνεις σημαία μόνο εκεί που υπάρχει οίκημα.

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντί να λάβει σαφή θέση – στο κάτω-κάτω οι αμερικανικοί χάρτες έδειχναν τα Ιμια ελληνικά – έπαιζε όλη την εβδομάδα τον Πόντιο Πιλάτο. Κι εκεί που η Ελλάδα μιλούσε για διεθνές δίκαιο και συμφωνίες, ήλθε η ψυχρολουσία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με μία δήλωση του εκπροσώπου του , τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, που ουσιαστικά έδινε το πράσινο φως στην Άγκυρα.

«Aξιώσεις που αφορούν τη νήσο (Iμια) έχουν εγερθεί δια της διπλωματικής οδού και από τις δύο χώρες στο πλαίσιο διεθνών συνθηκών και άλλων νομικών εγγράφων. Eχουμε προτρέψει την Eλλάδα και την Tουρκία να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να διευθετήσουν ζητήματα, που αφορούν το Aιγαίο μέσα από διαπραγματεύσεις και διάλογο».

Μια βραδιά αγωνίας

Το βράδυ της 30 Ιανουαρίου, στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, συνάντησα το Λάμπρο Παπαντωνίου σε κατάσταση κρίσης. Είχε πληροφορηθεί ότι η Ουάσιγκτον είχε δώσει το πράσινο φως για τουρκική επέμβαση. Μίλησα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά επαναλάμβανε τη γνωστή δήλωση της προηγουμένης.

Γύρω στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) προσέγγισα τον ομογενή λομπίστα Άντριου Μανάτο ήταν έντονα νευρικός κι αναζητούσε επίμονα να συνομιλήσει με κάποιον Έλληνα διπλωμάτη. Του μετέφερα τις πληροφορίες τις οποίες και επιβεβαίωσε. Μου είπε πως μόλις είχε συνομιλήσει με το Χόλμπρουκ, που του ανέφερε πως αν μέχρι τις 8 το βράδυ (3 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα) δεν βρισκόταν λύση, οι Τούρκοι θα επενέβαιναν στρατιωτικά στα Ιμια.

Ξανά μπροστά μου ο Λάμπρος, που βρήκε εν το μεταξύ τον Έλληνα επιτετραμμένο, ο οποίος και αναχώρησε εσπευσμένα για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και γύρω στις 6:30 έστελνε το απόρρητο τηλεγράφημα με όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Κι όμως ήξεραν

Η ανταπόκρισή μου με όλες τις σχετικές πληροφορίες παίχθηκε στην Αθήνα στη 1 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ζητήθηκε επιβεβαίωση των πληροφοριών από Πεντάγωνο και Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά εκείνη την ώρα οι αρμόδιοι ήταν άφαντοι. Μόλις είχαν εγκαταλείψει τα παράθυρα των καναλιών, όπου έτρωγαν την ώρα τους, αντί να συσκέπτονται. Οι συσκέψεις έγιναν αρκετά αργότερα, όταν οι Τούρκοι, πιστοί στο τελεσίγραφό τους, πάτησαν τα Ιμια. Τότε, οι φαιδροί στρατηγοί και ναύαρχοι πρότειναν βομβαρδισμούς κι αποβάσεις, που θα μας έβαζαν σε ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Εκείνο ωστόσο το ερώτημα που έχω και παραμένει αναπάντητο είναι, γιατί αγνοήθηκε το τουρκικό τελεσίγραφο και δεν λήφθηκαν μέτρα αποτροπής μιάς εισβολής.

Η συνέχεια
Απ’ εκεί και μετά ως ανταποκριτές ελληνικών μέσων ενημέρωσης ζήσαμε ένα αλαλούμ. Θα θυμάστε ότι η προσοχή όλων στην Ελλάδα ήταν στραμμένη στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Και με το κυβερνών κόμμα χωρισμένο στα τρία (Σημίτης, Τσοχατζόπουλος, Αρσένης), η μία ομάδα υπονόμευε την άλλη.

Δεν θα ξεχάσω την επιμονή στελέχους της ομάδας Αρσένη (τότε υπουργός Αμυνας), το οποίο επέμενε να μας περάσει την πληροφορία (που δεν μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε), ότι ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος είχε δεχθεί την αποστρατικοποίηση των νησιών. Τελικά, βρήκαν κάποιους συναδέλφους στην Ελλάδα και την Αμερική που έπαιξαν τη χαλκευμένη είδηση. Κι εμείς που υπεύθυνα δεν την μεταδώσαμε, ακούσαμε τον εξάψαλμο.

 

helikopter gr-imiaΈδωσαν  την ζωή τους   ηρωικά για την πατρίδα τρεις αξιωματικοί  σε μια αποστολή αυτοκτονίας ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτορας Γιαλοψός, ενώ οι συγγενείς τους 18 χρόνια μετά ζητούν να πληροφορηθούν τι ήταν οι τρύπες στην άτρακτο του ελικοπτέρου  ΠΝ 21 της φρεγάτας “Ναυαρίν” και ένας  ψυχοπαθής Πρωθυπουργός της Ελλάδος ο Κ.Σημίτης να δηλώνει με υπερηφάνεια στην βουλή  λίγες  ώρες  αργότερα , “ευχαριστώ τους Αμερικάνους!”

 

Ελεύθεροι κι ωραίοι

Δεν ξέρω τι διδάγματα μπορεί κανείς να βγάλει απ’ εκείνη τη φοβερή βραδιά. Και για τους πολιτικούς και για τους δημοσιογράφους. Στην Ελλάδα ουδείς πλήρωσε για την ταπείνωση. Μάλλον μόνο ο τότε αρχηγός της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ πλήρωσε, γιατί έκανε το λάθος να επιτεθεί στους Αμερικανούς για τη στάση τους και το Σημίτη για το ευχαριστώ   από την βουλή προς τον Κλίντον. Έχασε και τις εκλογές και την προεδρία.

Από τους δημοσιογράφους, κάποιοι που δέχθηκαν να γίνουν κουβαλητές των Αμερικάνων έγιναν φίρμες, κάποιοι, όπως ο Λάμπρος Παπαντωνίου, πλήρωσαν με τη δουλειά τους, την εμμονή τους για την αναζήτηση της αλήθειας.

Όμως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

 

Και οι απίστευτες λεπτομέρειες από τον Τούρκο  διοικητή της ομάδος SAT που αποβιβάστηκε στα Ίμια

Ο επιτελικός πλοίαρχος (Deniz Kurmay Albay) Ali Türkşen, του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, δικάζεται στο 12ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης (İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde) για συμμετοχή στο “Σχέδιο Κλωβός” (“Kafes Eylem Planı”) και στο Σχέδιο Δολοφονίας Ναυάρχων (“Amirallere Suikast”) με βάση τα οποία αξιωματικοί που ανήκαν κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό, θα πραγματοποιούσαν ένοπλες προβοκατόρικές ενέργειας, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ο Τούρκος ανώτερος επιτελικός αξιωματικός, που διετέλεσε και Διοικητής του Συγκροτήματος Υποβρυχίων Καταστροφών (SAT Grup Komutanı) το διάστημα 1990-1997, στη διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

“Ο αρχηγός του ΤΠΝ, ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ (Özden Örnek), με διέταξε να γράψω σε ένα βιβλιαράκι τα όσα έζησα ως διοικητής της ομάδος που αποβιβάστηκε στο Καρντάκ. Αν διαβάσετε αυτό το βιβλίο θα καταλάβετε γιατί δεν είναι δυνατόν ποτέ ένας από μας να γίνει τρομοκράτης. Στις 30 Ιανουαρίου 1996, στις 21:33, εμείς πληρώσαμε από τη τζέπη μας τη βενζίνη για το φουσκωτό που μας έβγαλε στο Καρντάκ.

 

 

APODIXIΤο βράδυ εκείνο αγοράσαμε βενζίνη με την πιστωτική κάρτα του Ερτζάν Κιρίτστεπε (Ercan Kireçtepe), που τη στιγμή αυτή βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας. Η απόδειξη (φώτο)από εκείνη τη συναλλαγή είναι εδώ. Όλοι βάλαμε λεφτά από τη τζέπη μας εκείνη τη νύχτα και αγοράσαμε από το παντοπωλείο ψωμί, και τυρί. 

Εκείνο το βράδυ, στις 01:40 αποβιβαστήκαμε στη βραχονησίδα. Και σήμερα δικαζόμαστε σ’ αυτό το δικαστήριο. Ο τότε αρχηγός του ΠΝ, Ναύαρχος Γκιουβέν Έρκαγια (Güven Erkaya), εκείνο το βράδυ μου τηλεφώνησε και μου είπε: ‘Παιδί μου, ακόμα δεν είστε έτοιμοι;’ Φυσικά τον πίεζε η Τανσού Τσιλέρ.

Εμείς αγοράσαμε βενζίνη με την πιστωτική του Ερτζάν Κιρίτστεπε και έτσι ξεκινήσαμε με το φουσκωτό. Φυσικά, τότε όλοι και τί δεν θα δίνανε για αν είναι στη θέση μας.

Τώρα όμως, δυο από τα άτομα που αποβιβαστήκαμε τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996 στη βραχονησίδα Καρντάκ και υψώσαμε την τουρκική σημαία, υποστέλλοντας την ελληνική, εγώ και ο Ερτζάν Κιρίτστεπε, δικαζόμαστε σ’ αυτήν την αίθουσα. Πως φθάσαμε εδώ δεν γνωρίζω.”

Ο Τούρκσεν, κατά την απολογία του, έδειξε στο δικαστήριο την απόδειξη από την πιστωτική με την οποία αγόρασαν βενζίνη αξίας 16 εκατ. 730 χιλιάδων λιρών Τουρκίας.

Οι πληροφορίες που αναφέρει ο Τούρκος αξιωματικός είναι συγκλονιστικές, γιατί αποδεικνύεται ότι το βράδυ της Τραγωδίας των Ιμίων μας κυβερνούσαν πολιτικοί ανίκανοι να χειριστούν μια κρίση που είχαμε σαφώς το πάνω χέρι, και υποχώρησαν, εκχωρώντας στον εχθρό εθνικό έδαφος. Έναν εχθρό του οποίου οι βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μικρή Ίμια με βενζίνη που πλήρωσαν οι ίδιοι και αντί για υπηρεσίακή ξηρά τροφή, είχαν μαζί τους ψωμί και τυρί που αγόρασαν από τον …παντοπώλη.

Μπροστά σε έναν τέτοιο εχθρό υποχωρήσαμε και κάτω από τέτοιες συνθήκες υποστήκαμε μια τεράστια εθνική ήττα.
Να τους δικάσουμε και να τους καταδικάσουμε για εσχάτη προδοσία.

πληρ, από

greeknewsonline ,
klassikoperiptosi.blogspot
infognomonpolitics.blogspot.

.