Ο Εκβιασμός της DIGEA στα περιφερειακά κανάλια

24 Σεπτεμβρίου 2014

DigeaH Digea – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε. είναι η εταιρεία που έχει συσταθεί από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTΕΝΝΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR.

Χαραλαμπος Χριστοφορίδης
H DIGEA με απευθείας ανάθεση όπως η ίδια ισχυρίζεται από την ΕΕΤΤ, ανέλαβε να προχωρήσει στην αναμετάδοση με ψηφιακή εκπομπή των 105 περιφερειακών καναλιών σε ολόκληρη τη χώρα, θέτοντας το εκβιαστικό δίλημμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας, ότι αν δεν υπογράψουν μία λεόντεια σύμβαση, όπου αυτοί έχουν μόνον υποχρεώσεις και η ίδια μόνον δικαιώματα, θα κλείσουν την εκπομπή τους και θα οδηγήσουν εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, κατά τα πρότυπα του «μαύρου», στην ΕΡΤ.

•Πέραν της αντισυνταγματικότητας και της μονοπωλιακής υφής του όλου εγχειρήματος, εκείνο που χρήζει ιδιαίτερης μνείας είναι ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στους σταθμούς της περιφέρειας: «ή το υπογράφετε ή κλείνετε», οι καταχρηστικοί όροι της σύμβασης (αν κλείσουν οι μισοί σταθμοί, στους υπόλοιπους θα διπλασιαστεί το τίμημα), ή ακόμη «αν κλείσουμε για τεχνικούς λόγους 10 μέρες την εκπομπή σας δεν θα μπορείτε να αξιώσετε καμία αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη ή μη μόνον θα πάρετε μία έκπτωση κατά 30% στο μηνιαίο τίμημα».

•Επίσης δεν διασφαλίζει την ίδια ποιότητα σήματος για τους περιφερειακούς και τους εθνικής εμβέλειας σταθμούς, ισχυριζόμενη ότι δεν έδωσε άλλες συχνότητες η ΕΕΤΤ για τα περιφερειακά μέσα (αθέμιτος ανταγωνισμός). Για τα περιφερειακά μέσα δίνετε 1,5Mbit ανά σταθμό ενώ για τα εθνικά 4Mbit ανά σταθμό.

•Αξίζει να τονιστεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών των 105 περιφερειακών σταθμών που συνεχίζουν να εκπέμπουν, ο συνολικός τους ετήσιος τζίρος είναι 15 εκατομμύρια ευρώ. Η DIGEA έχοντας αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο μόλις 4,5 εκατομμύρια ευρώ για το ψηφιακό μέρισμα των περιφερειακών καναλιών για τα επόμενα 15 χρόνια, προσδοκά ετήσια έσοδα περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ ήτοι 52,5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στην 15ετία!

Δηλαδή με μία δαπάνη 4,5 εκατομμυρίων και ένα κόστος λειτουργίας που δεν θα υπερβαίνει στα 15 χρόνια τα 8 εκατ, ευρώ (σύνολο 12,5 εκ. ευρώ) επιδιώκουν να κερδίσουν περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ από τους σταθμούς της ελληνικής περιφέρειας.

Το πιο σημαντικό όλων ωστόσο είναι πως αν υποθέσουμε ότι στα 15 εκατομ. ευρώ ετήσιο τζίρο των περιφερειακών καναλιών, τα 3,5 εκατομ. ευρώ είναι τα κέρδη (που δεν είναι γιατί τα περισσότερα καταγράφουν ζημιές, λόγω της οικονομικής κρίσης) τότε επί της ουσίας μας ζητούν (θέλοντας αυτά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, είτε είμαστε 105 είτε μείνουμε 15) να γίνουμε υπάλληλοι της DIGEA και να δουλεύουμε για λογαριασμό τους…

H Digea,στις 7 Φεβρουαρίου 2014 ανακηρυχθήκαμε αποκλειστικός υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης, που πρακτικά σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε το έργο της ψηφιακής μετάβασης και την ευθύνη της επίγειας ψηφιακής εκπομπής όλων των ελεύθερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας.

.