Το ιστορικό σχολείο των Ελλήνων στην Αρτάκη, Μαρμαρά γίνεται ισλαμικό λύκειο!

28 Αυγούστου 2014

sxoleio artakisartakiΧτίστηκε το 1879 από τους Έλληνες Αρτακινούς, για να μετατραπεί μετά σε σχολείο για τα παιδιά του χωριού.

Σήμερα τα ισλαμικά γυμνάσια και λύκεια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια υποβοηθούμενα από σχετική νομοθεσία, κάτι που προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις από τους πολέμιους της σύμπραξης κράτους και Ισλάμ.

Την αποκάλυψη ότι το ιστορικό ρωμέικο σχολείο της Αρτάκης θα γίνει ίσως και φέτος θρησκευτικό λύκειο –η σχετική απόφαση ελήφθη από την τοπική αρχή πολιτιστικής κληρονομιάς– κάνει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη στοιχεία του τοπικού εντύπου Erdek Turizm. Αναφέρει μάλιστα ότι ντόπιοι που μίλησαν στους δημοσιογράφους εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα διατήρησης της ιστορικής ταυτότητας του κτιρίου.
Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, και ειδικότερα για να προσφέρει περίθαλψη στους τραυματίες της Μάχης της Καλλίπολης το 1915.

Αργότερα μετατράπηκε σε κανονικό σχολείο, που έφερε το όνομα «Ατατούρκ». Πρωτότυπο, αλήθεια… Το 2007 έκλεισε και οι εργασίες αναπαλαίωσής του ολοκληρώθηκαν το 2012. 

Τα ισλαμικά λύκεια και οι αντιδράσεις

Το θέμα των θρησκευτικών λυκείων είναι πολύ ψηλά στη δημοσιότητα στην Τουρκία, κυρίως αφότου τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανονισμοί που ουσιαστικά υποχρεώνουν τις οικογένειες να εγγράφουν τα παιδιά τους σε θρησκευτικά σχολεία στην περίπτωση που δεν περνούν τις εξετάσεις για να πάνε στα «κανονικά». Την τελευταία τετραετία τα θρησκευτικά σχολεία (ιμάμ-χατίπ) αυξήθηκαν κατά 73%.

Χθες πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο Καδίκιοϊ της Πόλης διαμαρτυρόμενο για τη μετατροπή γυμνασίου σε θρησκευτικό σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης. Για λίγο, γράφει η Hurriyet, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το προαύλιο της τοπικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης αξιώνοντας το δικαίωμα σε εκπαίδευση απαλλαγμένη από θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Πόλη της Μυσίας, η Αρτάκη βρίσκεται στα παράλια της Προποντίδας, στο νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα της Κυζικηνής χερσονήσου, 16 χλμ. ΒΔ της Πανόρμου, 110 χλμ. Δ-ΒΔ της Προύσας και 120 χλμ. ΝΔ της Κωνσταντινούπολης.

Αποικία των Μιλησίων από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά αρχεία, κατά την οθωμανική περίοδο αριθμούσε γύρω στους 12.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 10.000 Έλληνες.

πληρ: από pontos news, infognomonpolitics

 

.