Αρχαιολόγοι με ειδικό σκάφανδρο σε αποστολή στα Αντικύθηρα

19 Σεπτεμβρίου 2014

SKAFANDROΠολυεθνική ομάδα αρχαιολόγων  ξεκίνησε αποστολή αυτήν την εβδομάδα, να εξερευνήσει ένα αρχαίο ναυάγιο στα νότια του Αιγαίου, με ένα πρωτότυπο σκάφανδρο -υποβρύχια ρομπότ,που τους δίνει τη δυνατότητα  να μείνει κάτω από το νερό  για ώρες  σε 1.000 πόδια  και να  ελέγξει  τον βυθό με τα ίδια τους τα μάτια  ερευνώντας  το  νναυάγιο για το τι άλλο εξακολουθεί να κατέχει ακόμα . Μάλιστα, αυτό θα είναι  μεγάλο, πειραματικό  ντεμπούτο  για το σκάφανδρο -υποβρύχια κοστούμι στον κόσμο της αρχαιολογίας.

Η έρευνα θα γίνει στο σημείο όπου οι Έλληνες σφουγγαράδες, το 1900, ανακάλυψαν για πρώτη φορά, το 2000 ετών ναυάγιο, ανοικτά του ελληνικού νησιού των Αντικυθήρων.

Εκεί είχαν βρεθεί τμήματα χάλκινων αγαλμάτων, διαβρωμένα μαρμάρινα γλυπτά, χρυσά κοσμήματα και το πιο γνωστό εύρημα, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα ωρολογιακός αστρονομικός υπολογιστής, που συνήθως αποκαλείται ο παλαιότερος παγκόσμιος υπολογιστής.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Jacques Cousteau είχαν ανασύρει περισσότερα αντικείμενα, αφού βρέθηκαν και ανθρώπινα υπολείμματα, σε μια έρευνα που έγινε τη δεκαετία του 1950 και του 1970.

 

 

skafandro3Αλλά, καμία από αυτές τις αποστολές δεν είχαν πρόσβαση στα ερείπια του ναυαγίου με σκάφανδρο.

Η ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει  με σόναρ στόχους  στην πιθανή εξεύρεση όπως κολοσσιαία αγάλματα και σε ένα άλλο ναυάγιο στη γύρω περιοχή που θα μπορούσε να ήταν σύντροφος στα ταξίδια του πλοίου Αντικυθήρων που  ήταν ένα πολυτελές σκάφος για την εποχή του  και το οποίο  σίγουρα δεν ταξίδευε  μόνα του, ειδικά σε μια εποχή που η πειρατεία ήταν κοινή.

Η καταδυτική στολή -σκάφανδρο ζυγίζει 240 κιλά και μπορεί να βυθιστεί μέχρι 305 μέτρα και να παραμείνει κάτω από το νερό αρκετές ώρες, χωρίς ο δύτης να βρίσκεται σε κίνδυνο από τη νόσο των δυτών.

πληρ:
Live Science,
mikres-ekdoseis

SKAFANDRO4

.