Η Digea ενεργοποιεί τα κέντρα εκπομπών σε Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία, και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας

23 Νοεμβρίου 2014

digital Του Νίκου Βάνη

Η Digea για να ενεργοποιήσει τα κέντρα εκπομπών για την επίγεια ψηφιακή μετάδοση σε Αριδαία του νομού Πέλλας και στο νομό Χαλκιδικής θα εγκαταστήσει κοντέινερ με τα ανάλογα μηχανήματα.

Π.χ: Στην Αριδαία το κέντρο εκπομπής συγκαταλέγεται στα 156 επίσημα ψηφιακά Κέντρα Εκπομπής,όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση 42800/5/10/2012 με ΦΕΚ 2704/Β/5/10/2012.

Η Τεχνολογία Single Frequency Network [SFN], δηλαδή δίκτυο με μία μόνο συχνότητα, που πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κέντρα αναμετάδοσης για την ψηφιακή τηλεόραση, η υλοποίηση του με την παύση του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος (switch-off) και η ταυτόχρονη έναρξη του ψηφιακού σήματος σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να γίνει με ευθύνη του παρόχου (Digea Α.Ε ) που προκρίθηκε από τον αντίστοιχο διαγωνισμό που έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2013.

Το κόστος υλοποίησης του δικτύου επιβαρύνει επίσης τον πάροχο, ο οποίος με την σειρά του το μετακυλύει στους τηλεοπτικούς σταθμούς που ανέλαβε την μετάδοση

Η παρούσα αίτηση προς το Δήμο Αλμωπίας (με έδρα την Αριδαία),έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 20956. 21/07/2014, δηλαδή ημερομηνία που είχε αποφασιστεί ως αποκλειστικός πάροχος για την ψηφιακή εκπομπή των σταθμών Εθνικής, αλλά και Περιφερειακής εμβέλειας.

Η ανώνυμη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιακού παρόχου των ψηφιακών μεταδόσεων είναι η Digea Α.Ε. και ζητά από τον δήμο να της παραχωρήσουν εγκαταστάσεις για χρήση των σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα:

-Εάν σκοπίμως ο πάροχος εξαιρείται από την αίτηση του στους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας;;

-Η εν λόγω εταιρεία σχεδιάζει να τους χρεώσει και τα έξοδα εγκατάστασης;; Αναφέρεται μόνο στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας που είναι αποκλειστικοί μέτοχοι της Digea.

-Εάν με την αναφορά μόνο στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας η εταιρεία επιδιώκει να συνεχιστεί το καθεστώς δωρεάν χρήσης Δημοτικών εγκαταστάσεων, αποκρύπτοντας πως η υπηρεσία που ζητά να ακριβοπληρωθεί από τους περιφερειακούς σταθμούς, περιλαμβάνοντας και τα έξοδα εγκατάστασης.

-Ποιος είναι ο λόγος που ο Δήμος Αλμωπίας παραχωρεί την χρήση εγκαταστάσεων και δεν ακολουθεί την τακτική των τελευταίων 15 ετών κατά την οποία απλά ενέκρινε την στέγαση πομπών στο Δημοτικό χώρο. Με δεδομένο πως ο χώρος στον οποίο είναι κατασκευασμένος ο οικισμός δεν ανήκει στον Δήμο Αλμωπίας, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο, που τις ενέργειες διενήργησε η τεχνική εταιρεία για να διαπιστώσει εάν έχει την δυνατότητα της παραχώρησης..

-Εάν ο Δήμος Αλμωπίας έχει εκχωρήσει την δικαιοδοσία ελέγχου εγκαταστάσεων σε ιδιώτες τεχνικούς της Digea, έτσι, ώστε, αυτοί με την σειρά τους να επανεγκαταστήσουν χωρίς καμιά συνεννόηση με το σημείο εκπομπής των περιφερειακών σταθμών.

-Εάν ο Δήμος έχει ενημερώσει για το θέμα αυτό την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [Ε.Ε.Τ.Τ.],ώστε να προβεί στην ανάλογη παραχώρηση.

-Ο Δήμος παρακολουθεί την διαδικασία αδειοδότησης που επιβάλλει η απόφαση παραχώρησης στον πάροχο;;

-Σε ποιον ανήκει σήμερα ο μετρητής της ΔΕΗ, και σε ποιον θα ανήκει μετά εφόσον λειτουργήσει η διαδικασία της παραχώρησης;;

Οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα που έρχονται σε συμφωνία με την Digea, παραχωρούν οικόπεδο και ρεύμα δωρεάν στην Digea, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν κανένα αντίκρισμα, και να αποδώσουν στις τοπικές κοινωνίες κάποιο όφελος.

Στο νομό Χαλκιδικής πρόσφατα έγινε  συζήτηση σε Δημοτικό Συμβούλιο για να παραχωρηθεί στην Digea οικόπεδο 14 τετραγωνικών. Όπως όμως μας πληροφόρησε ο Δήμαρχος, θα πρέπει η Digea να πληρώσει 3.000 Ευρώ το μήνα ενοίκιο , αλλά και να δώσει το απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό. για τον Δημοτικό ραδιόφωνο και ότι άλλο της ζητηθεί.

Αντιθέτως στον Δήμο Αλμωπίας , πάρθηκε απόφαση τον Αύγουστο του 2014 να χαρίσει οικόπεδο και ρεύμα στον πάροχο χωρίς να πάρει απολύτως τίποτα.

Παραθέτουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας, από τον πρώην Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, μια απόφαση, για την οποία δεν έχει καμιά ευθύνη η νέα Δημοτική αρχή.

Γεγονός πάντως, είναι πώς σε όλους τους Δήμους της χώρας ,γι΄ αυτό το συγκεκριμένο θέμα επικρατεί μεγάλο αλαλούμ..

Για το σοβαρό θέμα ,ότι “Η DIGEA οδηγεί τα περιφερειακά κανάλια σε κλείσιμο”,θα συζητηθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 ,στο ξενοδοχείο Porto Pallas Θεσσαλονίκη “Η DIGEA οδηγεί τα περιφερειακά κανάλια σε κλείσιμο”,παρουσία και βουλευτών κομμάτων.

.