Εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας .

25 Σεπτεμβρίου 2014

yppoΚάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου γιορτάζονται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θεσπίστηκαν επίσημα το 1991 από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι αφιερωμένο στον Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Στο πλαίσιο λοιπόν του τριήμερου εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

«Ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο:

γνωριμία με τους αρχαίους καλλιτέχνες της πόλης μας» (ώρα 10.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης):

οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσα από προβολή διαφανειών για τους αρχαίους καλλιτέχνες της Βέροιας (αρχιτέκτονες, γλύπτες, ρήτορες, ποιητές, μουσικούς, φωνα-σκούς και ηθοποιούς) και να συμμετάσχουν σε σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

«Χρόνος και μνήμη: Πρόσωπα του μύθου και της ιστορίας» (ώρα 20.00, μου-σική εκδήλωση για παιδιά και ενήλικες):

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί το μουσικο-θεατρικό παραμύθι «Οι δύο Γοργόνες», σε στίχους Δημήτρη Προβάδου και μουσική Βασίλη Βαλαβάνη και στο δεύτερο μέρος τραγούδια γνωστών συνθετων εμπνευσμένα από πρόσωπα του μύθου και της ιστορίας.

Συμμετέχουν: Βασίλης Βαλαβάνης (κιθάρα), Σάκης Δερμιτζάκης (πλήκτρα), Παναγιώτης Παναγιώτου (φλάουτο), Δώρα Κολίτση και Άννα-Πολύμνια Προβάδου (τραγούδι), Δαμιανός Οικονομίδης και Ελένη Σοφούλη (Ηθοποιοί).
Σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βέροιας.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Τον Χρόνο, Τέχνη, ενίκησες» (ώρα 20.00, για ενήλικες).

Α) «Δημιουργοί της Αρχαίας Βέροιας»: Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι δημιουργοί της αρχαίας Βέροιας, που με την τέχνη τους κατάφεραν να διατηρηθούν στη μνήμη και να περάσουν στη διαχρονία.

Β) «Πρόσωπα (στην ποιητική έκφραση) ελεύθερα από τον φόβο του θανάτου και του χρόνου»: Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν μορφές του ελληνικού παρελθό-ντος που αδιαφόρησαν για τις εφήμερες απολαύσεις και τις χαρές της ζωής και αγωνί-στηκαν για αξίες και ιδανικά, εμπνέοντας ποιητές και συνθέτες που με την τέχνη τους τους μετέτρεψαν σε σύμβολα και πρότυπα αγωνιστικού πνεύματος για τις επερχόμενες γενεές.

Εισαγωγή: Νικόλαος Παππάς (Αρχαιολόγος), Απαγγελία ποιημάτων:
Τάσος Πα-παναστασίου (Ηθοποιός). Στα μεσοδιαστήματα μουσική γνωστών συνθετών.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014
«Του χρόνου τα γυρίσματα…» (ώρα 18.00): παιδιά και ενήλικες θα ταξιδέψουν στον κόσμο των παραμυθιών και θα βιώσουν τις ανατροπές που επιφέρει ο χρόνος.

Ένα απόγευμα γεμάτο παραμύθια (συνοδευόμενα από μουσική), τα οποία θα αφηγηθούν με τον δικό τους τρόπο οι αφηγητές Ευαγγελία Θεοδωρίδου, Ζωή Καραγεωργίου, Ελευθε-ρία Λαφτσίδη, Στέλλα Τσατσαρώνη, Ρία Φελεκίδου και Νικόλαος Παππάς.

Μουσική: Κατερίνα Καλίτση και Γιάννης Σπυρόπουλος (κιθάρα).

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Λεωφόρος Ανοίξεως 47, 591 00,
Bέροια
Τηλ. 23310-24972

Πληροφορίες: Τερψιχόρη Ξανθοπούλου – Νικόλαος Παππάς – Νεκτάριος Πουλακάκης
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23310-75657
Ηλ. Δ/νση: veriamuseum@gmail.com

.