Μας κυβερνούν τα άλαλα και τα μπάλαλα.

29 Απριλίου 2014

poioi mas kuvernounΓράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Ο νεοφιλελευθερισμός ως ιδεολογική και πολιτική αντίληψη, γεννήθηκε την δεκαετία του ’40 από τον Οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν, γιο Ουγγροεβραίων μεταναστών και είναι η απόλυτη έκφραση ενός άκρατου οικονομικού φιλελευθερισμού.

Ο νεοφιλελευθερισμός βασίζεται στο δόγμα για περισσότερο ελεύθερη αγορά, δηλαδή περισσότερο καπιταλισμό και λιγότερο κράτος. Για τον λόγο αυτό μαρξιστές διανοητές θεωρούν τον νεοφιλελευθερισμό ως το μέσον μετάβασης των κοινωνιών στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Αυτή την ιδεολογία της εποχής μας, της οικονομικής επανάστασης των ελεύθερων αγορών, πολλοί οικονομολόγοι την ονόμασαν «ο καπιταλισμός της καταστροφής».

Το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού διατυμπάνιζε, ψευδώς, πως η παγκόσμια επιβολή του κινήματος θα ήταν ειρηνική.

Αντίθετα, επανειλημμένα εκμεταλλεύτηκε τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλει τις ακραίες πολιτικές του. Αυτό το μέγα ψεύδος καταρρίφτηκε από τη στιγμή κατά την οποία η πρώτη χώρα όπου εφαρμόστηκαν αυτές οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ήταν η Χιλή του 1973. Τότε, δηλαδή, που ο Πινοσέτ επιβάλλοντας στυγνή δικτατορία στη χώρα, ανάτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση Σαλβαδόρ Αγιέντε και την αιματοκύλησε οδηγώντας την στην καταστροφή με τη ραγδαία εξάπλωση της ανεργίας και την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτές οι πολιτικές αντιλήψεις εφαρμόστηκαν και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα στην λατινική Αμερική, αλλά και στο σημερινό Ιράκ.

Επιπρόσθετα, στον  Φρίντμαν αποδίδεται η θεωρία του δόγματος του σοκ ή της θεραπείας σοκ η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι μια οικονομική κρίση ή ένα γεγονός καταστροφής ή πολέμου είναι η ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε ένα κράτος.

Η επιτυχία της πολιτικής αυτής βασίζεται στο γεγονός ότι ο φόβος και οι ενοχές για τα αποτελέσματα της κρίσης ή της καταστροφής κάνει τους πολίτες ανεκτικούς και απαθείς σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι κάτι άλλο χειρότερο έρχεται.

Αρκετοί πιστεύουν πως ο νεοφιλελευθερισμός έφτασε στο απόγειό του στις ΗΠΑ μετά την πτώση της προεδρίας του Κάρτερ, επί προεδρίας Ρόλαλντ  Ρίγκαν (ο Φρίντμαν ήταν βασικός οικονομικός σύμβουλός του) και την ανάληψη της διοίκησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεμάτων από τον Πολ Βόλκερ. Η επιτυχία της πολιτικής Βόλκερ άνοιξε το δρόμο για την παγκόσμια απήχηση και υιοθέτηση των ιδεών του Νεοφιλελευθερισμού.

Όπως, επίσης, στη Μεγάλη Βρετανία επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία εφάρμοσε πιστά έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό και γιαυτό της αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός της «σιδηράς κυρίας». Στο πλαίσιο αυτού του νεοφιλελευθερισμού έγινε και ο πόλεμος στα νησιά Φώκλαντ. Αυτή η ισοπεδωτική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού προκάλεσε και τη γενική απορύθμιση των αγορών και την οικονομική κρίση του 2008.

Στην πατρίδα μας σήμερα, από την κυβέρνηση Σαμαρά εφαρμόζεται πιστά ο νεοφιλελευθερισμός μέσω των εκβιαστικών τεχνικών της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και της ΕΕ της Μέρκελ. Η μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα αντιμετωπίζεται με το δόγμα του σοκ. Τα επιθυμητά, γι΄αυτούς αποτελέσματα, αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ελλάδα, είναι η επιβουλή του νεοκαπιταλισμού της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε, πολλοί, μεταξύ αυτών και ο υπογράφων αναφέραμε κατά το παρελθόν πως χρησιμοποιείται η πατρίδα μας ως πειραματόζωο της ΕΕ για την επιβολή του νεοφιλελευθερισμού. Επιπρόσθετα ισχυρίστηκα στο παρελθόν και εξακολουθώ να πιστεύω πως σ΄αυτό το πλαίσιο μεταχειρίζεται η ΕΕ την Ελλάδα, δηλαδή ως δανειολήπτη και όχι ως ισότιμο εταίρο.

Μέσα στα χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων, τα οποία είναι εργαλεία του νεοφιλελευθερισμού, διαπιστώνουμε τα τραγικά έως εγκληματικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Σ΄ αυτά τα χρόνια, πολιτικοί τρομοκράτες, συνέθλιψαν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. Περιέκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις, τα επιδόματα πολύτεκνων οικογενειών, τα επιδόματα της μητρότητας και οδηγούν καθημερινά στην ανεργία χιλιάδες γυναίκες, ενώ όσες έχουν ακόμη εργασία υπόκεινται σε εξαντλητικά ωράρια και σε αρκετές περιπτώσεις κακομεταχειρίζονται από τους εργοδότες τους.

Νεκρώνουν την Ελλάδα μας, απαγορεύοντας τις γεννήσεις Ελλήνων αφού θεωρούν τα παιδιά τεκμήριο και καταργούν το επίδομα γάμου στα νέα ζευγάρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, 4 στις 10 γυναίκες να μην κάνουν παιδί! Έχουμε 9 μόνο γεννήσεις ανά 1000 κατοίκους. Στο 2012 είχαμε 85 χιλ. γεννήσεις Ελληνόπουλων και 15 χιλ. γεννήσεις από γυναίκες λαθρομεταναστών. Σε 6 χρόνια θα έχουν κλείσει τα μισά σχολεία.

Διαλύουν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας, τη μεσαία αστική τάξη, δια μέσω και της δραστικής επιβολής φορομπηχτικών μέτρων που αυξάνουν ραγδαία την ανεργία και υποβαθμίζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αναγκάζουν τους νέους μας σε μετανάστευση και μετατρέπουν τη χώρα σε μια χώρα γερόντων και πολλών λαθρομεταναστών. Εξισλαμίζουν την πατρίδα μας. Διαπράττουν συνειδητά γενοκτονία κατά του Έθνους των Ελλήνων.

Αυτή,  λοιπόν, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής από την Μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, πως αλλιώς λέγεται εκτός από Εσχάτη Προδοσία κατά της πατρίδας και του λαού της; Δεν είναι Εσχάτη Προδοσία όταν εξακολουθούν να τρομοκρατούν τον λαό μας ισχυριζόμενοι πως θα είναι καταστροφή η έξοδός μας από την ΕΕ και το ευρώ; Ποιος μας οδήγησε στην σημερινή αποσυνθετική κατάσταση; Δεν μας οδήγησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το «σκληρό» νόμισμα του ευρώ, κατά Σημίτη;

Συνεπώς, στόχος του νεοφιλελευθερισμού και των εξουσιοδοτημένων εργαλείων τους είναι μετά την απόλυτη εξαθλίωση των πολιτών και την πώληση σε τρίτους της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, ο τεμαχισμός της πατρίδας μας σε μικρά κρατίδια, δηλαδή η κοσοβοποίησή της.  Ναι, όσο απίστευτο και να φαίνεται, τόσο πραγματικό είναι! Μετατρέπουν την Ελλάδα σε Κόσσοβο.

  • Την Θράκη μας διαφεντεύει το Τούρκικο Προξενείο της Κομοτηνής και η πλειάδα «Τούρκικων» οργανώσεων, που δρουν ανενόχλητες παρά τις ανέκκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που τις έχει κηρύξει παράνομες. Η κυβερνητική ανοχή, ατολμία και αδιαφορία (όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων) επιτρέπει στην Τουρκία να διεισδύει οικονομικά στην Θράκη μας και να κηδεμονεύει τον χειμαζόμενο πληθυσμό της. Ο πληθυσμός της Μουσουλμανικής μειονότητας αυξάνεται ραγδαία σε αντίθεση με τον Χριστιανικό πληθυσμό που έχει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.
  • Το  όνομα της Μακεδονίας το έχουμε ήδη εκχωρήσει στους γυφτοσκοπιανούς και απομένει μόνο ο γεωγραφικός προσδιορισμός.
  • Οι Αλβανοί καθημερινά εγείρουν θέμα «Τσαμουριάς» και θέτουν ως πρώτο ζήτημά τους στους Διεθνείς οργανισμούς την διεκδίκηση από μέρους τους, εδαφών της Θεσπρωτίας.
  • Η κυριαρχία μας στο Αιγαίο καθημερινά αμφισβητείται από τους Τούρκους και η παραβίαση του εναέριου χώρου μας από τα τουρκικά μαχητικά γίνεται καθημερινά, υπενθυμίζοντάς μας την αποδοχή μας περί γκρίζων ζωνών στην περιοχή των Ιμίων και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη ισχύει το “casusbelli”.

Ωστόσο, όλοι τους, ντόπια και ξένα πολιτικά νεοφιλελεύθερα παχύδερμα, παραγνωρίζουν πως η μήτρα της Ελληνίδας μάνας δεν θα πάψει ποτέ – όσο και να το προσπαθούν – να γεννά Σπαρτιάτισσες, οι οποίες θα παραδίδουν την ασπίδα στα παιδιά τους παροτρύνοντάς τα «ή ταν ή επί τας».

Δεν θα πάψει να γεννά Σουλιώτισσες, οι οποίες θα σέρνουν το χορό του Ζαλόγγου προκειμένου να μην υποταχτούν στον κατακτητή. Δεν θα πάψει να γεννά γυναίκες Ηπειρώτισσες «ξαφνιάσματα της φύσης, εχθρέ γιατί δεν ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις». Δεν θα πάψει να γεννά Κολοκοτρωναίους, Καραϊσκάκηδες, Μποτσαραίους. Δεν θα πάψει να γεννά Φεραίους που θα βροντοφωνάζουν «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».

Δυστυχώς, στις ημέρες μας, έμελλε να επαληθευτεί η προφητεία του ιεραπόστολου της Ορθοδοξίας Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος είχε πει: «Μια μέρα θα μας κυβερνούν τα άλαλα και τα μπάλαλα».

Άλλωστε, ήδη ο Ελληνικός λαός στέλνει μηνύματα προς όλους αυτούς τους  αμοραλιστές, όργανα της νέας τάξεως πραγμάτων και της παγκοσμιοποίησης, πως «ο τράχηλος του Έλληνα ζυγό δεν υπομένει» και πολύ σύντομα θα ανατρέψει τις πολιτικές τους και θα τους εξοστρακίσει από την πατρίδα.

egerssi@otenet.gr
apostoloupanos.gr

 

  “Ξέρετε, είναι μυστήριο γιατί μερικοί νομίζουν ότι οι πολιτικές του Ρούζβελτ μας έβγαλαν από την Κρίση. Το πρόβλημα ήταν ότι είχαμε αχρησιμοποίητες μηχανές και ανθρώπους. Πώς τους φέρνεις μαζί δημιουργώντας βιομηχανικά καρτέλ και διατηρώντας τις τιμές και τους μισθούς ψηλά;“…  Μίλτον Φρίντμαν (2006) 

.