Να αποσυρθή η εγκύκλιος της ντροπής που θέλει τους προξενικούς υπαλλήλους να καρφώνουν Έλληνες στο «Ιμιγκρέισον»!

27 Μαΐου 2014

KATADOTISUnited-States-Citizenship-and-Immigration-ServicesELLINIKI DHMOKRATIAΑν είστε παράνομος στην Αμερική και χρειάζεστε κάτι από τα κατά τόπους προξενεία της Ελλάδος, να το σκεφτήτε καλά πριν περάσετε το κατώφλι τους,  you still enter at your own risk!…..

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Ακούμε και διαβάζουμε για απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας από μέρους της Ελλάδος χωρίς, φυσικά, να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία επειδή αφενός τίποτα δεν μας εκπλήσσει πλέον κι’αφετέρου δεν λείπουν τα στοιχεία της υπερβολής και άκρατης συνωμοσιολαγνείας αναφορικά με τέτοιου είδους θέματα.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως μιλάμε για ενδεχόμενο κρούσμα απεμπόλησης εθνικής κυριαρχίας στις εδώ προξενικές αρχές της Ελλάδος κι’αυτό δεν είναι καθόλου αστείο γιατί πέραν από τη συμβολική πτυχή του μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες στη ζωή πραγματικών ανθρώπων.

Στάλθηκε λοιπόν εγκύκλιος από το Υπουργείο Εξωτερικών που καλεί τους προξενικούς υπαλλήλους να καταδίδουν στην αμερικανική μεταναστευτική υπηρεσία Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στην Αμερική παράνομα και έρχονται σε επαφή με τα προξενεία!

Μ’άλλα λόγια, η Ελλάδα απαιτεί από τους υπαλλήλους της να γίνουν καταδότες, σπιούνοι, και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους όπως είναι οι κατά τόπους προξενικές αρχές.

Αντί της παροχής αρωγής και άλλου είδους βοήθειας, το ελληνικό κράτος συνιστά, αν όχι διατάζει, την παράδοση πολιτών του στις αρχές ξένης χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Οταν μου έγινε η σχετική καταγγελία δεν πίστευα στα αυτιά μου, γιατί δεν περίμενα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι αλήθεια.

Μέχρι που μου το επιβεβαίωσαν προξενικοί υπάλληλοι (για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύω τα ονόματά τους, αλλά μπορείτε και εσείς να τηλεφωνήσετε και να ρωτήσετε) οι οποίοι μου είπαν ότι και οι ίδιοι αισθάνονται ντροπή για αυτό, αλλά τί μπορούν να κάνουν;

Προς τιμήν τους, κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να εφαρμόζουν την εγκύκλιο (παρότι η ύπαρξή της χρησιμεύει ως απειλή για κάποιους που πάνε εκεί και το παίζουν λίγο «ατίθασοι», τους λένε δηλαδή ότι αν δεν ηρεμήσετε θα σας καταγγείλουμε στο «Ιμιγκρέισον» – επί κυρίαρχου ελληνικού εδάφους αυτό!) και έτσι δεν είχαμε μέχρι στιγμής ακραία κρούσματα, με συλλήψεις, απελάσεις κοκ.

Φανταστείτε τώρα, κάποιοι να ζουν εδώ παράνομα για χρόνια, να έχουν οικογένειες, παιδιά σε σχολεία, επιχειρήσεις, εκκρεμότητες κοκ, να πάνε στο προξενείο για μια ανανέωση ή φορολογική διεκπεραίωση και να τους περιμένει το «Ιμιγκρέισον» στην πόρτα να τους αλυσοδέσει και να τους απελάσει χωρίς να έχουν το δικαίωμα να γυρίσουν πίσω για τουλάχιστον δέκα χρόνια!

Και καλά, το αμερικανικό κράτος κάνει τη δουλειά του, εφόσον υπάρχουν νόμοι πρέπει να εφαρμόζωνται, αλλά να πάνε από καταγγελία ελληνικής υπηρεσίας που βρίσκεται εδώ για να τους βοηθάη υποτίθεται;

Και τί γίνεται αν τυχόν ασυνείδητοι υπάλληλοι θελήσουν να κάνουν ζημιά σε κάποιους ανθρώπους; Θα πούνε μετά ότι απλά έκαναν τη δουλειά τους!

Πέραν από αυτό όμως, και μόνο που υπάρχει τέτοια εγκύκλιος είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και δείχνει πώς η χώρα αντιλαμβάνεται την έννοια της εθνικής της κυριαρχίας και πόσο σέβεται του πολίτες της όπου κι’αν βρίσκωνται.

  • Αλήθεια, υπάρχει ανάλογη εγκύκλιος προς την αμερικανική πρεσβεία των Αθηνών από το αμερικανικό κράτος, όσοι συμπολίτες μας είναι στην Ελλάδα παράνομα (υπάρχουν και τέτοιοι, έχω γνωρίσει μερικούς προσωπικώς) να τους καταδίδουν οι προξενικοί υπάλληλοι στις ελληνικές μεταναστευτικές αρχές.
  • Και στη βάση ποιάς λογικής, Ελληνες προξενικοί υπάλληλοι θα καταδίδουν Ελληνες πολίτες σε υπηρεσίες ξένης χώρας τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν παρανομήσει στην Ελλάδα και πήγαν στο ελληνικό προξενείο για κάποια υπόθεση εμπιστευόμενοι το γεγονός ότι είναι κυρίαρχος ελληνικός χώρος όπως οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του δημοσίου;
  • Ποιές λογικές εξυπηρετεί αυτή η εγκύκλιος και ποιές ανάγκες την έχουν υπαγορεύσει; Να απαντήση το Υπουργείο Εξωτερικών εάν, εφόσον και από ποιούς αναγκάστηκε να στείλει τέτοια διαταγή! Αν είναι απόρροια διεθνούς δικαίου ή κάποιας διμερούς συνθήκης κι’αν εφαρμόζεται από άλλες χώρες.
  • Γιατί αν υποθέσωμε, αφελώς, ότι το κάνουν για να γυρίσουν οι Ελληνες που φύγανε την τελευταία τετραετία πίσω, είναι τρόπος αυτός, αναθέτοντας τον βίαιο επαναπατρισμό τους σε υπηρεσίες ξένου κράτους, χωρίς, επαναλαμβάνω, να έχουν παραβιάσει ελληνικούς νόμους;
  • Και πόσο μπορεί κανείς να σεβαστεί μια χώρα που ενεργεί κατά αυτόν τον τρόπο; Εάν πάλι είναι κοινός διπλωματικός τόπος να καταγγέλωνται ξένοι πολίτες από τις προξενικές αρχές του δικού τους κράτους εφόσον βρίσκονται παράνομα σε ξένη χώρα, πόσες το εφαρμόζουν στην πράξη και γιατί η Ελλάδα να δείξη τέτοια σπουδή; Γιατί να εμφανιστή βαλικότερη του βασιλέως, προς τί τέτοια προθυμία για συμμόρφωση στο συγκεκριμένο θέμα;

Σε επικοινωνία μας με το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη μου είπαν ότι τέτοια εγκύκλιος από το δικό τους Υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει έρθει …

 

ROBOTIS5Και εγώ δεν μπορούσα να δεχτώ ότι κάτι τέτοιο είναι αλήθεια, ακόμη κι’όταν πρόκειται για το ελλαδικό κράτος από το οποίο όλα τα περιμένει κανείς. Η ιδέα ότι Ελληνες υπάλληλοι θα τεθούν ουσιαστικά στην υπηρεσία διωκτικών αρχών άλλης χώρας προκειμένου να συλληφθούν και ενδεχομένως να απελαθούν Ελληνες πολίτες οι οποίοι δεν είχαν παραβιάσει ελληνικούς νόμους, ήταν άνω ποταμών!

Οι πληροφορίες όμως και η επιβεβαίωση από αυτούς που κλήθηκαν να εφαρμόσουν την εγκύκλιο, δεν άφηναν περιθώρια αμφισβητήσεων και θεώρησα ότι ο κόσμος έπρεπε να ενημερωθή πάραυτα ώστε οι «λαθραίοι» αφενός να έχουν τον νου τους κι’αφετέρου όλοι οι Ελληνες να μάθουν πώς το κράτος τους αντιλαμβάνεται την έννοια της εθνικής κυριαρχίας όπως και τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες του.

Σε σχόλιό του ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Greek News», κ. Αποστόλης Ζουπανιώτης, αναφέρθηκε στο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες και σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η Κεντρική Υπηρεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με διευκρινιστικό έγγραφο που έστειλε, επιβεβαιώνει σχετική πρόνοια του Οδηγού Προξενικών Εργασιών του υπουργείου, βάση της οποίας πρέπει να γίνεται έλεγχος του οποιουδήποτε προσέρχεται για υπόθεσή του στα Προξενεία μας στην Αμερική, για το εάν βρίσκεται νομίμως στις ΗΠΑ. Και ο προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης δεν περιορίστηκε σ’ αυτό, αλλά επέστησε την προσοχή στους διπλωμάτες μας στην Αμερική ότι αν προσέλθει τέτοιο άτομο, θα πρέπει να ενημερωθούν αμέσως οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ».
Μιλάμε δηλαδή για πλήρη παράνοια. Το ελληνικό κράτος ζητάει από τους προξενικούς του υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά της αμερικανικής μεταναστευτικής υπηρεσίας! Και να πάνε ένα βήμα πιο πέρα, «καρφώνοντας» τους λαθραίους στις αμερικανικές αρχές!

Το εξοργιστικό δε, είναι ότι η εγκύκλιος αυτή δεν δώθηκε στη δημοσιότητα ώστε οι παράνομοι μετανάστες να γνωρίζουν και ενδεχομένως να μην αποζητήσουν τις υπηρεσίες των προξενείων. Δηλαδή υπάρχει και το στοιχείο του δόλου, η πρόθεση να παγιδευτούν Ελληνες πολίτες οι οποίοι πάνε στα προξενεία της χώρας τους θεωρώντας ότι είναι ασφαλείς επειδή πρόκειται για κυρίαρχο ελληνικό έδαφος και δεν φαντάζονται ότι αντί να εξυπηρετηθούν ενέχει ο κίνδυνος να φύγουν σιδηροδέσμιοι με την έξοδό τους από το κτίριο!
Ευτυχώς, μέχρι σήμερα και προς τιμήν τους οι προξενικοί υπάλληλοι δεν εφαρμόζουν την εγκύκλιο και δεν γνωρίζω για κάποια περίπτωση ομογενούς που «καρφώθηκε» στις αμερικανικές αρχές. Ούτε γνωρίζω περίπτωση προξένου ή πρέσβεως που να έχη πιέσει για την εφαρμογή της. Το οποίο οδηγεί σε ένα ακόμη «ηρωϊκό παράδοξο»:

Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι επιλέγουν να παρανομούν (αγνοώντας την εγκύκλιο) προκειμένου να μην ταλαιπωρήσουν συμπατριώτες τους, σώζοντας κάτι από τη χαμένη αξιοπρέπεια του ελλαδικού δημοσίου!

Σε περίπτωση όμως που δεν είχε αποκαλυφθεί η ύπαρξη της εγκυκλίου και από το Υπουργείο Εξωτερικών ζητούσαν «αίμα» προκειμένου να δείξουν ότι εφαρμόζεται, δεν θα την είχαν πληρώσει κάποιοι, έστω και λίγοι;

Χώρια που η εγκύκλιος έχει χρησιμοποιηθεί ως απειλή σε αρκετές περιπτώσεις (έτσι έφτασε στα αυτιά μου).

Δεν είναι βέβαια το ίδιο με το «κάρφωμα», σε καμμία όμως περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει συμπεριφορά σύγχρονου κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προς τους πολίτες του. Οταν επισείωνται απειλές δεν μιλάμε για παροχή υπηρεσιών αλλά για εξαναγκασμό προς συμμόρφωσιν!

Το πρόβλημα είναι ότι και μετά την κατακραυγή η οδηγία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Εφόσον μένετε εδώ παράνομα και χρειάζεται να πάτε στο προξενείο, you still enter at your own risk!

Ας ελπίσωμε ότι ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Βενιζέλος, θα κινηθή άμεσα και θα διατάξη την απόσυρσή της. Και θα εξηγήση ποιοί λόγοι, «εθνικοί» ή άλλοι, υπαγόρευσαν την αποστολή τέτοιας εγκυκλίου που συνεπάγεται εξευτελισμό της χώρας, απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας και πραγματικούς κινδύνους για ανθρώπους οι οποίοι κι’αν ζουν εδώ παράνομα, δεν έχουν παραβιάσει ελληνικούς νόμους!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

.